Spoedwet voor beperking kosten stadsverwarming in 2025 | Overstappen.nl
25-03-2024

Spoedwet voor beperking kosten stadsverwarming in 2025

Warmteleveranciers verhogen de vaste kosten voor stadsverwarming flink, met een nieuwe spoedwet wordt dit in 2025 aan banden gelegd.

2 minuten 25-03-2024
Tom Schlagwein
Energie-expert

Minister Rob Jetten van Klimaat en Energie (D66) heeft een spoedwet aangekondigd om de snel stijgende tarieven van stadsverwarming aan banden te leggen. De aankondiging komt in reactie op de toenemende financiële last die bewoners ervaren door de hoge vaste kosten voor stadswarmte.

Kritiek op hoge kosten stadswarmte

Stadswarmte, dat als een duurzaam alternatief voor aardgasverwarming wordt gezien, staat onder druk doordat de tarieven hoger zijn dan beloofd. De oorspronkelijke belofte dat de overstap naar stadswarmte voor bewoners niet duurder zou uitvallen dan de traditionele verwarming met aardgas en een cv-ketel, is in veel gevallen niet waargemaakt. Dit komt vooral doordat de vaste kosten voor de warmteaansluiting flink verhoogd zijn.

Vattenfall verhoogd kosten met € 600 tot € 800 per jaar

Energieleverancier Vattenfall heeft in Amsterdam de vaste kosten voor stadswarmte verhoogd met zo’n 600 tot 800 euro per jaar, waardoor een huishouden veel meer geld kwijt is dan met een traditionele gasaansluiting. De verhoging heeft geleid tot scherpe kritiek van woningcorporaties en huurders, die geconfronteerd worden met onverwacht hoge energierekeningen. De hoge tarieven maken woningcorporaties terughoudend om verder te investeren in de aansluiting van woningen op warmtenetten. Dit kan voor vertraging zorgen om Nederland van het gas af te krijgen en te verduurzamen, aangezien stadswarmte als een essentieel alternatief voor gas wordt beschouwd.

Steeds meer leveranciers rekenen het maximumtarief

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) bepaalt welke bedragen een warmteleverancier maximaal mag rekenen voor de aansluiting op het warmtenet. Voor 2024 zijn de maximale vaste warmtetarieven € 618,82 voor verwarming en warm kraanwater. Voor alleen verwarming is het maximum € 309,41. De meeste warmteleveranciers hebben de tarieven verhoogd tot het maximum van de ACM.
Ze berekenen de kosten door vanwege hun eigen toegenomen kosten voor aannemers, personeel en materialen. Woningcorporaties in steden zoals Amsterdam en Rotterdam hebben al gewaarschuwd dat de hoge kosten hen ontmoedigen om meer woningen aan te sluiten op het warmtenet.

Nieuwe spoedwet voor beperking vaste kosten

De nieuwe spoedwet die bedoeld is om de stijging van de vaste kosten te beperken, gaat naar verwachting in januari 2025 van kracht. Tot die tijd worden gemeenten, woningcorporaties en energieleveranciers aangemoedigd om de financiële lasten voor bewoners te verzachten door onderlinge afspraken te maken over het opvangen van prijsstijgingen.

Geschreven door
Tom Schlagwein - Energie-expert
Tom Schlagwein
Energie-expert
2 minuten 25-03-2024

Over onze expert

Sinds 2019 is Tom Schlagwein onderdeel van de Kizi familie. Eerst als tarievenspecialist en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot dé energie-expert van Overstappen.nl. Hij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies voor hun energiecontract en houd je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt. Tom wordt geregeld vermeld in de pers, waaronder De Telegraaf en Metro en is ook op tv geweest bij programma’s zoals Kassa. Daarnaast presenteert Tom ons Energiejournaal waarin hij uitleg geeft over de huidige situatie op de energiemarkt.

Terug naar boven