Stormschade aan je auto, wat wordt vergoed? | Overstappen.nl

Stormschade

Stormschade kan snel toeslaan en leiden tot aanzienlijke problemen en kosten. Wij leggen je uit wat stormschade inhoudt, wanneer je recht hebt op een vergoeding door je autoverzekering, en welke dekking je nodig hebt om volledig beschermd te zijn.

Wat valt er onder stormschade?

Stormschade is een vrij breed begrip en omvat diverse vormen van schade door storm aan je auto. Bijvoorbeeld hagelschade, windschade, schade veroorzaakt door afbrekende takken, rondvliegende dakpannen en andere situaties waarbij je auto beschadigd raakt.

Wanneer wordt stormschade vergoed?

Of je stormschade vergoed krijgt, hangt af van het type autoverzekering. Dit zijn de dekkingen van de drie gangbare autoverzekeringen:

WA-verzekering

Een WA-verzekering vergoedt alleen schade die je met je auto toebrengt aan anderen. Helaas biedt deze verzekering geen dekking voor stormschade aan je eigen auto.

Tip: Als je schade hebt door bijvoorbeeld weggewaaide dakpannen, kun je proberen de eigenaar van de dakpannen aansprakelijk te stellen via een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren. Je moet dan wel kunnen bewijzen dat de eigenaar nalatig was.

WA + beperkt casco

Deze verzekering dekt niet alleen schade aan anderen, maar ook diefstal, inbraak, ruitschade, stormschade en brandschade.

All risk

De meest uitgebreide dekking omvat alles wat we noemden bij WA + beperkt casco, plus schade door eigen toedoen en vandalisme. Het is belangrijk om te weten dat je vaak een eigen risico voor stormschade moet betalen. Dit bedrag varieert meestal tussen de € 135,- en € 150,-. Voor de exacte details: raadpleeg je polisvoorwaarden of neem contact op met je verzekeraar.

Eigen risico stormschade

Bij het indienen van een schadeclaim voor stormschade is het ook belangrijk om rekening te houden met het eigen risico op je verzekering. Veel verzekeraars vragen een eigen risico, wat betekent dat je een deel van de kosten zelf moet betalen. Als de geschatte kosten van de stormschade vergelijkbaar zijn met of lager zijn dan je eigen risico, kan het financieel gunstiger zijn om de schade uit eigen zak te betalen zonder een claim in te dienen. Hierdoor voorkom je een verhoging van je premie.

Hoe hoog is het eigen risico bij stormschade? Dat risico verschilt per verzekeraar. Meestal gaat het om een bedrag tussen de € 135 en € 150. Controleer de hoogte van het eigen risico dat jouw verzekeraar rekent, door je de polisvoorwaarden door te nemen.

Vergoeding stormschade

Bij het indienen van een storm schadeclaim bij je verzekeraar is het belangrijk om te weten dat verzekeraars vrijwel altijd de officiële metingen van het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) raadplegen. Zo stelt je verzekeraar met zekerheid vast of er daadwerkelijk sprake was van een storm op de bewuste dag. Voor de meeste verzekeraars geldt dat een minimale windkracht van 7 Beaufort vereist is om storm als schadeoorzaak te erkennen.

Schadevrije jaren stormschade

Met een WA+ beperkt casco of all risk beïnvloedt het claimen van stormschade het aantal schadevrije jaren niet. Toch kan het in sommige gevallen voordeliger zijn om de schade zelf te betalen. Een voorbeeld: stel dat je eigen risico € 250,- is, en de geschatte kosten voor het herstellen van de schade € 300,- bedragen. Als je de claim indient, betaal je het eigen risico van € 250,- en zal je premie mogelijk omhoog gaan bij je volgende vernieuwing. Maar betaal je de schade zelf zonder een claim in te dienen, dan vermijd je de premieverhoging en betaal je slechts € 50,- meer dan het eigen risico.

Stormschade in het buitenland

In het buitenland geldt dezelfde dekking voor je autoverzekering als in Nederland. Raadpleeg de groene kaart van je verzekeraar om te zien in welke landen je polis geldig is.

Top 3 tips om waterschade te voorkomen

Storm kan gepaard gaan met hevige regenval. Dit kan waterschade aan je auto veroorzaken. Let op: lang niet elke verzekeraar vergoedt deze schade. Waterschade door hevige regenval valt meestal onder een WA beperkt casco of allriskverzekering. Voorkom waterschade met onze tips:

  1. Het water komt tot de bumper van je auto: stop met rijden om te voorkomen dat water in de luchtinlaat van je auto komt, wat onherstelbare motorschade kan veroorzaken.
  2. De straat waar je auto staat is ondergelopen met water: wacht met het starten van je auto totdat het water is weggetrokken.
  3. Het interieur van je auto is nat geworden: versnel het droogproces door ramen en deuren te openen, vloermatten te verwijderen en kranten op de vloer te leggen.

Autoverzekering vergelijken

Bescherm jezelf en je auto tegen de gevolgen van stormschade. Met de juiste autoverzekering en voorbereiding kun je onaangename verrassingen en kosten voorkomen. Voorkomen is immers beter dan genezen. Heb je op dit moment alleen een WA-dekking? Dan ben je niet verzekerd tegen stormschade. Wil je dit liever wel, sluit dan een WA beperkt casco of all risk verzekering af. Op onze site kun je gemakkelijk autoverzekeringen vergelijken en overstappen naar de beste verzekering voor jouw auto.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
4 minuten 18-04-2024

Over onze expert

Sinds 2017 is Jerry Poel onderdeel van de Kizi familie. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de autoverzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere autoverzekering. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Het laatste nieuws