Brandverzekering

Op zoek naar een brandverzekering zodat je huis of bedrijf is verzekerd tegen de gevolgen van brand? Wij geven je alle informatie over waar je rekening mee moet houden bij het afsluiten van een brandverzekering – tegenwoordig beter bekend als woonverzekering – of als je wilt overstappen naar een andere brandverzekering.

Snel navigeren naar

Brand maar los

Wat is een brandverzekering?

Vroeger had je meerdere verzekeringen nodig om je huis te verzekeren tegen schade. Bijvoorbeeld een inboedelverzekering, brandverzekering en inbraakverzekering. Tegenwoordig wordt dit allemaal bij elkaar ook wel een woonverzekering of verzekering voor wonen genoemd. Eigenlijk is een ‘brandverzekering’ niets anders dan de oude term voor een inboedelverzekering en/of een opstalverzekering, want beide verzekeringen bieden dekking tegen brandschade. Met deze verzekeringen ben je bovendien voor veel meer verzekerd dan alleen brandschade.

tip

Goed om te weten:

Als er brandschade is ontstaan, dan wil je zeker weten dat de verzekeringsmaatschappij genoeg vergoedt om je woning te herstellen of opnieuw op te bouwen. Laat daarom elke vijf jaar de herbouwwaarde van je woning opnieuw bepalen. Zo ben je nooit onderverzekerd en kom je bij brand of andere schades niet voor verrassingen te staan.

Brandverzekering Woonverzekering

Wat wordt verstaan onder brandschade?

Brandschade is simpel gezegd: schade die ontstaan is door brand. Dit is niet alleen de schade die het vuur zelf heeft veroorzaakt, maar ook de sporen die roet en bluswater kunnen achterlaten. Een verzekeraar kijkt naar de definitie van brandschade zoals vermeldt in de Van Dale: “Een door verbranding veroorzaakt en met vlammen gepaard gaand vuur buiten een haard, dat in staat is zich op eigen kracht voort te planten.”

Brandverzekering Woonverzekering

Wat wordt gedekt met een brandverzekering?

Zoek je een brandverzekering, dan kom je eigenlijk altijd uit op het vergelijken van een woonverzekering. Dit is een combinatie tussen een inboedel- en opstalverzekering.

Bij het afsluiten van een woonverzekering of brandverzekering zijn er verschillende dekkingen beschikbaar:

 • Standaard dekking bij een inboedelverzekering
 • Volledige dekking bij een woonverzekering
 • Aanvullende funderingsverzekering

Brandverzekering afsluiten

Wil je een brandverzekering oftewel inboedel- en opstalverzekering afsluiten, dan wordt standaard het volgende vergoed:

 • Brandschade
 • Rookschade
 • Glasschade
 • Roetschade
 • Smelt- en schroeischade
 • Blikseminslag
 • Doorbranden van apparatuur
 • Schade van ontploffing
 • Gevolgschade

Inboedelverzekering

Met een inboedelverzekering ben je standaard verzekerd tegen schade aan je interieur en andere spullen als gevolg van brand. Het maakt dan niet uit of je een extra uitgebreide dekking of all-riskdekking hebt.

Heb jij roetschade of schade van bluswater in huis doordat er brand bij de buren is ontstaan? Ook dan moet je deze kosten verhalen op je eigen inboedel- of opstalverzekering. Blijkt het dat de buren aansprakelijk zijn voor de brand en de schade als gevolg hiervan, dan verhaalt jouw verzekeraar de schade op de verzekeringsmaatschappij van je buren.

Opstalverzekering

Met een opstalverzekering verzeker je je woning en eventuele bijgebouwen zoals een garage, tuinhuis of schuur tegen zowel brand-, inbraak- als stormschade. Is je koopwoning afgebrand, dan vergoedt de opstalverzekering het herstellen of opnieuw opbouwen hiervan. Daarnaast is de brandschade aan je schuur, garage of keuken gedekt.

Goed om te weten: ook vergoeden alle opstalverzekeraars de schade van het blussen van de brand.


Dit wordt niet gedekt door een brandverzekering

Er wordt veel vergoed bij een brandverzekering of woonverzekering, echter is de fundering niet bij elke verzekeraar bij de dekking inbegrepen. Is er een grote brand, dan kan de fundering beschadigen. Het is een flinke kostenpost als deze opnieuw aangelegd moet worden. Overweeg bij het afsluiten van een brandverzekering dus altijd een aparte funderingsverzekering indien deze niet standaard is meeverzekerd.

Ook brandschade door illegale activiteiten valt niet onder je brandverzekering. Bijvoorbeeld als je criminele huurders hebt die de muren van je pand doorbreken om hennep te kweken. Of ze leggen amateuristische elektriciteit verbindingen zodat ze illegaal stroom kunnen aftappen. Dit geeft een hoog risico op brand, ontploffing en waterschade. Komt de verzekeraar erachter dat deze brandschade is ontstaan door illegale activiteiten, dan draai je zelf voor de kosten op.

Brandverzekering Woonverzekering

Brandverzekering afsluiten

De kosten van een brandverzekering oftewel woonverzekering voor je huis verschillen per verzekeraar. Je hebt al een brandverzekering vanaf een paar euro per maand. Wil je een goed beeld van de kosten en wat er precies gedekt is, vergelijk dan de prijzen met onze woonvergelijker.

Met onze woonvergelijker kun je sorteren op de prijs, dekkingen en beoordelingen. Zo weet je direct waar je aan toe bent als je een brandverzekering wilt afsluiten.

Is je vraag nog niet beantwoord?

Neem dan contact op met een van onze woonexperts. Zij helpen je graag.

bellen
Bel
Binnen: 1 minuut
whatsapp
Whatsapp
Binnen: 15 minuten
mailen
Mail
Binnen: 2 uur
chatten
Chat
Begin chat
Binnen: 4 minuten

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.