Brandverzekering
Schade door brand verzeker je met een brandverzekering, ofwel de inboedel- of de opstalverzekering. Een aparte brandverzekering bestaat dus niet. Wij zetten alle informatie voor je op een rij.
Wat is een brandverzekering?
Vroeger had je meerdere verzekeringen nodig om je huis te verzekeren tegen schade. Bijvoorbeeld een inboedelverzekering, brandverzekering en inbraakverzekering. Tegenwoordig wordt dit allemaal bij elkaar ook wel een woonverzekering genoemd. De brand is niets anders dan de oude term voor een inboedelverzekering en/of een opstalverzekering. Beide verzekeringen bieden dekking tegen brandschade. Met de inboedelverzekering verzeker je je spullen in huis tegen schade door brand en ander soort schades, met een opstalverzekering verzeker je de structuur van je woning tegen brandschade en ander soort schade. Met de gecombineerde woonverzekering is je hele huis en de inhoud daarvan verzekerd tegen brandschade.
Wat is brandschade?
Brandschade is simpel gezegd: schade die ontstaan is door brand. Dit is niet alleen de schade die het vuur zelf heeft veroorzaakt, maar ook de sporen die roet en bluswater kunnen achterlaten. Door brandschade kan je woning flink beschadigen en zelfs onleefbaar zijn.
Gevolgschade brand
Ook de gevolgschade voor brand kan hoog in de papieren lopen. Denk bijvoorbeeld aan de schoonmaakkosten na een brand of de overnachting in een hotel, omdat je niet meer thuis kon slapen. Deze gevolgschade door brand is ook gedekt via een woonverzekering.
Heb jij bijvoorbeeld roetschade of schade van bluswater in huis doordat er brand bij de buren is ontstaan? Ook dan moet je deze kosten verhalen op je eigen inboedel- of opstalverzekering. Blijkt het dat de buren aansprakelijk zijn voor de brand en de schade als gevolg hiervan, dan verhaalt jouw verzekeraar de schade bij de verzekeringsmaatschappij van je buren.
Voorkom brandschade en hang op elke verdieping van jouw woning een rookmelder.
Brandverzekering huis
Wil je je volledige huis verzekeren tegen brand? Dan kom je uit bij een woonverzekering, een verzekering die zowel de inboedel als de opstal verzekert tegen schade door brand. In een woonverzekering is standaard het volgende vergoed:
- Brandschade
- Rookschade
- Glasschade
- Roetschade
- Smelt- en schroeischade
- Blikseminslag
- Doorbranden van apparatuur
- Schade van ontploffing
- Gevolgschade
Je kunt er ook voor kiezen alleen een opstal- of alleen een inboedelverzekering af te sluiten.
Inboedelverzekering brand
Met een inboedelverzekering ben je standaard verzekerd tegen schade aan je interieur en andere spullen als gevolg van brand. Het maakt dan niet uit of je een extra uitgebreide dekking of all risk dekking hebt.
Lees meer over de inboedelverzekering op de pagina’s: wat is een inboedelverzekering en wat is inboedel.
Opstalverzekering brand
Met een opstalverzekering verzeker je je woning en eventuele bijgebouwen zoals een garage, tuinhuis of schuur tegen zowel brand-, inbraak- als stormschade. Is je koopwoning afgebrand, dan vergoedt de opstalverzekering het herstellen of opnieuw opbouwen hiervan. Daarnaast is de brandschade aan je schuur, garage of keuken gedekt.
Lees meer over de opstalverzekering op de pagina’s: wat is een opstalverzekering en wat is opstal.
Niet alle opstalverzekeraars vergoeden het herbouwen van de fundering. Let daarom altijd goed op de polisvoorwaarden als je een opstalverzekering afsluit.
Dit wordt niet gedekt door een brandverzekering
Fundering
Er wordt veel vergoed bij een brandverzekering of woonverzekering, al is de fundering niet bij elke verzekeraar bij de dekking inbegrepen. Bij een grote brand kan de fundering van jouw woning beschadigen. Het is een flinke kostenpost als deze opnieuw aangelegd moet worden. Overweeg bij het afsluiten van een brandverzekering dus altijd een aparte verzekering voor jouw fundering. Het kan zijn dat deze niet standaard is meegenomen in de polisvoorwaarden van jouw woonverzekering.
