Zonnepanelen vergelijken

 • Nu extra voordelig door 0% btw
 • Bespaar direct op je energierekening
 • Binnen 5 minuten vergelijken

Als je van plan bent om zonnepanelen te kopen, is het vergelijken van verschillende opties een belangrijke stap om de beste deal te vinden. Er zijn een aantal factoren om te vergelijken, zoals de prijs, het type zonnepanelen, de opbrengst en de kwaliteit. Op deze pagina lees je meer over deze factoren en waar je op kan letten.

Snel navigeren naar

Zonnepanelen vergelijken in 5 simpele stappen

In 5 simpele stappen kan je bij ons meerdere aanbiedingen van zonnepanelen vergelijken en direct aanschaffen. Hieronder lees je precies hoe dat werkt!

1. Vul je gegevens in

Vul je adres, jaarverbruik, daktype, ligging en de soort meterkast in. We vragen alle informatie uit om jou op de beste manier advies te kunnen geven over deze duurzame investering.

2. Advies over het aantal panelen

Je ontvangt een advies van het aantal panelen. Met onze handige tool kun je gemakkelijk en snel controleren of dit aantal ook daadwerkelijk op je dak past.

3. Vergelijk het aanbod

Wanneer je het juiste aantal panelen hebt gekozen zie je gelijk een duidelijk overzicht met alle deals. Vergelijk gemakkelijk op prijs of hoogste opbrengst. Daarnaast kan je per product de plus- en minpunten, prijsopbouw en productinformatie bekijken.

4. Kies de beste deal

Kies de beste deal voor jouw situatie. Zijn er nog bijzonderheden die je wilt aangeven, dan kan je die hier toevoegen.
Mocht je toch nog eerst een offerte willen ontvangen dan kan je dat bij deze stap nog aanvragen.
Heb je nog vragen over het product neem dat contact op met onze experts.

5. Maak de aanvraag in orde

Na voltooiing van de aankoop zal de leverancier contact met je opnemen en een datum inplannen voor een eventuele technische schouw. Daarna worden de zonnepanelen geinstalleren. Vanaf dat moment kan jij genieten van de duurzame manier van energie opwekken.

Je hebt altijd 14 dagen bedenktijd.

Vergelijk zonnepanelen

Vergelijk zonnepanelen bij Overstappen.nl

 • Binnen 5 minuten overzicht

  Binnen 5 minuten een duidelijk overzicht van investering, besparing per jaar en terugverdientijd.

 • Verduurzaam je woning gemakkelijk

  Met zonnepanelen kan je op een simpele manier je woning verduurzamen en je eigen energie opwekken.

 • Eerlijk en persoonlijk advies

  Je krijgt een eerlijk en persoonlijk advies op basis van de ingevulde gegevens.

 • voordeel

  Binnen 5 minuten compleet overzicht

 • voordeel

  Scherpe tarieven

 • voordeel

  Nu extra voordelig door 0% btw

Vergelijk nu
Onze klanten zeggen:

Waarom zonnepanelen vergelijken?

“Bij Overstappen.nl houden wij van vergelijken. Helemaal bij een investering zoals zonnepanelen wil je er zeker van zijn dat je de juiste keuze maakt. Door verschillende soorten, merken, kleuren en prijzen te onderzoeken, kun je echt het beste systeem voor jou situatie vinden. Het fascineert me hoeveel je kunt besparen met de juiste keuze. Natuurlijk staan wij voor je klaar om je daarbij te helpen.”

Romy Nijssen,
Duurzaamheidsexpert

Duurzaamheidsexpert Romy Nijssen

Hoe kan je zonnepanelen vergelijken?

Zoals hierboven aangegeven zijn er een aantal factoren die je kan gebruiken om zonnepanelen te vergelijken. Afhankelijk van jouw wensen kies welke factor voor jou het belangrijkste is.

1. Vergelijken op basis van opbrengst

Het liefste wil je met je zonnepanelen net zoveel stroom opwekken als je verbruikt. De daadwerkelijke opbrengst kan verschillen, ook wanneer de zonnepanelen eenzelfde piekvermogen hebben. Het is daarom slim om te kijken wat de hellingshoek en de oriëntatie van je dak is om de opbrengst van je zonnepanelen uit te rekenen.

2. Vergelijken op basis van piekvermogen

Hierboven hebben we het al benoemd: het piekvermogen. Alle zonnepanelen hebben een Wattpiek dit geeft aan hoeveel stroom een paneel kan opwekken in ideale omstandigheden. Hoe hoger het piekvermogen hoe duurder de panelen zullen zijn. Maar wanneer je een klein dakoppervlakte beschikbaar hebt, en wel een hoog energieverbruik kan het juist slimmer zijn om panelen met een hogere wattpiek te kiezen dan wanneer je een groot oppervlakte beschikbaar hebt en weinig energie verbruikt.

zonnepanelen

3. Vergelijken op basis van prijs

Als je wilt vergelijken op basis van de prijs, dan moet je niet alleen kijken naar de prijs van het paneel. De totale kosten hangen af van: het merk, de kwaliteit, het vermogen, de uitvoering, de omvormer en de installatie.

Goed om te weten: De goedkoopste panelen zijn niet altijd de beste keuze. Het is het beste om advies aan de leverancier te vragen over welke zonnepanelen voor jou handig zijn om te gebruiken.

