Tweede Kamer steunt Energiewet: wat betekent dat voor jou? | Overstappen.nl
07-06-2024

Tweede Kamer steunt Energiewet: wat betekent dat voor jou?

De nieuwe Energiewet vervangt de verouderde elektriciteits- en gaswetten en belooft grote veranderingen voor Nederlandse energieconsumenten. Maar wat betekent de wet voor jou?

3 minuten 07-06-2024
Tom Schlagwein
Energie-expert

De Tweede Kamer heeft deze week met brede steun van verschillende partijen de nieuwe Energiewet aangenomen. Deze nieuwe Energiewet vervangt de verouderde elektriciteits- en gaswetten en belooft grote veranderingen voor Nederlandse energieconsumenten. De minister voor Klimaat en Energie, Rob Jetten, benadrukt dat de wet de energietransitie moet ondersteunen zonder belemmeringen. Maar wat betekent deze nieuwe wet precies voor jou als consument?

Steeds duurzamer

De nieuwe Energiewet integreert afspraken uit het Klimaatakkoord en nieuwe EU-wetgeving, waardoor de regels voor gas en elektriciteit makkelijker en duidelijker zijn. De overheid hoopt dat de nieuwe regelgeving beter aansluit bij het moderne energiesysteem. Dit systeem kenmerkt zich steeds meer door duurzame energie, lokale energieproductie, duurzame opslag en flexibiliteit. Het wordt voor consumenten makkelijker om duurzame keuzes te maken.

Overbelast energienet

Ook het overbelaste energienet wordt aangepakt in de nieuwe Energiewet. Het overbelaste energienet kwam de afgelopen jaren steeds meer in het nieuws. Een aantal ondernemers staat zelfs op wachtlijsten voor een aansluiting op het lokale energienet.

De afgelopen jaren ontstond er een grote onbalans in vraag en aanbod van het energienet. Zo raakte het net te vol en overbelast. Ook een flinke toename van het aantal zonnepanelen per hoofd van de bevolking zorgde ervoor dat er veel zonne-energie wordt teruggeleverd aan het net.

In de avonden zijn de piekmomenten in vraag naar stroom erg hoog, wat ervoor zorgt dat netbeheerders flink moeten produceren. In de middag is er minder vraag in de markt, en precies dan is er vaak veel zonne-energie en windenergie beschikbaar. Deze onbalans op de markt zorgt voor veel problemen op het net. De nieuwe wet wil deze problemen gerichter aanpakken.

De nieuwe Energiewet vervangt de oude wet uit 1998. Die was lang aan vervanging toe, want inmiddels is de energievoorziening in Nederland flink veranderd. In deze nieuwe wet is er onder andere meer aandacht voor wat er gebeurt bij faillissementen. Ook is er aandacht voor de belangrijke rol van prijsvergelijkers in de Nederlandse markt als vergelijkingsinstrument.
Tom Schlagwein
Tom Schlagwein
Energie-expert

Betere positie consument en steviger toezicht

De nieuwe Energiewet biedt consumenten ook meer rechten en bescherming. Energieleveranciers worden bijvoorbeeld verplicht om nog transparanter te zijn en de eisen om een leveringsvergunning te krijgen en te behouden worden aangescherpt. Alleen betrouwbare energieleveranciers kunnen op deze manier energiecontracten aanbieden. De Energiewet verplicht energieleveranciers ook dat zij minimaal één energiecontract van minimaal één jaar aanbieden. Met een energiecontract van 1 jaar kunnen consumenten rekenen op één jaar zekerheid. De prijzen in zo’n vast contract schommelen niet. Daarnaast vraagt de wet aan Nederlandse energieleveranciers om ook altijd een dynamisch energiecontract aan te bieden.

Geschreven door
Tom Schlagwein Energie-expert
Tom Schlagwein
Energie-expert
Laatste update
Over onze expert
Sinds 2019 is Tom Schlagwein onderdeel van de Kizi familie. Eerst als tarievenspecialist en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot dé energie-expert van Overstappen.nl. Hij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies voor hun energiecontract en houd je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt. Tom wordt geregeld vermeld in de pers, waaronder De Telegraaf en Metro en is ook op tv geweest bij programma’s zoals Kassa. Daarnaast presenteert Tom ons Energiejournaal waarin hij uitleg geeft over de huidige situatie op de energiemarkt.
Terug naar boven