Nieuw coalitieplan: salderingsregeling vervalt alsnog per 2027 | Overstappen.nl
21-05-2024

Nieuw coalitieplan: salderingsregeling vervalt alsnog per 2027

Het plan van de PVV, NSC, VVD en BBB is om de salderingsregeling in één keer af te schaffen per 2027.

3 minuten 16-07-2024
Tom Schlagwein
Energie-expert

De nieuwe Nederlandse coalitie, bestaande uit PVV, NSC, VVD en BBB, heeft aangekondigd de salderingsregeling voor zonnepanelen per 1 januari 2027 te beëindigen. Deze regeling stond eigenaren van zonnepanelen toe om opgewekte stroom te verrekenen met hun energieverbruik, wat hun energiekosten aanzienlijk verminderde. Vooralsnog is het plan van de partijen om de regeling in één keer af te schaffen per 2027, in plaats van het stapsgewijs af te bouwen wat eerder het plan was.

Kostenbesparing

Met deze beslissing hoopt de coalitie een aanzienlijke kostenbesparing te realiseren. In totaal wordt een structurele besparing van 720 miljoen euro per jaar verwacht. De Eerste en Tweede Kamer moeten de afschaffing nog goedkeuren. Dit kan problematisch zijn, omdat de nieuwe coalitie (nog) geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer. Eerder hield de huidige Eerste Kamer de afschaffing van de salderingsregeling tegen.

Impact op huishoudens

Voor huishoudens met zonnepanelen betekent dit dat ze hun opwek niet meer kunnen wegstrepen voor de stroom die ze verbruiken. Hierdoor kan de terugverdientijd van hun investering een stuk langer worden. Desondanks blijft het installeren van zonnepanelen een populaire en duurzame keuze. Met de invoering van de vaste terugleverkosten door energieleveranciers is de terugverdientijd al een stuk langer dan voorheen. De vraag blijft dan nog over of die extra kostenpost ook nog nodig is tegen die tijd dat de salderingsregeling verdwijnt.

Toekomst van thuisbatterijen

De afschaffing van de salderingsregeling kan wel positief uitpakken voor de markt van thuisbatterijen. Met het wegvallen van de salderingsregeling wordt het financieel aantrekkelijker om opgewekte zonne-energie zelf op te slaan en te gebruiken. Tot nu toe is de thuisbatterij vaak nog niet rendabel op de lange termijn. Dat kan met deze afschaffing veranderen.

“De salderingsregeling kun je beschouwen als een extreem succesvolle subsidie. Inmiddels is Nederland koploper in het aantal zonnepanelen per hoofd van de bevolking. De maatregel is zo succesvol dat er nieuwe problemen zijn ontstaan, zoals de mismatch in dagelijkse vraag en aanbod op het energienet. Het is daarom tijd om de regeling stapsgewijs af te bouwen om verdere problemen te voorkomen. Dit besluit zat er aan te komen. Het is de vraag wanneer de regel echt verdwijnt, dit is al meerdere malen uitgesteld.”
Tom Schlagwein
Tom Schlagwein
Energie-expert

Conclusie

Hoewel de afschaffing van de salderingsregeling voor huishoudens met zonnepanelen een tegenvaller kan zijn, biedt het ook nieuwe kansen, vooral op het gebied van energieopslag. Het blijft wel afwachten of het voorstel door beide Kamers heen komt. De afschaffing van de salderingsregeling is niet nieuw. Hier wordt al jaren over gesproken en is onlangs nog uitgesteld. Tot die tijd blijft de salderingsregeling intact. Huishoudens kunnen hun energiecontract vergelijken om te kijken of ze goed zitten of nog goedkoper uit kunnen met een nieuw contract.

Geschreven door
Tom Schlagwein Energie-expert
Tom Schlagwein
Energie-expert
Laatste update
Over onze expert
Sinds 2019 is Tom Schlagwein onderdeel van de Kizi familie. Eerst als tarievenspecialist en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot dé energie-expert van Overstappen.nl. Hij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies voor hun energiecontract en houd je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt. Tom wordt geregeld vermeld in de pers, waaronder De Telegraaf en Metro en is ook op tv geweest bij programma’s zoals Kassa. Daarnaast presenteert Tom ons Energiejournaal waarin hij uitleg geeft over de huidige situatie op de energiemarkt.
Terug naar boven