
63% van overstappers kiest voor zorgverzekering met goedkoopste premie
Overstappen.nl zocht uit hoe vaak jongeren en ouderen overstappen naar de goedkoopste zorgverzekering in 2025.
In de meeste gevallen geldt dat je kunt overstappen van zorgverzekering tussen half november en 1 januari. Maar er zijn uitzonderingen. Op deze pagina vertellen we je er alles over.
Het zorgseizoen loopt ieder jaar van 12 november tot en met 31 december. In deze periode kun je overstappen van zorgverzekering. Daarnaast is het ook mogelijk om je huidige zorgverzekering op te zeggen in de overstapperiode. Je hebt dan tot en met 31 januari de tijd om een andere zorgverzekering te kiezen als je je zorgverzekering vóór of op 31 december hebt opgezegd. Het is verstandig om dit een aantal dagen voor 31 december te doen zodat je zeker weet dat je opzegging goed binnenkomt bij je zorgverzekeraar. Na 31 januari kun je alleen overstappen als er sprake is van een bijzondere reden:
Iedereen kan overstappen naar een andere zorgverzekering.
Je kan overstappen als je vóór of op 31 december je zorgverzekering hebt opgezegd.
Je kunt een zorgverzekering afsluiten als:
Hieronder lichten we elke situatie toe.
Als je achttien wordt, krijg je bericht van je zorgverzekeraar dat je voortaan premie moet gaan betalen voor je zorgverzekering. Als je niets doet krijg je dezelfde zorgverzekering als die van de ouder waarop je nu staat bijgeschreven. Dat lijkt handig, maar wat voor je ouders een goede verzekering is, is voor jou vaak duur en onnodig. Begin dus nu met een goede gewoonte en ga met behulp van onze zorgvergelijker op zoek naar de verzekering die bij jou past.
Je zorgverzekering moet in gaan op de eerste van de maand na je verjaardag. Als je tien mei jarig bent, moet je zorgverzekering op 1 juni ingaan.
Als je in Nederland woont en werkt, ben je volgens de wet verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Vaak kan je werkgever je hierbij helpen. Hier in het kort de hoofdregels:
De Nederlandse overheid heeft afspraken met een groot aantal landen over zorg voor mensen met een nationaliteit uit dat land. Omgekeerd, als jij als inwoner van Nederland in een verdragsland zorg nodig hebt, gelden die afspraken voor jou.
Kom je uit een verdragsland, dan ben je de eerste vier maanden verzekerd in je eigen land. Daarna moet je tenminste een Nederlandse basisverzekering afsluiten. Ga je regelmatig terug naar jouw thuisland? Sluit dan ook een aanvullende verzekering met een buitenlanddekking af. Kom je niet uit een verdragsland? En werk je hier niet? Dan heb je een particuliere zorgverzekering nodig. Je sluit deze af bij bijvoorbeeld OOM verzekeringen.
Je mag bij elke zorgverzekeraar een verzekering afsluiten als buitenlander. Maar Holland Zorg is gespecialiseerd in het verzekeren van buitenlandse werknemers. Op de website van Holland Zorg vindje alle informatie over verzekeren voor buitenlandse werknemers.
Ben je gevlucht uit het buitenland?
Het COA zorgt voor je medische zorg zolang je in een opvang van de COA woont. Pas als je een definitieve verblijfsvergunning hebt, moet je een zorgverzekering afsluiten.
Je hebt na dat je een bewijs van inschrijving van de Gemeentelijke Basis Administratie hebt ontvangen 4 maanden de tijd om een zorgverzekering af te sluiten.
Zolang je een militair dienstverband hebt, zorgt het leger voor je zorgverzekering. Zwaai je af? Dan zul je zelf weer een zorgverzekering moeten afsluiten. Dat kan bij elke zorgverzekeraar in Nederland. Ga met behulp van onze zorgvergelijker op zoek naar de verzekering die bij jou past. Tip: de verschillen tussen zorg voor militairen en burgers zijn best groot. Oriënteer je goed op wat je nodig hebt en wat je kunt verwachten aan eigen risico, eigen bijdrages etc.
