Zonnepanelen vergelijken | Dé vergelijker van 2024

Zonnepanelen vergelijken

  • Nu extra voordelig door 0% btw
  • Bespaar direct op je energierekening
  • Binnen 5 minuten vergelijken

Dit zeggen onze klanten over ons

Four and a half stars

Trustscore: 9.0

3426 reviews

    Dit zeggen onze klanten over ons

    Star on Star on Star on Star on Star on
    8 uur geleden
    Goede hulp en snel

    Goede hulp en snel

    Rob van der sande
    Star on Star on Star on Star on Star on
    16 uur geleden
    Goed overzicht

    Goed overzicht

    Angela van Goozen
    Star on Star on Star on Star on Star on
    1 dag geleden
    Makkelijk en duidelijk

    Overzichtelijke website en goede deal vlot kunnen sluiten. Kleine moeite en groot verschil voor de portemonnee.

    Jonno Fijn
    Four and a half stars

    Trustscore: 9.0

    3426 reviews

    Snel navigeren naar

    Als je van plan bent om zonnepanelen te kopen, is het vergelijken van verschillende opties een belangrijke stap om de beste deal te vinden. Er zijn een aantal factoren om te vergelijken, zoals de prijs, het type zonnepanelen, de opbrengst en de kwaliteit. Op deze pagina lees je meer over deze factoren en waar je op kan letten.

    Hoe kan je zonnepanelen vergelijken?

    Zoals hierboven aangegeven zijn er een aantal factoren die je kan gebruiken om zonnepanelen te vergelijken. Afhankelijk van jouw wensen kies welke factor voor jou het belangrijkste is.

    Zonnepanelen

    Opbrengst zonnepanelen vergelijken

    Het liefste wil je met je zonnepanelen net zoveel stroom opwekken als je verbruikt. De daadwerkelijke opbrengst kan verschillen, ook wanneer de zonnepanelen eenzelfde piekvermogen hebben. Het is daarom slim om te kijken wat de hellingshoek en de oriëntatie van je dak is om de opbrengst van je zonnepanelen uit te rekenen.

    Piekvermogen zonnepanelen vergelijken

    Hierboven hebben we het al benoemd: het piekvermogen. Alle zonnepanelen hebben een Wattpiek dit geeft aan hoeveel stroom een paneel kan opwekken in ideale omstandigheden. Hoe hoger het piekvermogen hoe duurder de panelen zullen zijn. Maar wanneer je een klein dakoppervlakte beschikbaar hebt, en wel een hoog energieverbruik kan het juist slimmer zijn om panelen met een hogere wattpiek te kiezen dan wanneer je een groot oppervlakte beschikbaar hebt en weinig energie verbruikt.

    Prijskaartje

    Prijs zonnepanelen vergelijken

    Als je wilt vergelijken op basis van de prijs, dan moet je niet alleen kijken naar de prijs van het paneel. De totale kosten hangen af van: het merk, de kwaliteit, het vermogen, de uitvoering, de omvormer en de installatie.

    Goed om te weten: De goedkoopste panelen zijn niet altijd de beste keuze. Het is het beste om advies aan de leverancier te vragen over welke zonnepanelen voor jou handig zijn om te gebruiken.

    Beste leverancier

    Type zonnepanelen vergelijken

    Monokristallijne
    Bij dit type zonnepanelen worden de kristallen na het stollingsproces nog bewerkt waardoor de kristallen in dezelfde richting liggen. Hierdoor hebben ze een iets hoger rendement en een zwarte kleur.
    Polykristallijne
    Bij dit type zonnepanelen worden de kirstallen na het stollingsproces niet bewerkt, waardoor de kristallen niet in dezelfde kant op liggen en het paneel een blauwe uitstraling heeft.
    Dunne film
    Dit type zonnepaneel is de nieuwste en heeft een effen zwarte kleur. Ze zijn kleiner, lichter en flexibel alleen valt de opbrengst vaak tegen.

    Weegschaal

    Zonnepaneel merken vergelijken

    Er zijn veel verschillende merken van zonnepanelen uit andere landen. Alle merken hebben een eigen kwaliteiten zoals garantie en vermogen. Er is geen een merk wat het beste is. Doordat de ligging van je huis, het soort dak en de helling bepalend zijn voor het soort en merk zonnepaneel wat in jouw situatie de beste optie is, is er dus geen merk wat het beste is. Je kan het beste verschillende leveranciers met verschillende merken vergelijken.

