Energiecontract

Energiecontract afsluiten? Vergelijk binnen 2 minuten verschillende energiecontracten en bespaar tot €450,-!
Energiecontract vergelijken & direct afsluiten

Dit zeggen onze klanten over ons

Four and a half stars

Trustscore: 9

1836 reviews

  Dit zeggen onze klanten over ons

  Star on Star on Star on Star on Star off
  14 uur geleden
  Zeer goede prijs gekregen via easy…

  Zeer goede prijs gekregen via easy switch. ook e.v.t.terug te leveren energie is bij u zeer interessant.

  J.D.B. Veluwenkamp
  Star on Star on Star on Star on Star on
  15 uur geleden
  Het overstappen gaf geen enkel…

  Het overstappen gaf geen enkel probleem. Heel vlot geregeld

  Michiel de Sterke
  Star on Star on Star on Star on Star on
  15 uur geleden
  Ik ben zeer tevreden met het advies om…

  Ik ben zeer tevreden met het advies om over te stappen naar oxxio.

  J. Hollander
  Four and a half stars

  Trustscore: 9

  1836 reviews

  Nieuw energiecontract afsluiten

  Een energiecontract is de overeenkomst die je aangaat met je energieleverancier voor de levering van stroom en gas. Omdat we eigenlijk niet zonder energie kunnen, loopt iedereen vroeg of laat tegen het afsluiten van een energiecontract aan. We laten je daarom graag zien wat er zoal komt kijken bij zo’n overeenkomst en welke contracten er zijn. Uiteraard kun je bij ons ook precies zien wat het goedkoopste energiecontract is.

  Een rondleiding door je energiecontract

  Zoals iedere overeenkomst is ook je energiecontract vaak een flinke stapel papier met veel grote en kleine lettertjes. Een groot deel van die lettertjes is echter bij alle energiecontracten hetzelfde en alleen in uitzonderlijke gevallen relevant. Om je een beetje op weg te helpen, zetten we de belangrijkste aspecten van je energiecontract op een rij. Dan weet je waar je op moet letten. 🙂

  Wanneer energiecontract opzeggen?

  Als je overstapt van energieleverancier hoef je niet zelf je energiecontract op te zeggen. Dat doet de nieuwe leverancier voor je. Hierdoor zit je nooit zonder gas of stroom. Toch zijn er situaties waarin je zelf je energiecontract moet opzeggen. Lees meer over: wie zegt mijn huidige energiecontract op?

  Overstappen loont

  icon

  103.598

  vergelijkers gingen je deze maand voor

  icon

  €450,-

  bespaar je jaarlijks op je energierekening

  icon

  9.0

  onze gemiddelde klantwaardering

  De looptijd van je energiecontract

  Het eerste waar je op moeten letten bij het afsluiten van een energiecontract is de looptijd. Het werkt een beetje hetzelfde als bij een arbeidsovereenkomsten. Contracten voor bepaalde tijd eindigen na een vooraf bepaalde tijd. De looptijd is meestal één, twee, drie of zelfs vijf jaar. Je betaalt gedurende de looptijd een vast tarief. Contracten voor onbepaalde tijd kunnen tussentijds worden opgezegd met een opzegtermijn van 30 dagen, maar de tarieven kunnen twee keer per jaar stijgen of dalen. Let goed op de einddatum van je contract, zodat je geen opzegvergoeding krijgt.

  Energiecontract, hoe lang vast zetten?

  Wij raden je aan te kiezen voor een jaarcontract. De tarieven van een drie jarig contract zijn lager, dus gunstiger, maar helaas krijg je bij een drie jarig contract maar 1 keer de welkomstkorting. Bij een 1 jarig contract krijg je ieder jaar deze welkomstkorting. Deze welkomstkortingen compenseren de hogere tarieven ruim schoots.

