Autoverzekering geweigerd, wat nu?

Wat moet ik doen als ik ben afgewezen?

Ben je voor de eerste of tweede keer afgewezen? Dan loont het om opnieuw een vergelijking te maken voor je autoverzekering. Er is namelijk nog steeds een kans dat een andere autoverzekeraar je wel accepteert. Zo hanteren verzekeraars andere criteria voor hun risicoanalyse. Sommige verzekeraars zijn daarin minder streng dan andere verzekeraars.

Wat kun je nog meer doen?

Lukt het echt niet om een autoverzekering af te sluiten? Geen paniek, er is nog een andere optie. Autoverzekeraar de Vereende is gespecialiseerd in het verzekeren van bijzondere risico’s. Vraag hieronder een vrijblijvende offerte voor de Vereende aan.

Advies van onze expert

“Dat je bent afgewezen voor je autoverzekering is al vervelend genoeg. Misschien heb je via onze vergelijker al geprobeerd om een verzekering af te sluiten bij een andere verzekeraar. Het kan voorkomen dat dat niet mogelijk is, op grond van een van de mogelijke oorzaken hieronder. Achterhaal daarom altijd de reden van je afwijzing en kijk of je alsnog een autoverzekering kunt afsluiten bij de Vereende. Onverzekerd rijden is nooit een goed idee en kan je veel problemen opleveren.”
Jerry Poel
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen

Waarom word ik geweigerd?

De weigering kan met verschillende factoren te maken hebben, die verzekeraars baseren op data omtrent eerdere betalingsverplichtingen en het claimen van schade. Databases als Roy Data, het Centraal Informatie Systeem (CIS), Experian en Forum worden door de verzekeraars gebruikt bij de beoordeling van nieuwe klanten. Deze databases en handelsinformatiebureaus brengen zoveel mogelijk informatie over de consument bijeen. Hieronder lees je verschillende redenen waarom een autoverzekeraar je kan weigeren.

Weet je na het doorlezen van alle mogelijke redenen nog steeds niet wat de motivatie is van jouw afwijzing? Dan heb je recht op een duidelijk gemotiveerde afwijzing. Neem hiervoor contact op met de desbetreffende verzekeraar.

Redenen voor afwijzing

1. Risicoselectie

Voordat verzekeraars je accepteren, beoordelen ze het risico dat je vormt. Dit gebeurt onder andere op basis van je postcode en in sommige gevallen zelfs je huisnummer. Woon je in een wijk met veel sociale huurwoningen, dan kan dit invloed hebben op de premie van je autoverzekering.

2. Te veel schade geclaimd

Bij een aanvraag controleren verzekeraars je schadeverleden via de centrale database Roy Data. Heb je in het verleden vaak schade geclaimd, zoals bij diefstal of ruitschade, kan dit nadelig uitpakken. Via het CIS hebben verzekeraars inzicht in eerdere schadeclaims

Denk je dat je schadeverleden onjuist is geregistreerd? Je kunt dit gratis inzien door een inzageverzoek in te dienen bij het CIS. Blijkt de registratie incorrect, dan kun je een correctieverzoek indienen. CIS neemt vervolgens contact op met je verzekeraar.

3. Rijontzegging

Heb je een rijontzegging gekregen, bijvoorbeeld vanwege te hard rijden of rijden onder invloed? Dan accepteren veel verzekeraars je niet als klant. Zelfs jaren later kan dit nog steeds problemen opleveren bij het afsluiten van een autoverzekering.

4. Een strafblad

Een strafblad kan een obstakel vormen bij het afsluiten van een autoverzekering, zelfs als de overtreding niets met autorijden te maken heeft. Vaak zien verzekeraars dit als een risicofactor en kunnen ze je aanvraag daarom afwijzen.

5. Beginnende bestuurder en een snelle auto

Ben je een jonge bestuurder en wil je een sportieve verzekeren, zoals een Audi A3? Dan kun je merken dat veel verzekeraars terughoudend zijn. Controleer altijd vooraf of je de auto kunt verzekeren, want dat kan lastiger zijn dan je denkt.

6. Langdurig onverzekerd geweest

In Nederland ben je wettelijk verplicht minimaal een WA-dekking af te sluiten, zelfs als je auto langere tijd stilstaat in je garage. Heb je een periode geen verzekering gehad? Dan kan het een stuk lastiger zijn om je auto te verzekeren. Waarom? Omdat je de auto niet verzekerd hebt terwijl dat volgens de wet wel had gemoeten. Veel verzekeraars zien dit als een signaal dat je mogelijk niet goed op de hoogte bent van de regels en kunnen je aanvraag daarom afwijzen.

Gecontroleerd door
Jerry Poel Expert autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
Laatste update
Over onze expert
Sinds 2017 is Jerry Poel expert bij Overstappen.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de autoverzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere autoverzekering. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vergelijk en bespaar direct

  • Vergelijk op prijs & kwaliteit
  • 100% onafhankelijk
  • Bespaar gemiddeld € 290 p.j.
Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 
Overstappen.nl klantenserviceteam

Service & contact

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.