    Zorgverzekering vergelijken

    Garantie zonnepanelen vergelijken

    Bij zonnepanelen van een bekend merk mag je een hoog rendement en een lange levensduur verwachten. Maar de garantieregeling kan per merk en installateur verschillen.
    Er zijn drie soorten garantie van toepassing op zonnepanelen:
    – Fabrieksgarantie
    – Garantie op de plaatsing
    – Vermogensgarantie

    Zonnepanelen kleuren vergelijken

    Er zijn doorgaans twee kleuropties beschikbaar voor PV-panelen. Monokristallijne panelen zijn meestal zwart en polykristallijne panelen zijn blauw. Maar wat zijn de verschillen tussen deze twee opties? Hieronder een kort overzicht:

    Zwarte monokristallijne panelen hebben een strakkere en meer esthetische uitstraling op de meeste daken. Vooral als je kiest voor ‘full black panelen’, waarbij zowel het frame als de achtergrond zwart zijn. Deze monokristallijne panelen hebben een hoger piekvermogen en produceren meer energie bij direct zonlicht, omdat alle kristallen in dezelfde richting liggen. Deze zonnepanelen zijn ideaal voor een kleiner, zuid georiënteerd dak

    Blauwe polykristallijne panelen hebben gemiddeld een lager piekvermogen , maar presteren beter bij indirect zonlicht dan zwarte monokristallijne panelen. De kristallen wijzen namelijk in verschillende richtingen, hierdoor kunnen ze licht vanuit verschillende hoeken opvangen. Bovendien zijn ze goedkoper dan zwarte panelen. Een geschikte keuze voor een groter dak dat niet volledig zuidelijk georiënteerd is.

    Vergelijk zonnepanelen bij Overstappen.nl

    rekenmachine

    Binnen 5 minuten overzicht

    Binnen 5 minuten een duidelijk overzicht van investering, besparing per jaar en terugverdientijd.

    Huis

    Verduurzaam je woning gemakkelijk

    Met zonnepanelen kan je op een simpele manier je woning verduurzamen en je eigen energie opwekken.

    Eerlijk en persoonlijk advies

    Je krijgt een eerlijk en persoonlijk advies op basis van de ingevulde gegevens.

    Zonnepanelen vergelijken in 5 simpele stappen

    In 5 simpele stappen kan je bij ons meerdere aanbiedingen van zonnepanelen vergelijken en direct aanschaffen. Hieronder lees je precies hoe dat werkt!

    1. Vul je gegevens in

    Vul je adres, jaarverbruik, daktype, ligging en de soort meterkast in. We vragen alle informatie uit om jou op de beste manier advies te kunnen geven over deze duurzame investering.

    2. Advies over het aantal panelen

    Je ontvangt een advies van het aantal panelen. Met onze handige tool kun je gemakkelijk en snel controleren of dit aantal ook daadwerkelijk op je dak past.

    3. Vergelijk het aanbod

    Wanneer je het juiste aantal panelen hebt gekozen zie je gelijk een duidelijk overzicht met alle deals. Vergelijk gemakkelijk op prijs of hoogste opbrengst. Daarnaast kan je per product de plus- en minpunten, prijsopbouw en productinformatie bekijken.

    4. Kies de beste deal

    Kies de beste deal voor jouw situatie. Zijn er nog bijzonderheden die je wilt aangeven, dan kan je die hier toevoegen.
    Mocht je toch nog eerst een offerte willen ontvangen dan kan je dat bij deze stap nog aanvragen.
    Heb je nog vragen over het product neem dat contact op met onze experts.

    5. Maak de aanvraag in orde

    Na voltooiing van de aankoop zal de leverancier contact met je opnemen en een datum inplannen voor een eventuele technische schouw. Daarna worden de zonnepanelen geinstalleren. Vanaf dat moment kan jij genieten van de duurzame manier van energie opwekken.

    Je hebt altijd 14 dagen bedenktijd.

    Vergelijk zonnepanelen

    • voordeel

      Binnen 5 minuten compleet overzicht

    • voordeel

      Scherpe tarieven

    • voordeel

      Nu extra voordelig door 0% btw

    Vergelijk nu

    Waarom zonnepanelen vergelijken?

    “Bij Overstappen.nl houden wij van vergelijken. Helemaal bij een investering zoals zonnepanelen wil je er zeker van zijn dat je de juiste keuze maakt. Door verschillende soorten, merken, kleuren en prijzen te onderzoeken, kun je echt het beste systeem voor jou situatie vinden. Het fascineert me hoeveel je kunt besparen met de juiste keuze. Natuurlijk staan wij voor je klaar om je daarbij te helpen.”

