Gewicht auto

Het gewicht van je auto beïnvloedt de premie van je autoverzekering en de wegenbelasting. Een zwaardere auto kan een hogere premie betekenen. We leggen uit hoe je het gewicht opzoekt, het ledig gewicht berekent, en waar je verder op moet letten.

Waarom is het gewicht van je auto belangrijk?

Het gewicht van je auto is belangrijker dan je denkt. Het speelt een grote rol bij de hoogte van je autoverzekering, de wegenbelasting en het brandstofverbruik. Er bestaan verschillende soorten gewichtsaanduidingen, die elk iets anders betekenen. Door te weten wat jouw auto weegt en welk type gewicht van toepassing is, voorkom je verrassingen en kun je beter inschatten wat je auto je echt kost.

Verschillende gewichtstypes uitgelegd

Het klinkt misschien vreemd, maar er zijn meerdere soorten gewichtsaanduidingen voor je auto. Welk type relevant is, bijvoorbeeld voor je autoverzekering, lees je hieronder.

Ledig gewicht

Dit is het gewicht van de auto zonder passagiers, bagage of vloeistoffen (behalve olie en koelvloeistof). Het ledig gewicht vormt de basis voor veel berekeningen, zoals de premie van je autoverzekering. Het wordt ook wel je “netto gewicht” genoemd.

Massa rijklaar

Massa rijklaar is het gewicht van de auto inclusief een volle tank brandstof, alle noodzakelijke vloeistoffen, gereedschap en een standaard bestuurder (meestal 75 kg). Dit getal vind je vaak op je kentekencard.

Technisch toegestane maximummassa

Dit is het maximale gewicht dat de fabrikant voor jouw auto heeft vastgesteld, inclusief inzittenden, bagage en eventuele aanhanger. Overschrijd je deze grens, dan riskeer je een boete en kan het problemen opleveren bij schade. Dit gewicht wordt ook wel je “bruto gewicht” genoemd.

Toegestane maximummassa aanhangwagen

Wil je een aanhanger of caravan trekken? Let dan op het maximaal toegestane gewicht (geremd/ongeremd) dat jouw auto mag trekken. Dit staat op het kentekenbewijs en is belangrijk voor je veiligheid en verzekering.

Stap-voor-stap: gewicht opzoeken via RDW

Wil je snel weten wat jouw auto weegt? Dat kan gratis via de website van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Volg hiervoor de volgende stappen:

  • Ga naar RDW Voertuiggegevens.
  • Vul je kenteken in.
  • Bekijk onder het kopje “Gewichten” de verschillende gewichten: Massa ledig voertuig, Massa rijklaar, Maximum massa voertuig en Maximum massa samenstel (voor aanhanger).

Gewicht op kentekenbewijs of kentekencard

Je kan het gewicht ook opzoeken op je kentekenbewijs of kentekencard. Bij een papieren kentekenbewijs kijk je op deel 1 onder “massa ledig voertuig”.

Op de kentekencard vind je op de achterkant de termen “massa rijklaar” en “maximum massa voertuig”.

Polisblad

Voorbeeldgewichten per autotype

  • Stadsauto: ca. 850 – 950 kg
  • Middenklasse: ca. 1.200 – 1.400 kg
  • SUV: ca. 1.700 – 2.000 kg
  • Elektrische auto: ca. 1.600 – 1.850 kg
"De genoemde gewichten zijn slechts een inschatting en kunnen in de praktijk afwijken. Het daadwerkelijke gewicht van een auto hangt af van het specifieke merk, model en uitvoering. Houd er bovendien rekening mee dat accessoires, extra opties en bijvoorbeeld een trekhaak of panoramadak het gewicht aanzienlijk kunnen verhogen."
Jerry Poel Expert autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen

Invloed van accessoires en aanpassingen

Accessoires en technische aanpassingen kunnen het gewicht van je auto flink veranderen. Denk bijvoorbeeld aan een trekhaak, dakkoffer, LPG-installatie of zware lichtmetalen velgen. Zulke toevoegingen kunnen niet alleen het rijklaar gewicht verhogen, maar ook gevolgen hebben voor je wegenbelasting en in sommige gevallen je autoverzekering.

Het gaat hierbij vooral om vaste inbouw of fabrieksopties. Losse accessoires zoals een kinderzitje of een dakkoffer die je tijdelijk monteert, tellen meestal niet mee voor het geregistreerde voertuiggewicht. Heb je aanpassingen laten doen of extra opties gekozen? Meld dit dan altijd bij je verzekeraar en controleer of je nog binnen de toegestane maximummassa van je voertuig blijft. Zo voorkom je verrassingen bij controle of schadeafhandeling.

Elektrische auto’s zwaarder door accu

Elektrische auto’s zijn doorgaans zwaarder door het accupakket. Een accu kan zomaar 250 kg extra toevoegen. Dit heeft invloed op:

  • Wegenbelasting (vaak korting of vrijstelling, afhankelijk van beleid)
  • Verzekeringspremie (soms hoger door hogere reparatiekosten)
  • Verbruik van stroom (vaak hoger)

Hogere premie voor zwaardere auto’s

Verzekeraars houden rekening met het gewicht van een auto bij het bepalen van de premie. Zwaardere voertuigen kunnen bij een aanrijding meer schade veroorzaken, zowel aan andere weggebruikers als aan objecten. Daarom betaal je voor een zwaardere auto vaak een hogere verzekeringspremie. Ook het type auto, zoals een SUV of sportwagen, speelt mee in deze berekening.

Wegenbelasting (motorrijtuigenbelasting)

De hoogte van de wegenbelasting wordt onder andere bepaald door het gewicht van je auto. Hoe zwaarder het voertuig, hoe hoger het bedrag dat je betaalt. Daarnaast speelt het type brandstof (zoals benzine, diesel of elektrisch) en waar je woont een rol. Elke gewichtsklasse valt binnen een bepaald tarief. Voor de actuele tarieven kun je terecht op de website van de Belastingdienst.

Brandstofverbruik

Een zwaardere auto vraagt meer energie om te bewegen, wat meestal leidt tot een hoger brandstofverbruik. Dit merk je aan de pomp: hoe zwaarder het voertuig, hoe vaker je moet tanken of laden. Het gewicht van je auto heeft dus direct invloed op je maandelijkse autokosten.

Gecontroleerd door
Jerry Poel Expert autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
Laatste update
Over Jerry Poel

Sinds 2017 is Jerry Poel expert bij Overstappen.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de autoverzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere autoverzekering. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 
Overstappen.nl klantenserviceteam

Service & contact

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.