Illegale activiteiten
Ook brandschade door illegale activiteiten valt niet onder de dekking van je brandverzekering. Bijvoorbeeld als je criminele huurders hebt die de muren van je pand doorbreken om hennep te kweken. Of ze leggen amateuristische elektriciteit verbindingen, zodat ze illegaal stroom kunnen aftappen. Dit soort zaken geeft een hoog risico op brand, ontploffing en waterschade. Je draait zelf voor de kosten op van brandschade als je verzekeraar erachter komt dat je de schade had kunnen voorkomen.
Geen rookmelder
Sinds 2022 is het verplicht om op elke verdieping van de woning een rookmelder te hangen. Ontstaat er brand in jouw woning en blijkt dat je geen rookmelder had? Dan ligt het aan de verzekeraar hoe zij daar mee omgaan. Als de polisvoorwaarden eisen dat je een rookmelder hebt en deze ontbreekt op het moment van de brand, dan kun je gevolgen verwachten voor de schadevergoeding. In sommige gevallen kan de verzekeraar zelfs besluiten helemaal niets uit te keren.
Is een brandverzekering verplicht?
Een brandverzekering, ofwel woonverzekering, behoort niet tot de verplichte verzekeringen in Nederland. Heb je een koophuis? Dan kan je hypotheekverstrekker je verplichten deze af te sluiten. De woning vormt namelijk het onderpand van jouw hypotheek. Als de woning afbrandt, is het onderpand weg en kan je in grote financiële problemen komen als je niet verzekerd bent.
Wat kost een brandschade verzekering?
De kosten voor een brandschade verzekering verschillen per woning. Je hebt al een brandverzekering vanaf een paar euro per maand. Je kunt in onze vergelijker de woonverzekering vergelijken, zo weet je precies hoeveel premie je per maand moet betalen. Lees meer over de kosten van de inboedelverzekering en de kosten van de opstalverzekering.
Brandverzekering vergelijken
Met een brandverzekering voor je woning kom je niet voor financiële verrassingen te staan als je woning en je spullen brandschade oplopen. Wist je dat de premies en de dekking flink kunnen verschillen per verzekeraar? Met onze woonvergelijker kun je sorteren op de prijs, dekkingen en beoordelingen. Zo weet je direct waar je aan toe bent als je een brandverzekering wilt afsluiten. En heb je al een woonverzekering? Ook dan loont het om deze te vergelijken. Wie weet ben je wel ergens anders goedkoper uit en/of is er een dekking die beter bij je past. Vergelijk, stap over en bespaar honderden euro’s per jaar.
Vergelijk en bespaar direct
- 100% onafhankelijk vergelijken
- Vergelijk meer dan 15 verzekeraars
- Bespaar tot € 385,- per jaar
Veelgestelde vragen
Is je vraag nog niet beantwoord?
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!
Het laatste nieuws
85% van Nederlanders neemt maatregelen tegen inbraak tijdens vakantieperiode
Overstappen.nl deed onderzoek naar de angst voor inbraak tijdens de vakantie. Hieruit blijkt dat 69% van de Nederlanders niet bang is voor een inbraak tijdens hun vakantie. Toch neemt 85% van de ondervraagden wel preventieve maatregelen.
Wat te doen bij lekkage en wat is er verzekerd?
Lekkage in woningen blijft een verontrustende zorg voor woningbezitters. Van kleine druppels tot grote waterstromen, lekkages kunnen aanzienlijke schade aanrichten en hebben vaak financiële gevolgen.
Veel vuurwerkschade verwacht op oudejaarsavond
Bekijk hier wat de verwachtingen zijn voor vuurwerkschade op oudejaarsavond en lees wat jij zelf kunt doen om schade te voorkomen.
Storm op komst: Helft Nederlanders negeert code oranje
Extreme weersomstandigheden en waarschuwingen van het KNMI worden niet door iedereen even serieus genomen.