Je moet binnen 4 maanden weer een zorgverzekering afsluiten.
Als je samen met je partner een zorgverzekering hebt afgesloten, kan de medeverzekerde tussentijds naar een andere verzekering overstappen. Check eerst wie de hoofdverzekerde is. De hoofdverzekerde moet de verzekering voor de medeverzekerde opzeggen. Vervolgens kan de medeverzekerde met behulp van onze zorgvergelijker op zoek naar een nieuwe verzekering .
Je nieuwe zorgverzekering moet ingaan op de datum dat je als medeverzekerde uitgeschreven wordt bij je oude zorgverzekering.
Als je momenteel niet verzekerd bent, is het verstandig om dat zo snel mogelijk te regelen. Je kunt gebruik maken van de zorgvergelijker. Je krijgt een forse boete als je niet verzekerd bent. Als je op grond van religieuze of levensbeschouwelijke overtuigingen bezwaar hebt tegen het afsluiten van een zorgverzekering, kun je ervoor kiezen om geen zorgverzekering af te sluiten. Je kunt dan een ontheffing aanvragen. Neem hiervoor contact op met de Sociale Verzekeringsbank. Financieel schiet je er overigens niet veel mee op, want je betaalt dan extra belasting.
Je moet je zo snel mogelijk verzekeren.
De kans dat je zorgverzekeraar gedurende het polisjaar de voorwaarden aanpast, is niet erg groot. Maar wettelijk is het zo geregeld dat je daar bericht van moet krijgen en dat je daarna mag overstappen gedurende het polisjaar. Je kunt gebruik maken van de zorgvergelijker.
Je hebt een maand de tijd om op te zeggen en een nieuwe zorgverzekering af te sluiten.
Veel zorgverzekeraars bieden collectieve zorgverzekeringen aan. Je komt voor deze zorgverzekeringen in aanmerking als je bijvoorbeeld werkt voor een bedrijf dat deelneemt aan een collectieve zorgverzekering.Vaak krijg je korting op de aanvullende verzekering en er zijn ook dekkingen die passen bij de werkzaamheden die binnen het bedrijf plaatsvinden. Als je collectief wordt beëindigd door de zorgverzekeraar, dan moet je een nieuwe zorgverzekering afsluiten. Dit gebeurt overigens bijna nooit. Je kunt gebruik maken van de zorgvergelijker.
Je hebt een maand de tijd om op te zeggen en een nieuwe zorgverzekering af te sluiten.
Snel antwoord
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!
Overstappen.nl zocht uit hoe vaak jongeren en ouderen overstappen naar de goedkoopste zorgverzekering in 2025.
De tandartsverzekering blijft een sigaar uit eigen doos. De premie die consumenten jaarlijks betalen voor de tandartsverzekering komt vaak in de buurt van de maximale vergoeding. Dat blijkt uit onderzoek van zorgvergelijker Overstappen.nl, waarin de aanvullende tandartsdekkingen uit 2025 zijn onderzocht om te berekenen welk deel consumenten zelf betalen.
Ruim 1 op de 4 Nederlanders (27,7%) weet niet of de zorgverleners die zij bezoeken gecontracteerd zijn. Onduidelijkheid over contractering kan ingrijpende financiële gevolgen hebben.
Overstappen.nl zocht uit hoeveel de inflatie verschilt van de gemiddelde zorgpremie en de goedkoopste zorgpremie in de afgelopen vijf jaar.
Overstappen.nl zocht uit hoeveel Nederlanders spijt hebben van hun gekozen zorgverzekering en welke reden zij hiervoor hebben.
Overstappen.nl zocht uit hoeveel geld consumenten gemiddeld en in het totaal kunnen besparen op hun zorgpremie bij het verhogen van het eigen risico naar € 885,-.
Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.