    Romy Nijssen,
    Duurzaamheidsexpert

    Duurzaamheidsexpert Romy Nijssen

    Hoe kies ik de beste zonnepanelen voor mij?

    Uiteindelijk is jouw persoonlijke situatie, de ligging van het dak en de constructie doorslaggevend bij het kiezen voor de juiste zonnepanelen. Weeg de bovenstaande factoren tegen elkaar af en bepaal welke voor jouw situatie doorslaggevend zijn.
    Maar daarom nu direct een vergelijking en kijk wat voor jou de beste deal is.

    tip

    Tip:

    Je bespaart het meest als je met je zonnepanelen evenveel opwekt als dat je verbruikt.

    Snel antwoord

    Veelgestelde vragen over zonnepanelen vergelijken

    Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over het aanvragen of afsluiten van een lening. Staat jouw vraag hier niet tussen? Neem dan contact met ons op. Wij geven graag antwoord op al je vragen.

    De opbrengst van zonnepanelen is afhankelijk van jouw locatie, de hoeveelheid panelen en het vermogen per zonnepaneel. Om toch een inschatting te kunnen maken van de verwachte opbrengst kan je de volgende formule aanhouden:

    Het totale vermogen van al jouw zonnepanelen in Wattpiek x factor 0,85= de verwachte jaaropbrengst in kWh.

    De factor 0,85 staat voor het vermogen wat je zonnepanelen gemiddeld kunnen opwekken in het Nederlandse klimaat.

    Weet jij het vermogen in Wattpiek van jouw zonnepanelen niet? Dan kan je een gemiddelde aanhouden van een Wattpiek van 365 per zonnepaneel per jaar.

    Voorbeeld:
    Je hebt 10 zonnepanelen met een Wattpiek van 365. Het totale vermogen van al jouw zonnepanelen in Wattpiek is: 365 x 10 = 3650
    Vervolgens doe je:
    3650 x 0,85 = 3103 kWh per jaar.

    De verwachte opbrengst van de zonnepanelen over één jaar is dus : 3103 kWh

    Tip: Bekijk meer informatie over de opbrengst van zonnepanelen.

    Wek jij stroom op met je zonnepanelen en lever je deze terug aan het elektriciteitsnet, dan word je door de Belastingdienst als ondernemer gezien. Daarom kan je de btw over de kosten van de aanschaf en installatie van zonnepanelen terugvragen. Dit moet je wel doen binnen 6 maanden na afloop van het kalenderjaar waarin je de zonnepanelen hebt aangeschaft.
    Goed om te weten: Het kabinet heeft per 1 januari 2023 de btw op zonnepanelen voor particulieren verlaagd naar 0%. Als je nu zonnepanelen gaat kopen hoef je als particulier dus geen btw meer terug te vragen.

    Voorbeeld 1
    Je hebt in januari 2022 zonnepanelen gekocht, dan heb je tot juli 2023 om de btw terug te vragen.
    Voorbeeld 2
    Je hebt in september 2022 zonnepanelen gekocht, dan heb je tot juli 2023 op de btw terug te vragen.

    Op een zonnige dag wek je met je zonnepanelen energie op. Het kan zo zijn dat je meer energie opwekt die dag, dan dat je nodig hebt. Het overschot aan energie dat op deze dag wordt opgewekt lever je automatisch terug aan het net. Dit noem je terugleveren. Je ontvangt alleen een terugleververgoeding over de energie die je hebt teruggeleverd.

    Alle energie die je met behulp van je zonnepanelen teruglevert aan het net, moet je energieleverancier verrekenen met je verbruik van dat gehele jaar. Dit heet salderen. Uiteindelijk betaal je alleen over je netto verbruik verbruikskosten, energiebelasting en btw.

    Klantenservice

    Is je vraag nog niet beantwoord?

    Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

     
    Gecontroleerd door
    Romy Nijssen Duurzaamheidsexpert
    Romy Nijssen
    Duurzaamheidsexpert
    Laatste update
    Over onze expert
    Sinds 2018 is Romy Nijssen onderdeel van de Kizi familie. Eerst als Happiness specialist en projectmanager, daarna heeft zij zich ontwikkeld tot dé duurzaamheidsexpert van Overstappen.nl. Zij voorziet overstappers van onafhankelijk advies om te verduurzamen. Of het nu gaat om zonnepanelen, warmtepompen of isolatie, Romy weet er alles van.