Rookmelders verplicht
Vanaf 1 juli 2022 is het in elke woning in Nederland verplicht om minstens één rookmelder per verdieping te plaatsen. Op deze pagina leggen we je alles uit over rookmelders en de woonverzekeringen in het geval van brandschade.
Is een rookmelder verplicht?
Vanaf 1 juli 2022 is het voor elke huur- en koopwoningen in Nederland verplicht om tenminste één rookmelder per verdieping te hebben. Deze verplichting gold al sinds 2003 voor nieuwbouwwoningen, maar is nu uitgebreid naar bestaande bouw. Rookmelders zijn belangrijk voor jouw veiligheid: ze waarschuwen je direct bij rookvorming of brand. Deze ‘harde piep’ is ook goed voor het verminderen van de kans op brandschade doordat bewoners tijdig kunnen ingrijpen. Voor alle woningen gebouwd voor 2003 is het verstandig om te controleren op de aanwezigheid van brandmelders.
Rookmelders verplicht verzekering
Brandschade in en aan je woning verzeker je met de opstalverzekering, die schade aan de woning dekt, en een inboedelverzekering, die bescherming biedt voor roerende goederen zoals meubels en apparatuur. Een aparte brandverzekering bestaat niet.
Met de verplichting van rookmelders sinds 1 juli 2022, hebben de meeste verzekeraars aangegeven dat deze verplichting vooralsnog geen invloed heeft op het uitkeren van een schadevergoeding bij brandschade als je geen rookmelder hebt. Ook als je geen rookmelder hebt, betekent dit dat je recht hebt op een schade-uitkering. Het kan anders liggen per verzekeraar. Vermelden de polisvoorwaarden bijvoorbeeld dat je een rookmelder moet hebben en deze hangt er niet ten tijde van de brand? Reken dan op gevolgen voor de hoogte van de schadevergoeding. Soms keert een verzekeraar zelfs helemaal niets uit.
De polisvoorwaarden van een woonverzekering zijn bij elke verzekeraar anders. Check deze daarom altijd goed voordat je een verzekering afsluit. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.
Ben ik verzekerd voor brandschade zonder rookmelder?
Of je verzekerd bent voor brandschade zonder rookmelder, hangt af van de polisvoorwaarden van je woonverzekering en de eisen die je verzekeraar stelt. Sommige verzekeraars kunnen in hun polisvoorwaarden opnemen dat je verplicht bent om rookmelders te hebben. Als je geen rookmelders hebt en er brandschade ontstaat, kan de verzekeraar mogelijk een deel van de schadevergoeding weigeren of de vergoeding verlagen. Verzekeraars keren vaak geen schadevergoeding uit bij nalatigheid of onvoldoende onderhoud. Denk aan een lekkage die is ontstaan door slecht onderhoud van het dak. Mogelijk beoordelen verzekeraars ook zo in het geval van brandschade. Was de schade bijvoorbeeld beperkter met een werkende rookmelder? Check altijd de polisvoorwaarden van je verzekering, zo kom je niet voor verrassingen te staan.
Onderhoud van rookmelders
Naast het installeren van een rookmelder, moet je deze ook regelmatig onderhouden. Je hebt niets aan een verplichte rookmelder in je huis die niet werkt als het moet. Test de rookmelder maandelijks met de testknop om te controleren of deze nog steeds werkt. Houd de rookmelder daarnaast vrij van stof en vervang tijdig de batterijen. Overweeg een rookmelder met een batterijduur van 10 jaar voor langdurige betrouwbaarheid. Een goed werkende rookmelder zorgt voor snelle detectie bij rook of brand en is naast verplicht dus ook belangrijk voor jouw eigen veiligheid en het beschermen van je woning.
Goed verzekerd met de woonverzekering
De bescherming van je huis en inboedel tegen brandschade is onmisbaar. Zorg er daarom voor dat je je huis hebt voorzien van rookmelders. Deze verhogen de kans om brand zo snel mogelijk te ontdekken, waardoor je schade en zelfs ernstige verwondingen kunt voorkomen. Het kiezen van een goede rookmelder en het periodiek vervangen van batterijen zorgt voor een optimale veiligheid in je woning. Ook ben je alvast voorbereid indien verzekeraars dit in de toekomst in hun voorwaarden opnemen. Mocht er toch brandschade ontstaan? Met een woonverzekering dek je brandschade aan en in je woning. In onze woonvergelijker vind je een verzekering die past bij jou, je woning en je spullen.
Veelgestelde vragen
Is je vraag nog niet beantwoord?
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!
Het laatste nieuws
85% van Nederlanders neemt maatregelen tegen inbraak tijdens vakantieperiode
Overstappen.nl deed onderzoek naar de angst voor inbraak tijdens de vakantie. Hieruit blijkt dat 69% van de Nederlanders niet bang is voor een inbraak tijdens hun vakantie. Toch neemt 85% van de ondervraagden wel preventieve maatregelen.
Wat te doen bij lekkage en wat is er verzekerd?
Lekkage in woningen blijft een verontrustende zorg voor woningbezitters. Van kleine druppels tot grote waterstromen, lekkages kunnen aanzienlijke schade aanrichten en hebben vaak financiële gevolgen.
Veel vuurwerkschade verwacht op oudejaarsavond
Bekijk hier wat de verwachtingen zijn voor vuurwerkschade op oudejaarsavond en lees wat jij zelf kunt doen om schade te voorkomen.
Storm op komst: Helft Nederlanders negeert code oranje
Extreme weersomstandigheden en waarschuwingen van het KNMI worden niet door iedereen even serieus genomen.