Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring Sluiten

Kosten begrafenis

Er komt na het overlijden van een dierbare vaak veel op je af. Er moet veel geregeld worden en het is vaak onduidelijk hoe hoog de kosten van een begrafenis zullen uitvallen. Op deze pagina vind je een uitgebreid overzicht van alle begrafeniskosten. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Wat kost een begrafenis in 2019?

Een begrafenis kost tussen de 7.000 en 10.000 euro in Nederland. In 2019 betaal je gemiddeld 8.000 euro voor een begrafenis in Nederland. Een begrafenis kost vaak meer dan een crematie, maar je kunt altijd besparen op de kosten door je persoonlijke wensen aan te passen.

Begrafenisverzekering vergelijken

Basiskosten begrafenis

De basiskosten van een begrafenis bestaan uit de diensten van de uitvaartverzorger, de laatste verzorging van de overledene, het opbaren van de overledene, de kist en het rouwvervoer. De basiskosten voor een begrafenis bedragen gemiddeld 2.000 tot 3.000 euro.

OnderdeelGemiddelde kosten
Diensten van de uitvaartverzorger€1.500
Het opbaren van de overledene in een uitvaartcentrum€570
Opbaren van de overledene (thuis)€480
Standaard kist€500
Laatste vervoer overledene Volgauto’s (per stuk)€235
Vervoer naar het uitvaartcentrum of woonhuis€205
Verzorging van de overledene€180

Overige kosten begrafenis in 2019

De overige kosten van een begrafenis zijn afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren. Wanneer je bijvoorbeeld meer dan alleen koffie, thee en cake geserveerd wilt hebben dan kun je kiezen voor een luxe catering. De kosten van een begrafenis zullen ook hoger uitvallen als de uitvaart in het weekend plaatsvindt.

OnderdeelGemiddelde kosten
Luxe kist€5.000
Rouwadvertentie in een landelijk dagblad€1.500
Rouwadvertentie in een regionaal dagblad€800
Massief eiken kist€900
Luxe catering€625
Kerkhuur€450
Standaard catering€425
Huur kerk€400
Dragers (4 personen)€345
Rouwkaarten en bedankkaarten (100 stuks)€250
Toeslagen avond- of weekend werkzaamheden€170
Rouwbloemstuk€100
Gebruik condoleanceregister€37

Waarom kost een begrafenis meer dan een crematie?

Kosten crematieEen begrafenis kost vaak meer dan een crematie, vanwege de kosten van de kist en het aantal dragers. Bij een begrafenis kiezen mensen vaak voor een luxer uitgevoerde kist dan bij een crematie. Daarnaast zijn er bij een begrafenis minimaal vier dragers nodig. Zij dragen de kist bij een eventuele kerkdienst naar binnen en ze dragen de kist ook naar de begraafplaats. Er kan voor een standaard kist, een massief eiken kist of een luxe kist gekozen worden. Ook de grafkosten maken een begrafenis duurder dan een crematie.

Wat zijn de grafkosten?

De grafkosten bedragen gemiddeld 3.200 euro, maar kunnen per begraafplaats, gemeente en provincie sterk verschillen. Voor de huur van een particulier graf voor een periode van 20 jaar betaal je gemiddeld 2.100 euro. Dit bedrag geldt niet voor elke gemeente en soms kunnen de kosten oplopen tot 7.000 euro. Onder grafkosten vallen de kosten die je betaalt voor het begraven en de rechten om een graf te huren op een begraafplaats. Grafrechten geven recht op een graf voor een bepaalde periode, dit betekent dat je de grafrechten na een bepaalde periode zult moeten verlengen als je het graf wilt behouden.

OnderdeelGemiddelde kosten
Grafsteen (afhankelijk van het materiaal) €2.200
Grafrechten€850
Graf delven€282

Hoeveel kost een natuurbegrafenis?

Een natuurbegrafenis is over het algemeen goedkoper dan een normale begrafenis en kost ongeveer 4.000 euro. Als je voor een natuurbegrafenis kiest dan draag je bij aan het in stand houden van het natuurgebied. Je hoeft bij een natuurgraf geen grafmonument te kopen en onderhouden, omdat een natuurgraf langzaam in de natuur opgaat. Daarnaast belast je nabestaanden niet met het verlengen van de grafrechten, omdat er bij natuurbegraven meestal een eeuwig grafrecht geldt.

Begrafenisverzekering

Wanneer je een duidelijk beeld hebt gekregen van de kosten die bij een begrafenis komen kijken, dan kun je vervolgens begrafenisverzekeringen vergelijken. Een begrafenisverzekering zorgt ervoor dat je nabestaanden niet hoeven op te draaien voor de kosten van de begrafenis.

Begrafenisverzekering vergelijken