14-09-2023

Problemen met betalen zorgverzekering voor mensen met laag inkomen

Een groeiend aantal mensen met een laag inkomen ziet oplopende zorgpremies met zorg tegemoet. Uit EenVandaag-onderzoek en expertanalyses blijkt een dieper liggend systeemprobleem, terwijl politieke oplossingen uitblijven.

3 minuten 28-09-2023
Eva van Erk
Zorgexpert

42% van de mensen met een laag inkomen verwacht in de nabije toekomst problemen met het betalen van hun zorgverzekering. Dit blijkt uit een onderzoek van EenVandaag, waarbij ruim 6.000 respondenten met een beneden modaal inkomen werden ondervraagd. In contrast, slechts 23% van de mensen in andere inkomensgroepen voorziet vergelijkbare moeilijkheden.

Verwachte premiestijging

Patrick Jeurissen, hoogleraar betaalbare en toegankelijke zorg, voorspelt dat de zorgpremie in 2024 met € 10 tot € 15 per maand kan stijgen ten opzichte van 2023. Dit wordt veroorzaakt door factoren zoals gestegen loonkosten, vergrijzing en de introductie van nieuwe medische technologieën en behandelingen.

Huidige mogelijkheden en zorgen

34% van de respondenten ondervond al problemen met het betalen van hun zorgkosten. Diverse panelleden gaven aan bang te zijn voor noodzakelijke vermijding van zorg. Een uitgelichte reactie: “Als het duurder wordt, zou het best kunnen dat ik de tandarts oversla.” Een zorg die verder werd ondersteund door gegevens van Patiëntenfederatie Nederland.

Besparen op je zorgverzekering? Eva tipt: “kijk eens of de budgetpolis wat voor je is. Dit type polis heeft de laagste zorgpremie per maand. Wel is het slim om eerst te checken of jouw zorgverleners vergoed worden om onverwachte kosten te voorkomen. Voor spoedeisende zorg kun je overigens ook met een budgetpolis in ieder ziekenhuis terecht.”
— Eva van Erk, Zorgexpert

Structuur zorgsysteem onvoldoende

Aad de Groot, voorzitter van de Raad van Bestuur bij DSW Zorgverzekeraar, legt uit dat er structurele problemen zijn binnen het zorgsysteem. De financieringswijze van ziekenhuizen, waarbij meer behandelingen tot meer inkomsten leiden, ontmoedigt preventieve zorg.

Verantwoordelijkheid zorgverzekeraars

De Groot benadrukt dat zorgverzekeraars kritisch moeten kijken naar hun uitgaven en praktijken. Veel financiële middelen worden besteed aan zaken die nauwelijks bijdragen aan de gezondheid van de Nederlandse bevolking. Hij waarschuwt dat het binnenhalen van zoveel mogelijk verzekerden niet noodzakelijkerwijs waarde toevoegt aan de zorg.

Perspectief vanuit politiek

Joost Vullings, politiek commentator, belicht de politieke kant. Hoewel het kabinet 2 miljard euro heeft toegezegd om de financiële druk te verlichten, wordt het diepere probleem van stijgende premies vaak genegeerd. Ondanks pogingen om de zorgkosten te beperken, blijven de kosten stijgen door politieke terughoudendheid bij het maken van fundamentele keuzes.

Eva van Erk
Zorgexpert
3 minuten 28-09-2023

Over onze expert

Eva is onze expert in zorgverzekeringen. Ze werkt inmiddels heel wat jaren in de zorgbranche en kent het klappen van de zweep. Haar kennis en ervaring deed zij op als productmanager bij een zorgverzekeraar. Zij kent de ins and outs van zorgverzekeringen en vertelt je graag hoe jij je voordeel kunt doen met de laatste ontwikkelingen op de zorgverzekeringsmarkt.

Terug naar boven