KNMI geeft weercode geel af: waar moet je rekening mee houden? | Overstappen.nl
10-06-2024

KNMI geeft weercode geel af: waar moet je rekening mee houden?

Het is weercode geel vandaag in Zeeland, Zuid Holland, Noord Holland en Noord Brabant. Weercodes worden uitgegeven door het KNMI en zijn bedoeld om de samenleving beter voor te bereiden op de gevolgen van extreem weer. Vandaag is het weercode geel vanwege harde windstoten van meer dan 100 km per uur.  De weercode geldt tot 18:00. Weercode geel betekent wees alert. Wat dat betekent en wat je moet doen lees je in dit artikel.

3 minuten 10-06-2024
Jeremy Broekman
Expert Schadeverzekeringen

We doen  er vaak een beetje lacherig over, een weercode geel van het KNMI, maar KNMI waarschuwt natuurlijk niet voor niets. In 2022 veroorzaakte het weer voor € 900 miljoen aan schade volgens het Verbond van Verzekeraars. Wat je moet doen bij een code geel? We leggen het uit in dit artikel.

Wat moet je doen bij code geel?

Doe voorzichtig op de weg. Wees bedacht op omvallende bomen en hou je handen aan het stuur. Check je reisplanner en de file informatie voordat je weggaat.  Doe ramen en deuren dicht. Zet vuilnisbakken en tuinmeubilair zo neer dat ze niet weg kunnen waaien. Sta je op de camping? Check je scheerlijnen dan even. Check, als de harde wind voorbij is, of je schade hebt aan het dak van je huis of in je tuin of aan je auto.

Ik heb schade en nu?

Meld je schade zo snel mogelijk bij je verzekeraar van je opstalverzekering of in geval van schade aan je auto als gevolg van de storm bij je autoverzekering. Schade aan je auto die veroorzaakt wordt door het weer telt niet mee voor je positie op de bonus/malus ladder. Je gaat dus niet meer premie betalen als je een schade claimt omdat er een boom op je auto is gevallen. Je verzekeraar kan je ook helpen bij het vinden van een goede schadehersteller. Na een flinke storm kan het erg druk zijn bij verzekeraars dus het kan zijn dat je moet wachten. Vaak is het mogelijk om je schade online te melden.

In deze situatie geeft KNMI code geel af

Een code geel wordt uitgegeven bij gladheid, sneeuw, onweerbuien, windstoten van meer dan 75km per uur, zeer hoge temperaturen en als het zicht door mist minder dan 200 meter is.

“Pas op met schadeherstellers die je online  gevonden hebt. Er zijn veel malafide schadeherstellers actief die veel te veel geld vragen voor het herstel van schade. Je verzekeraar kan je helpen een betrouwbare schadehersteller te vinden.”
Jeremy Broekman - Expert schadeverzekeringen
Jeremy Broekman
Expert schadeverzekeringen

Welke kleurcodes zijn er nog meer?

 Er zijn drie codes: Code geel betekent wees alert!, Code oranje betekent wees voorbereid en Code rood pas je plannen aan als dat mogelijk is. De weercodes worden wereldwijd gebruikt om het publiek te waarschuwen voor extreem weer.

Geeft de KNMI niet te vaak een weerwaarschuwing?

“Er worden per jaar ongeveer 200 codes afgegeven. Dat lijkt veel maar de codes gelden meestal voor een paar provincies en niet voor het hele land. Een weercode is vooral handig voor hulpdiensten, die kunnen in hun planning rekening houden met de extra werkzaamheden die slecht weer met zich meebrengen. Ook voor de organisatoren van evenementen is het heel handig om te weten of het evenement kan doorgaan. Overigens kan het zijn dat een weercode ten onrechte wordt afgegeven. Er moet meer dan 60% kans zijn op extreem weer voor een weercode. 

Geschreven door
Jeremy Broekman - Expert schadeverzekeringen
Jeremy Broekman
Expert schadeverzekeringen
3 minuten 10-06-2024

Over onze expert

Sinds 2023 is Jeremy Broekman onderdeel van de Kizi familie. Hij voorziet je van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Hieronder vallen woonverzekeringen, reisverzekeringen, fietsverzekeringen, motorverzekeringen en scooterverzekeringen. Jeremy is sinds 2016 werkzaam in de online vergelijkingsbranche. Daarnaast heeft hij bij een grote verzekeraar gewerkt, waardoor hij je kan voorzien van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Ook houdt hij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de verzekeringsbranche.

Terug naar boven