Schadevrije jaren | Wat zijn het en hoeveel heb ik er?

Schadevrije jaren

Wat zijn schadevrije jaren?

Schadevrije jaren zijn het aantal jaren waarin je geen schade hebt geclaimd bij de verzekeraar. Schadevrije jaren zijn belangrijk voor het bepalen van de hoogte van de premie van een autoverzekering. Hoe meer je er hebt, hoe lager de premie is. Claim je wel schade? Dan val je terug in schadevrije jaren en daarmee ook in de opgebouwde no claim korting (tenzij je een no-claimbeschermer hebt). Schadevrije jaren zijn dus een beloning in de vorm van een korting op je premie voor schadevrij rijden. Ook zonder schadevrije jaren kun je een autoverzekering afsluiten, aangezien je als beginnend bestuurder altijd op 0 schadevrije jaren begint.

Schadevrije jaren opbouwen

Voor ieder jaar waarin je geen schade claimt, bouw je één schadevrij jaar op. Dit worden zuivere schadevrije jaren genoemd. Zuivere schadevrije jaren bouw je op over verzekeringsjaren in plaats van kalenderjaren. Een verzekeringsjaar duurt bij de meeste verzekeraars ongeveer 6 maanden. Zeg daarom niet te vroeg je autoverzekering op, dit kan je zo maar een schadevrij jaar schelen.

Alleen op je eigen naam

Schadevrije jaren opbouwen is alleen mogelijk als de auto op je eigen naam staat. Als je in een auto rijdt die niet op je eigen naam staat, bouwt alleen degene op wiens naam de verzekering staat schadevrije jaren op.

Schadevrije jaren verliezen

Heb je schade en moet de verzekeraar opdraaien voor de kosten? Dan val je terug in schadevrije jaren. Dit is bij iedere verzekeraar 5 jaar per keer. Omdat je schadevrije jaren sneller kunt verliezen dan opbouwen, kan je ook op negatieve schadevrije jaren komen. Het maximale aantal negatieve schadevrije jaren die je kunt hebben is -5. Wanneer je schade zou claimen met 0 of negatieve schadevrije jaren, is het aantal dus altijd -5.

De schadevrije jaren tabel

Alle verzekeraars berekenen schadevrije jaren met een speciale tabel. De terugvaltabel geeft het aantal schadevrije jaren aan als je terugvalt of opbouwt. De terugvaltabel is niet te verwarren met de bonus-malusladder, waarmee de daadwerkelijke korting wordt berekend.

Schadevrije jarenGeen schade1x schade2x schade3x schade
16 of meer+1*1050
15161050
141594-1
131483-2
121372-3
111261-4
101150-5
9104-1-5
893-2-5
782-3-5
671-4-5
560-5-5
45-1-5-5
34-2-5-5
23-3-5-5
12-4-5-5
01-5-5-5
-10-5-5-5
-2-1-5-5-5
-3-2-5-5-5
-4-3-5-5-5
-5-4-5-5-5

De bonus malus ladder

De korting je krijgt of weer verliest, wordt berekend aan de hand van je positie op de zogeheten bonus malus ladder. Elk schadevrij jaar is bonus en betekent een hoger kortingspercentage. Je stijgt dan een trede de op de bonus malus ladder. Bij schade spreken we over malus. Je daalt dan trede op de bonus malus ladder en gaat meer premie betalen.

Voorbeeld bonus malus ladder

Schadevrije jarenBonus-malus tredeNo claim korting
16 of meer2185%
152084%
141983%
131882%
121780%
111678%
101576%
91474%
81372%
71270%
61168%
51066%
4964%
3862%
2760%
1650%
0550%
-1040%
-2-130%
-3-220%
-4-310%
-5-40%

Anders dan bij de terugvaltabel is het aantal treden met bijbehorend kortingspercentage verschillend voor iedere verzekeraar. Het loont daarom vaak om je autoverzekering premie te vergelijken, zodat je niet onnodig teveel betaalt.

Wat zijn mijn schadevrije jaren?

Als je wil weten hoeveel schadevrije jaren je hebt, kan je deze berekenen met de bovenstaande terugvaltabel, de jaren opzoeken of je schadevrije jaren opvragen:

Opzoeken

De verzekeraar is verplicht het aantal schadevrije jaren te melden bij iedere aanvraag, opzegging of wijziging van de autoverzekering. Je kunt het aantal schadevrije jaren meestal terugvinden op de polis of in eerder (e-mail) contact over de aanvraag en/of opzegging.

Opvragen

Schadevrije jaren opvragen kan op 2 verschillende manieren: via de verzekeraar of via Roy Data. Roy Data is de centrale database waar verzekeraars schadevrije jaren registreren nadat een verzekering wordt beëindigd (royement). Door een formulier in te vullen kan je een overzicht krijgen van alle historische schadevrije jaren op je naam.