  Het einde van je contract

  Als je energiecontract afloopt, ga je automatisch over op een contract voor onbepaalde tijd zodat je niet zonder gas of stroom komt te zitten. Vaak krijg je echter voor die tijd al een verlengaanbod van je energieleverancier. Omdat aanbiedingen voor nieuwe klanten vaak voordeliger zijn is overstappen naar een nieuwe leverancier levert je meestal meer op. Ga dus nooit zomaar op een verlengaanbod in, maar check eerst even of een andere leverancier goedkoper is.

  6 weken voor je contract afloopt kun je al overstappen naar een nieuwe leverancier om gebruik te maken van welkomstkortingen en actietarieven. Je nieuwe leverancier kijkt in het Contract Einde Register (CER) wanneer je contract afloopt en zorgt ervoor dat je nieuwe contract hier naadloos op aansluit. Als je via ons overstapt sturen we je een mailtje als het zover is. Wel zo makkelijk! 🙂

  Wij vergelijken de volgende leveranciers:

  De kosten

  Best wel een belangrijk aspect natuurlijk: de kosten. Het bedrag dat je maandelijks voor je energie betaalt, is opgebouwd uit een aantal verschillende zaken. Alle kosten vind je terug in je energiecontract, maar we leggen je graag uit wat al die termen in de rekensom betekenen. 😉

  Variabele leveringskosten

  Het belangrijkste zijn natuurlijk de variabele leveringskosten, oftewel de energietarieven. Dit is wat je per eenheid stroom (kWh) of gas (m3) betaalt en is dus afhankelijk van je verbruik. Als je een contract met variabele tarieven hebt, wijzigt dit tarief twee keer per jaar. Bij een vast contract voor bepaalde tijd staan de tarieven voor de gehele looptijd vast. Je kunt, als je een dubbele meter hebt, ook kiezen voor dubbel tarief. Dan betaal je ‘s-nachts minder, maar overdag juist iets meer.

  Vaste leveringskosten

  Naast deze variabele leveringskosten betaal je ook vast bedrag per jaar voor alle kosten die je leverancier maakt die niet afhankelijk zijn van de energieprijzen. Net als de tarieven verschillen deze vaste leveringskosten per leverancier.

  Netbeheerkosten

  Om de stroom en het gas bij je thuis te krijgen heeft Nederland een uitgebreid netwerk van leidingen en kabels. Dit wordt aangelegd en onderhouden door de netbeheerder in jouw regio. Daarvoor betaal je jaarlijks transportkosten, aansluitkosten en vastrecht (een soort abonnementskosten). De meter in je meterkast huur je bovendien ook van de netbeheerder. Welke netbeheerder je hebt, is afhankelijk van waar je woont. Netbeheerkosten zijn dus in elk energiecontract hetzelfde.

  Belastingen

  Uiteraard pikt ook de Nederlandse overheid haar graantje mee op je energierekening. Je betaalt per eenheid stroom (kWh) of gas (m3) energiebelasting. Van het totaalbedrag wordt momenteel €373,33 afgetrokken omdat een deel van je verbruik belastingvrij is. Dat heet ‘vermindering energiebelasting’. Daarnaast betaal je een ‘opslag duurzame energie’. Zo betaalt iedereen mee aan de verduurzaming van energie in Nederland. Over de hele energierekening wordt ook nog 21% btw gerekend. Vaak worden alle kosten in je energiecontract zowel inclusief als exclusief btw getoond.

  Het goedkoopste energiecontract

  Voor het goedkoopste energiecontract voor jouw situatie kun je het beste snel een vergelijking maken. Hieronder hebben we alvast de goedkoopste contract op een rijtje gezet voor gemiddelde huishoudens.

  Goedkoopste energiecontracten van dit moment

  Deze vind je in onze energievergelijker. Wij bieden jou 100% laagsteprijsgarantie.

  energiecontract laagsteprijsgarantie

  Tips en meer informatie

  Om je op weg te helpen in de wereld van energie, hebben wij de nuttige informatie op een rijtje gezet.