Rookmelders verplicht en de gevolgen voor je verzekering | Overstappen.nl

Rookmelders verplicht

Vanaf 1 juli 2022 is het voor elke woning in Nederland verplicht om tenminste één rookmelder per verdieping te hebben. Deze verplichting gold al sinds 2003 voor nieuwbouwwoningen, maar is nu uitgebreid naar bestaande bouw. Rookmelders zijn belangrijk voor jouw veiligheid: ze waarschuwen je direct bij rookvorming of brand. Deze ‘harde piep’ is ook goed voor het verminderen van de kans op brandschade doordat tijdig kan worden ingegrepen. Voor woningen gebouwd voor 2003 is het advies om te controleren op de aanwezigheid van deze melders, niet alleen vanwege de veiligheid, maar ook vanwege mogelijke gevolgen voor je woon- en brandverzekering.

Wel verzekerd voor brandschade zonder rookmelder?

Brand in je woning is een heftige gebeurtenis die veel schade kan aanrichten aan zowel het pand zelf als de losse bezittingen erin. Om deze reden is het gebruikelijk om zowel een opstalverzekering, die schade aan de woning dekt, als een inboedelverzekering af te sluiten, die bescherming biedt voor roerende goederen zoals meubels en apparatuur.

Wel een woonverzekering, geen rookmelder

Hoewel sinds 1 juli 2022 rookmelders verplicht zijn in huizen, hebben de meeste verzekeraars aangegeven dat deze verplichting vooralsnog geen invloed heeft op het uitkeren van een schadevergoeding als je een woonverzekering hebt.

Brandverzekering, rookmelder verplicht?

Het kan anders liggen per verzekeraar. Afhankelijk van je contract bij een brandverzekering kunnen er uitzonderingen zijn. Vermelden de polisvoorwaarden bijvoorbeeld dat je een rookmelder moet hebben en deze hangt er niet ten tijde van de brand. Reken dan op gevolgen voor de hoogte van de schadevergoeding. Soms keert een verzekeraar zelfs helemaal niets uit.


Onderhoud van rookmelders

Naast het installeren van een rookmelder, moet je deze ook regelmatig onderhouden. Je hebt niets aan een verplichte rookmelder in je huis die niet werkt als het moet. Test de rookmelder maandelijks met de testknop om te controleren of deze nog steeds werkt. Houd de rookmelder daarnaast vrij van stof en vervang tijdig de batterijen. Overweeg een rookmelder met een batterijduur van 10 jaar voor langdurige betrouwbaarheid. Een goed werkende rookmelder zorgt voor snelle detectie bij rook of brand en is naast verplicht dus ook belangrijk voor jouw eigen veiligheid.


Goed verzekerd met de woonverzekering

De bescherming van je huis en inboedel tegen brandschade is onmisbaar. De gevolgen van brand zijn gewoonweg te groot. Een woonverzekering biedt deze veiligheid tegen een kleine maandelijkse premie. Daarnaast is het wijs om rookmelders te installeren op elke verdieping. Deze verhogen de kans om brand zo snel mogelijk te ontdekken, waardoor je schade en zelfs ernstige verwondingen kunt voorkomen. Het kiezen van een goede rookmelder en het periodiek vervangen van batterijen zorgt voor een optimale veiligheid in je woning. Ook ben je alvast voorbereid indien verzekeraars dit in de toekomst in hun voorwaarden opnemen.

Meer lezen over het verzekeren van brandschade?

Woonverzekering

Wat wordt er precies verzekerd met de woonverzekering? Op deze pagina lees je alle details en kun je direct vergelijk.

Brandverzekering

Op deze pagina adviseren wij je over de brandverzekering en of je hier een speciale verzekering voor moet afsluiten.

Meer lezen over het verzekeren van brandschade?

Woonverzekering

Brandverzekering

Is je vraag nog niet beantwoord?

Neem dan contact op met een van onze woonexperts. Zij helpen je graag.

bellen
Bel
Binnen: 1 minuut
whatsapp
Whatsapp
Binnen: 15 minuten
mailen
Mail
Binnen: 2 uur
chatten
Chat
Begin chat
Binnen: 4 minuten