Autoverzekering met strafblad: is dit mogelijk? | Overstappen.nl

Autoverzekering met strafblad

Als je een autoverzekering met strafblad wilt afsluiten, zal je wellicht merken dat dit lastig kan zijn. Overstappen.nl geeft je tips en handvatten over hoe en waar je het best een autoverzekering kunt aanvragen als je een strafblad hebt.

Autoverzekering met strafblad afsluiten

Vraag je je af of je een autoverzekering met strafblad kunt afsluiten? Ja, dit kan. Er zitten alleen wel wat haken en ogen aan. Je hebt waarschijnlijk al gemerkt dat een autoverzekering afsluiten wordt bemoeilijkt als je in het bezit bent van een strafblad. Ook al zegt dit meestal weinig over hoe je omgaat met je auto, verzekeraars wegen dit toch mee bij het bepalen of jouw verzekeringsaanvraag wordt geaccepteerd of geweigerd.

Als je een aanvraag voor een autoverzekering doet, dan wordt er altijd gevraagd of je de laatste jaren in aanraking bent gekomen met justitie of politie. Wees altijd eerlijk over je strafblad en geef geen valse informatie. Als een verzekeraar erachter komt dat je niet eerlijk bent geweest, dan is er de kans dat je later voor een hoop kosten komt te staan.

Autoverzekering met strafblad

Geweigerd door de verzekeraar

Wil je een autoverzekering met strafblad afsluiten, dan komt het voor dat de verzekeraar je aanvraag weigert. De verzekeraar kan je strafblad namelijk zien als risico voor wanbetaling. Je hoeft niet te melden waarom je een strafblad hebt, maar je bent wel verplicht te melden dat je er eentje hebt. Echter kan in sommige gevallen de reden wel benoemen in je voordeel werken, vooral als het gaat om een kleine overtreding die niets met jouw rijgedrag te maken heeft. Maar het biedt geen garantie voor goedkeuring. Als je verzekering alsnog wordt geweigerd, dan is het zaak om het bij een andere verzekeraar te proberen. In alle gevallen blijft het wel lastig om een autoverzekering af te sluiten als je een strafblad hebt.

Wees altijd eerlijk over je strafblad

Aangezien een autoverzekering met strafblad aanvragen lastig is, kan het verleidelijk zijn om je strafblad te verzwijgen. Wees hier wel altijd eerlijk over! Verzekeraars kunnen namelijk informatie opvragen bij instanties zoals de Stichting Centraal Informatie Systeem (SCIS). In deze database wordt onder andere informatie vermeld over schademeldingen die zijn gedaan, eventuele ontzeggingen van de rijbevoegdheid en beëindigde polissen wegens wangedrag.

Als de verzekeraar erachter komt dat je niet eerlijk bent geweest over je strafblad, dan kan hij een aantekening – oftewel “fraudemelding” bij je naam zetten. Met zo’n aantekening wordt het vrijwel onmogelijk om een autoverzekering af te sluiten. Je bent dan niet meer gedekt en je verzekering stopt als de verzekeraar erachter komt dat je onjuiste gegevens hebt doorgegeven.

Strafblad van langer dan acht jaar geleden

Als je strafblad van langer dan acht jaar geleden is, dan hoef je dit niet meer door te geven aan de verzekeraar. Dit is zo in de wet bepaald. Het maakt dus wel uit hoe lang je een strafblad hebt, maar niet wat de reden is van je veroordeling.

Autoverzekering op iemand anders zijn naam afsluiten

Omdat een autoverzekering met strafblad afsluiten lastig is, is het verleidelijk om je autoverzekering op iemand anders zijn naam te zetten. Als je dit doet op naam van je partner of ouders, dan is dit risico verwaarloosbaar. Maar zet je de autoverzekering op naam van geheel iemand anders, dan is er wel kans op problemen. Als de verzekeraar er namelijk achter komt dat jij de hoofdbestuurder bent maar dat de verzekering niet op jouw naam staat, dan kun je vervolgd worden voor fraude en het niet hebben van een verzekering. Er wordt ook een notitie gemaakt in de centrale database SCIS, wat een autoverzekering afsluiten in de toekomst nog meer bemoeilijkt.

De Vereende accepteert alle aanvragen voor een autoverzekering

Een verzekeraar die wel alle aanvragen accepteert, is De Vereende. Dus ook als je een strafblad hebt. Echter betaal je hier wel een hogere premie voor en meestal moet je ook drie maanden vooruit betalen.

Autoverzekeringen vergelijken

In de vergelijker van Overstappen.nl kun je alle autoverzekeringen met elkaar vergelijken. Als je een strafblad hebt en je een autoverzekering bij De Vereende wilt afsluiten, dan kun je dit ook doen via Overstappen.nl