Stadsverwarming (Uitleg + tarieven 2024) | Overstappen.nl

Stadsverwarming

Steeds meer gemeenten verwarmen huizen en bedrijfspanden met stadsverwarming. Wat houdt dit precies in, hoe werkt het en is het goedkoper dan verwarmen met gas? Wij zochten het voor je uit.

Wat is stadsverwarming?

Bij stadsverwarming genereert men warmte op centrale locaties en transporteert deze vervolgens via een – meestal ondergronds – netwerk van leidingen naar huizen en bedrijven.

In plaats van een eigen verwarmingssysteem in elke woning of bedrijfspand, maakt stadsverwarming dus gebruik van een centrale aanpak om warmte te leveren. Het is een duurzame en milieuvriendelijke manier van verwarmen die bijdraagt aan het verminderen van de CO2-uitstoot.

Hoe werkt stadsverwarming?

Stadsverwarming begint met het opwekken van warmte op een centrale locatie, vaak met behulp van restwarmte uit industriële processen, afvalverbranding of duurzame bronnen zoals geothermische energie.

Na het genereren van de warmte, wordt deze via een warmtenetwerk van geïsoleerde leidingen naar de aangesloten gebouwen getransporteerd. In de huizen kunnen de afnemers de warmte gebruiken voor verwarming en soms ook voor het leveren van warm water. Hoe de stadsverwarming in huis werkt: in plaats van via een eigen cv-ketel, komt de warmte binnen via een zogenoemde afleverset.

Tarieven stadsverwarming

De tarieven voor stadsverwarming bestaan uit een vast en een variabel deel. Denk bij vaste kosten aan beheer en onderhoud van het netwerk, meettarief en de afleversetkosten. De variabele kosten hangen af van je verbruik en meet de leverancier in gigajoule (GJ). Eén GJ komt overeen met 32,68 m3 aardgas. De maximale tarieven die je leverancier mag rekenen, moeten altijd voldoen aan de Warmtewet.

Opbouw energierekening stadsverwarming

De energierekening bij stadsverwarming bestaat uit verschillende componenten. De leverancier moet minimaal 1 keer per jaar een afrekening sturen van je verbruik. Op de rekening staat naast het verbruik meestal:

  • Maximumprijs voor warmte
  • Het meettarief
  • Huurprijs afleverset

Gemiddelde energiekosten met stadsverwarming

De kosten voor stadsverwarming hangen onder andere af van de warmteleverancier, de energieprijzen en uiteraard van de hoeveelheid verbruikte warmte. Om een indruk te geven: volgens het Nibud is voor een tweepersoonshuishouden het gemiddelde verbruik ongeveer 42 GJ (gigajoules) per jaar.

Grootste leveranciers van stadswarmte

In Nederland zijn er diverse leveranciers die stadsverwarming aanbieden. Enkele van de grootste en bekendste warmteleveranciers zijn Eneco, Essent, Eteck en Vattenfall.

Soorten stadsverwarming

Stadsverwarming kan verschillende bronnen van warmte gebruiken, waaronder restwarmte van industrieën, biomassa, geothermische energie, en warmte uit afvalverbranding. Elke bron heeft zijn eigen impact op het milieu en zijn eigen technische aspecten. De keuze voor een bepaalde warmtebron kan variëren op basis van omstandigheden en duurzaamheidsdoelstellingen.

Een kleinschaliger variant van stadsverwarming is blokverwarming. Zoals de naam al aangeeft, gaat het dan om het verwarmen van een blok huizen, in plaats van een hele wijk zoals bij stadsverwarming.

Nadelen stadsverwarming

Een bekend nadeel van stadsverwarming is dat je altijd maar één aanbieder hebt. Je kunt dus niet overstappen naar een andere leverancier. Daar komt nog bij dat voor de meeste huishoudens stadsverwarming iets duurder uitkomt dan verwarmen via gas met een eigen cv-ketel. In onze energievergelijker kun je wel overstappen naar een andere energieleverancier voor de levering van stroom.

Dit betekent de Warmtewet

De Warmtewet is een Nederlandse wet die de rechten en plichten regelt van zowel consumenten als leveranciers van stadsverwarming. Daarin is onder meer geregeld dat er maximumtarieven gelden, wanneer een leverancier je mag afsluiten, wat er in een overeenkomst moet staan tussen de warmteleverancier en de klant, en nog veel meer.

Overstappen met stadsverwarming

Overstappen met stadsverwarming? Dat ligt net iets anders dan normaal. Heeft je woning of bedrijfspand stadsverwarming, dan kun je niet overstappen naar een andere warmteleverancier. De gemeente bepaalt wie stadsverwarming krijgt. Er is meestal maar één bron die de warmte opwekt. En er is ook maar één partij die kan leveren. Dat geldt trouwens alleen voor warmte, voor alleen stroom kun je wel overstappen. Vergelijk de stroomprijs per kWh van elke leverancier in onze vergelijker.

Gecontroleerd door
Tom Schlagwein - Energie-expert
Tom Schlagwein
Energie-expert
5 minuten 25-03-2024

Over onze expert

Sinds 2019 is Tom Schlagwein onderdeel van de Kizi familie. Eerst als tarievenspecialist en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot dé energie-expert van Overstappen.nl. Hij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies voor hun energiecontract en houd je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt. Tom wordt geregeld vermeld in de pers, waaronder De Telegraaf en Metro en is ook op tv geweest bij programma’s zoals Kassa. Daarnaast presenteert Tom ons Energiejournaal waarin hij uitleg geeft over de huidige situatie op de energiemarkt.

Vergelijk energieleveranciers
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

De kosten van gas en stadsverwarming variëren, afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het verbruik, de regio en de tarieven van de leverancier. Over het algemeen kun je stadsverwarming beschouwen als een milieuvriendelijke optie, maar de kosten zijn gemiddeld wat hoger dan bij individuele verwarming.

Stadsverwarming is een systeem waarbij warmte centraal wordt opgewekt en via een netwerk van leidingen naar huizen en bedrijven wordt getransporteerd. Wat is stadswarmte? Stadswarmte is een ander woord voor stadsverwarming.

De maandelijkse kosten van stadsverwarming zijn afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het individuele verbruik, de tarieven van de leverancier en eventuele bijkomende kosten.

In onder andere Purmerend, Utrecht, Rotterdam, Amsterdam, Tilburg, Almere en Breda gebruikt men stadsverwarming. Maar niet overal: in sommige steden gaat het om enkele buurten. Check om de vraag ‘Heb ik stadsverwarming?’ te beantwoorden, of je centrale verwarming is aangesloten op een cv-ketel in huis. Heb je geen cv-ketel, dan heb je waarschijnlijk stadsverwarming.

Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) meldt dat in 2024 de maximumprijs voor 1 gigajoule warmte 46,69 euro wordt. Dat is iets goedkoper dan de maximumprijs van 47,38 euro per gigajoule van het jaar ervoor.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!