Hoe toon ik mijn schade vrije jaren

Als je een overstap maakt van autoverzekering, wilt de verzekeraar graag weten hoeveel schade vrije jaren je hebt opgebouwd. Er zijn een aantal manieren hoe je de schade vrije kan achterhalen en tonen aan de verzekeraar:

 • 1. Roy-data
  De landelijke database waarin verzekeraars de schade vrije jaren van autobezitters noteren. Via Roy-data kan je persoonsgebonden schade vrije jaren ophalen.
 • 2. Royementsverklaring
  Als je autoverzekering al voor 2007 is ingegaan, kan je een royementsverklaring opvragen bij je oude verzekeraar. Je kan dit document eenmalig opvragen en dit is maar één jaar geldig.
 • 3. Leaseverklaring
  Wanneer je een leaseauto hebt gereden, is het mogelijk om een verklaring op te vragen bij de leasemaatschappij.
 • 4. Werkgeversverklaring
  Wanneer je nieuwe verzekeraar een werkgeversverklaring accepteert, kan je deze aanvragen bij je werkgever. Wel moet je dan de enige bestuurder zijn geweest van het desbetreffende voertuig.

Hoelang blijven mijn schadevrije jaren geldig?

Na het opzeggen van je autoverzekering zijn je schadevrije jaren nog een aantal jaar geldig. Dit was voorheen 1 jaar, maar dat is inmiddels bij de meeste verzekeraars 3 jaar. Bij ABN AMRO, Inshared en Allianz Direct is de geldigheid van schadevrije jaren 4 jaar en bij Aegon zelfs 5 jaar. Sluit je binnen 3 jaar geen nieuwe autoverzekering af? Dan komen de jaren te vervallen.

Schadevrije jaren overdragen

Schadevrije jaren zijn persoonsgebonden en waren eerst niet overdraagbaar. Sinds 2022 is het in sommige situaties echter wel mogelijk om schadevrije jaren over te dragen, bijvoorbeeld bij overlijden van de partner of jaren die zijn gereden in een leaseauto.

Schadevrije jaren meenemen naar een nieuwe autoverzekering

Bij het beëindigen van je autoverzekering worden je schadevrije jaren geregistreerd in een nationale database. Deze database is beschikbaar voor andere verzekeringsmaatschappijen wanneer je een nieuwe autoverzekering afsluit. Zo kan je de schadevrije jaren aantonen aan je nieuwe verzekeraar.
Als je een bedrijfsauto hebt gereden of een leaseauto hebt gehad, kun je een verklaring van schadevrije jaren opvragen bij je werkgever of leasemaatschappij. Niet alle verzekeraars accepteren echter deze verklaring. Zorg ervoor dat je bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering navraagt of deze verklaring wordt geaccepteerd.

No claim korting

Naarmate je meer jaren zonder schade doorbrengt, klim je geleidelijk omhoog op de bonus/malus-ladder. Door deze stijging geniet je van een hogere korting op je premie. Deze korting staat bekend als de no-claimkorting. De exacte korting die je ontvangt voor je schadevrije jaren varieert per verzekeringsmaatschappij.

Opgebouwde schade vrije jaren in het buitenland

Als je bijvoorbeeld een tijd in het buitenland hebt gewoond, kan je mogelijk de opgebouwde schade vrije jaren gebruiken voor je “Nederlandse autoverzekering”. Wel moet je hiervoor een Engelstalige verklaring opvragen. Het is dus niet zeker of je nieuwe verzekeraar de schade vrije jaren accepteerd.

Een autoverzekering afsluiten met negatieve schadevrije jaren

Heb je in het verleden schade gereden en daardoor negatieve schadevrije jaren opgebouwd? Dit staat ook wel bekend als een malusregistratie. Niet alle verzekeringsmaatschappijen accepteren klanten met negatieve schadevrije jaren. In onze vergelijker kun je geen autoverzekering afsluiten als je een malusregistratie hebt.

Het maximale aantal zuivere schadevrije jaren is 16. Alles boven dit aantal levert niet minder risico op voor de verzekeraar. Daarom val je bij meer dan 16 schadevrije jaren altijd terug naar 10.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
9 minuten 15-05-2024

Over onze expert

Sinds 2017 is Jerry Poel onderdeel van de Kizi familie. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de autoverzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere autoverzekering. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Meestal is het meenemen van de schadevrije jaren van een brommer of scooter niet mogelijk. Zo schatten verzekeraars het risico op een ongeluk anders in.

Doorgaans krijg je vanaf één schadevrij jaar al korting op de premie van je autoverzekering. Meestal wordt de maximale korting bij 16 schadevrije schade jaren bereikt. Hierna krijg je dus geen verhoging meer op je no-claim korting.

Je kan je schadevrije jaren overdragen van je oude autoverzekering naar je huidige autoverzekering. Schadevrije jaren zijn persoongebonden en dus niet afhankelijk van je auto of de verzekeraar. Wel kan de nieuwe verzekeraar een andere no-claim korting hanteren.

Je kan gratis de inzage krijgen via Seps.nl. Dit is de website van Stichting EPS, waarop je een formulier moet invullen.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Het laatste nieuws