Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring Sluiten

Opzeggen zorgverzekering

Iedereen in Nederland is verplicht een basisverzekering af te sluiten. Jaarlijks kun je de zorgverzekering opzeggen en overstappen op een andere zorgverzekering. Door je zorgverzekering te vergelijken met andere zorgverzekeraars kun je steeds kijken wat het beste bij je past. Je bespaart met je overstap al snel honderden euro’s.

Zorgverzekering opzeggen gaat automatisch

Je zorgverzekering opzeggen en overstappen is eenvoudig. Als je uiterlijk op 31 december een nieuwe zorgverzekering afsluit en overstapt, zorgt de nieuwe zorgverzekeraar voor het opzeggen. Je hoeft zelf niets te doen. Wil je liever zelf je oude zorgverzekering opzeggen? Dan raden wij je aan om de opzegging aangetekend te versturen.

Zorgverzekering opzeggen voor 31 december

Je hebt ieder jaar tot 31 december de tijd om je zorgverzekering op te zeggen en een nieuwe te kiezen. Het is ook mogelijk om je zorgverzekering per 31 december op te zeggen terwijl je nog geen nieuwe zorgverzekering hebt. Je hebt dan tot en met 31 januari de tijd om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. De zorgverzekering gaat met terugwerkende kracht per 1 januari in. Wij raden je echter aan om je zorgverzekering pas op te zeggen als je zeker weet dat je door de nieuwe zorgverzekeraar wordt geaccepteerd.

Zorgverzekering vergelijken

Opzeggen na 1 februari

Na 1 februari kun je niet meer wisselen van ziektekostenverzekering. Slechts in enkele gevallen is het toegestaan tussen 1 februari en 1 januari van het volgende kalenderjaar je zorgverzekering op te zeggen. Dit kan:

  • als je 18 jaar wordt.
  • als je in het buitenland woont en in Nederland belasting betaalt.
  • als je uit een militair dienstverband treedt.
  • in verband met echtscheiding.
  • bij beëindiging van een collectief.
  • bij tussentijdse aanpassingen in de polisvoorwaarden door de zorgverzekeraar.

Tip: informeer altijd eerst bij je huidige zorgverzekeraar naar de mogelijkheden om je huidige zorgverzekering te beëindigen, voordat je besluit over te stappen.

Zorgverzekering vergelijken, zorgeloos overstappen

Overstappen.nl vergelijkt alle zorgverzekeringen op prijs en dekking. Zo maak je eenvoudig een keuze uit de beste zorgaanbiedingen van zorgverzekeraars. Stap over en bespaar honderden euro’s op je zorgkosten. De premies van zorgverzekeraars lopen namelijk sterk uiteen. Daarnaast biedt Overstappen.nl open collectieve zorgverzekeringen waarmee je profiteert van extra korting.