Betaal ik eigen risico bij een inboedelverzekering?

Bij een inboedelverzekering heb je te maken met een eigen risico. Dit is simpelweg het bedrag dat je eerst zelf betaalt bij schade voordat je verzekeraar inspringt. Hoe hoog dit bedrag is, verschilt per verzekeraar en situatie. Goed om dus eerst de polisvoorwaarden te bekijken, zodat je weet waar je aan toe bent bij een onverwachte situatie.

Is een eigen risico verplicht?

Hoewel sommige verzekeraars een eigen risico verplicht stellen, vaak rond de € 50,-, is dit niet altijd het geval. Dit standaardbedrag is bedoeld om te voorkomen dat verzekerden elke kleine schade claimen. Het verwerken van een claim kost verzekeraars namelijk tijd en geld. Door een eigen risico te hanteren, moedigen verzekeraars je ook aan om zorgvuldiger om te gaan met je spullen.


Verschillen in hoogte eigen risico

De hoogte van het eigen risico kan enorm variëren. Sommige verzekeringen bieden een optie aan waarbij je geen eigen risico betaalt, terwijl andere verzekeraars een eigen risico tot € 1.000,- kunnen hanteren. Hoe hoger het eigen risico is, hoe lager de premie en vice versa. Denk dus goed na voor hoeveel eigen risico je financieel een buffer hebt en stem daar je keuze voor de hoogte van het eigen risico op af.


Specifieke situaties met afwijkende eigen risico’s

  • Stormschade: storm kan flinke schade veroorzaken. Daarom hebben veel verzekeraars een hoger eigen risico bij stormschade. Dit kan variëren van € 225,- tot wel € 500,-.
  • Grote steden: in stedelijke gebieden zoals Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag kunnen de risico’s op schade, zoals inbraak, hoger zijn. Hierdoor kan het eigen risico in deze gebieden ook hoger zijn.
  • Allrisk dekking: hoewel een allrisk inboedelverzekering een uitgebreide dekking biedt, is het eigen risico voor bepaalde schades vaak hoger, denk aan bedragen rond de € 50,- tot € 100,-.

Preventie en vergoedingen verzekeraar

Sommige verzekeraars zien graag dat je proactief bent in het voorkomen van schade. Als je bijvoorbeeld maatregelen neemt om schade te voorkomen wanneer er onverwachts iets gebeurt, zoals het plaatsen van een houten plaat bij ruitschade, kan dit worden vergoed. Niet alleen de directe kosten om schade te voorkomen kunnen vergoed worden, maar ook schade die indirect ontstaat bij het toepassen van preventieve handelingen. Denk hierbij aan een beschadigd kozijn bij het bevestigen van een noodoplossing. Ook als je specifiek gereedschap nodig hebt om deze preventieve maatregelen te nemen, kunnen die kosten ook gedekt zijn.

In sommige ernstige situaties, zoals brand, kunnen ook salvagekosten vergoed worden. Dit zijn kosten gemaakt om verdere schade te beperken en waardevolle spullen te redden. Kortom, het loont om schade te voorkomen of te beperken, en niet alleen voor je eigen portemonnee, maar mogelijk ook in de vorm van vergoedingen vanuit je verzekering.


Vergelijken van inboedelverzekeringen

Bij het kiezen van een inboedelverzekering is het raadzaam niet alleen naar de premie te kijken, maar ook naar het eigen risico. Overweeg welk bedrag je zelf zou kunnen dragen in geval van schade en stem daar je keuze op af. Daarnaast is het verstandig om regelmatig je verzekering te vergelijken met andere verzekeraars om te zien of je nog steeds de beste deal hebt. Overweeg ook om de gecombineerde woonverzekering af te sluiten, waarbij je zowel een inboedel- als opstalverzekering hebt.

Is je vraag nog niet beantwoord?

Neem dan contact op met een van onze woonexperts. Zij helpen je graag.

bellen
Bel
Binnen: 1 minuut
whatsapp
Whatsapp
Binnen: 15 minuten
mailen
Mail
Binnen: 2 uur
chatten
Chat
Begin chat
Binnen: 4 minuten

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.