Dagwaarde auto calculeren

Wil je de dagwaarde van je auto in zien? De dagwaarde van een auto geeft aan wat een auto op een bepaald moment waard is. Je krijgt met de dagwaarde te maken als je auto total loss raakt of gestolen wordt. Autoverzekeraars keren afhankelijk van de polisvoorwaarden de nieuwwaarde of dagwaarde uit, voor de aanschaf van een andere auto.

Calculeer dagwaarde

De hoogte van de dagwaarde hangt af van onder andere nieuwprijs, leeftijd, kilometerstand en slijtage. Voor het calculeren van de dagwaarde (taxatie van de auto) wordt gebruik gemaakt van koerslijsten, van bijvoorbeeld de ANWB. Ook kun je bij de Bovag of Autototaal terecht om de dagwaarde van je auto te controleren. Overigens wordt alleen van auto’s tot 7 jaar de dagwaarde vastgesteld.

Uitkering nieuwwaarde/dagwaarde

Ben je de eerste eigenaar van een auto en allrisk verzekerd? Dan krijg je bij verlies van je auto mogelijk meer uitgekeerd dan de dagwaarde. Autoverzekeraars hanteren verschillende regelingen:

  • Nieuwwaarderegeling: de meeste autoverzekeraars vergoeden in het eerste jaar de nieuwwaarde van nieuwe auto’s. Bij de ene verzekeraar gaat het hierbij om de cataloguswaarde en bij de ander om het exacte aanschafbedrag. Een aantal verzekeraars vergoedt de nieuwwaarde maar liefst 2 of 3 jaar. Dit kan bij uitkering duizenden euro’s schelen.
  • Afschrijvingsregeling: na het eerste jaar nieuwwaarderegeling verschillen de regelingen van autoverzekeraars sterk. Vaak geldt in het tweede en derde jaar een afschrijvingsregeling. In alle andere gevallen gaan autoverzekeraars over op uitkering van de dagwaarde.

Schade door tegenpartij

Ben je alleen WA-verzekerd en is de schade door een andere automobilist veroorzaakt? Dan krijg je de herstelkosten, dagwaarde of nieuwwaarde vergoed. Als de kosten van schade lager liggen dan de dagwaarde, krijg je de herstelkosten vergoed. Je kunt dan je auto laten repareren. Als de schade aan je auto meer gaat kosten dan je auto waard is, dan is je auto (economisch) total loss. Je krijgt dan de dagwaarde vergoed.

Dagwaarde en vervangingswaarde

Veel autoverzekeraars gebruiken dagwaarde en vervangingswaarde in dezelfde betekenis. De uitgekeerde dagwaarde is overigens in veel gevallen niet voldoende om een gelijkwaardige auto te kopen. Sommige autoverzekeraars hanteren expliciet geen dagwaarde maar vervangingswaarde. Volgens het burgerlijk wetboek betekent vervangingswaarde: het bedrag benodigd voor het verkrijgen van naar soort, kwaliteit, hoeveelheid, staat en ouderdom gelijkwaardige zaken. De vervangingswaarde ligt dan wat hoger dan de dagwaarde.

Autoverzekeringen vergelijken

Kies een autoverzekering met een gunstige nieuwwaarderegeling als je de eerste eigenaar van een auto bent. Bij Overstappen.nl vergelijk je snel een eenvoudig het merendeel van de autoverzekeringen. Autoverzekeringen berekenen en overstappen is via onze website erg eenvoudig. Zelf autoverzekeraars vergelijken is niet meer nodig.

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.