4. Vergelijken op basis van type zonnepaneel.

In Nederland heb je 3 verschillende soorten zonnepanelen:

 1. Monokristallijne
 2. Bij dit type zonnepanelen worden de kristallen na het stollingsproces nog bewerkt waardoor de kristallen in dezelfde richting liggen. Hierdoor hebben ze een iets hoger rendement en een zwarte kleur.

 3. Polykristallijne
 4. Bij dit type zonnepanelen worden de kirstallen na het stollingsproces niet bewerkt, waardoor de kristallen niet in dezelfde kant op liggen en het paneel een blauwe uitstraling heeft.

 5. Dunne film
 6. Dit type zonnepaneel is de nieuwste en heeft een effen zwarte kleur. Ze zijn kleiner, lichter en flexibel alleen valt de opbrengst vaak tegen.

Het grootste verschil tussen de zonnepanelen zijn kleur en rendement.

5. Vergelijken op basis van merk zonnepaneel

Er zijn veel verschillende merken van zonnepanelen uit andere landen. Alle merken hebben een eigen kwaliteiten zoals garantie en vermogen. Er is geen een merk wat het beste is. Doordat de ligging van je huis, het soort dak en de helling bepalend zijn voor het soort en merk zonnepaneel wat in jouw situatie de beste optie is, is er dus geen merk wat het beste is. Je kan het beste verschillende leveranciers met verschillende merken vergelijken.

6. Vergelijken op basis van garantie

Bij zonnepanelen van een bekend merk mag je een hoog rendement en een lange levensduur verwachten. Maar de garantieregeling kan per merk en installateur verschillen.
Er zijn drie soorten garantie van toepassing op zonnepanelen:

 • Fabrieksgarantie
 • De meeste merken hebben een fabrieksgarantie van 10 tot 15 jaar, een paar merken bieden een garantie tot 25 jaar. Binnen de termijn van de fabrieksgarantie is de installateur aansprakelijk voor eventuele reparaties zonder extra kosten.

 • Garantie op de plaatsing
 • Een garantie van minimaal 2 jaar op de volledige installatie is gebruikelijk. Tijdens deze periode is de installateur verantwoordelijk voor alle onderdelen van de installatie, inclusief panelen, omvormer, bekabeling en frame. Na deze 2 jaar geldt alleen nog de fabrieksgarantie van de panelen en omvormer

 • Vermogensgarantie
 • Na verloop van tijd verliezen alle zonnepanelen vermogen, afhankelijk van de kwaliteit en het merk. De meeste merken bieden een vermogensgarantie van 80% na 20 tot 25 jaar, maar sommige merken bieden hogere percentages. De vermogensgarantie is een belangrijke indicator voor de kwaliteit van de panelen.

Om er zeker van te zijn dat je een goede garantie krijgt, is het slim om de garantieregelingen van verschillende leveranciers te vergelijken. Het is ook belangrijk om te weten wie verantwoordelijk is voor de garantie – de installateur of de fabrikant – en of de fabrikant een vestiging in Europa heeft. Om onaangename verrassingen te voorkomen, is het aan te raden om gratis advies te vragen aan meerdere leveranciers in de buurt.

afbeelding zonne-energie

7. Vergelijken op basis van kleur

Er zijn doorgaans twee kleuropties beschikbaar voor PV-panelen. Monokristallijne panelen zijn meestal zwart en polykristallijne panelen zijn blauw. Maar wat zijn de verschillen tussen deze twee opties? Hieronder een kort overzicht:

Zwarte monokristallijne panelen hebben een strakkere en meer esthetische uitstraling op de meeste daken. Vooral als je kiest voor ‘full black panelen’, waarbij zowel het frame als de achtergrond zwart zijn. Deze monokristallijne panelen hebben een hoger piekvermogen en produceren meer energie bij direct zonlicht, omdat alle kristallen in dezelfde richting liggen. Deze zonnepanelen zijn ideaal voor een kleiner, zuid georiënteerd dak

Blauwe polykristallijne panelen hebben gemiddeld een lager piekvermogen , maar presteren beter bij indirect zonlicht dan zwarte monokristallijne panelen. De kristallen wijzen namelijk in verschillende richtingen, hierdoor kunnen ze licht vanuit verschillende hoeken opvangen. Bovendien zijn ze goedkoper dan zwarte panelen. Een geschikte keuze voor een groter dak dat niet volledig zuidelijk georiënteerd is.

Hoe kies ik de beste zonnepanelen voor mij?

Uiteindelijk is jouw persoonlijke situatie, de ligging van het dak en de constructie doorslaggevend bij het kiezen voor de juiste zonnepanelen. Weeg de bovenstaande factoren tegen elkaar af en bepaal welke voor jouw situatie doorslaggevend zijn.
Maar daarom nu direct een vergelijking en kijk wat voor jou de beste deal is.

tip

Tip:

Je bespaart het meest als je met je zonnepanelen evenveel opwekt als dat je verbruikt.

Is je vraag nog niet beantwoord?

Neem dan contact op met een van onze experts. Zij helpen je graag.

bellen
Bel
Binnen: 1 minuut
whatsapp
Whatsapp
Binnen: 15 minuten
mailen
Mail
Binnen: 2 uur
chatten
Chat
Begin chat
Binnen: 4 minuten

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.