Dagwaarde auto calculeren in 2024 | Wat is mijn auto waard?

Dagwaarde auto calculeren

De dagwaarde geeft aan wat een auto op een bepaald moment waard is. Je krijgt met de dagwaarde te maken als je auto total loss raakt of gestolen wordt. Autoverzekeraars keren, afhankelijk van de polisvoorwaarden, de nieuwwaarde of dagwaarde uit.

Calculeer de dagwaarde

De hoogte van de dagwaarde hangt af van onder andere nieuwprijs, leeftijd, kilometerstand en slijtage. Voor het calculeren van de dagwaarde (taxatie van de auto) wordt gebruik gemaakt van koerslijsten, van bijvoorbeeld de ANWB. Ook kun je bij de Bovag of Autototaal terecht om de dagwaarde van je auto te controleren. Overigens wordt alleen van auto’s tot 7 jaar de dagwaarde vastgesteld.

Nieuwwaarde of dagwaarde uitgekeerd krijgen

Ben je de eerste eigenaar van een auto en allrisk verzekerd? Dan krijg je bij verlies van je auto mogelijk meer uitgekeerd dan de dagwaarde. Autoverzekeraars hanteren verschillende regelingen:

  • Nieuwwaarderegeling: de meeste autoverzekeraars vergoeden in het eerste jaar de nieuwwaarde van nieuwe auto’s. Bij de ene verzekeraar gaat het hierbij om de cataloguswaarde en bij de ander om het exacte aanschafbedrag. Een aantal verzekeraars vergoedt de nieuwwaarde maar liefst 2 of 3 jaar. Dit kan bij uitkering duizenden euro’s schelen.
  • Afschrijvingsregeling: na het eerste jaar nieuwwaarderegeling verschillen de regelingen van autoverzekeraars sterk. Vaak geldt in het tweede en derde jaar een afschrijvingsregeling. In alle andere gevallen gaan autoverzekeraars over op uitkering van de dagwaarde.

Schade door tegenpartij

Ben je alleen WA-verzekerd en is de schade door een andere automobilist veroorzaakt? Dan krijg je de herstelkosten, dagwaarde of nieuwwaarde vergoed. Als de kosten van schade lager liggen dan de dagwaarde, krijg je de herstelkosten vergoed. Je kunt dan je auto laten repareren. Als de schade aan je auto meer gaat kosten dan je auto waard is, dan is je auto (economisch) total loss. Je krijgt dan de dagwaarde vergoed.

Dagwaarde en vervangingswaarde

Veel autoverzekeraars gebruiken dagwaarde en vervangingswaarde in dezelfde betekenis. De uitgekeerde dagwaarde is overigens in veel gevallen niet voldoende om een gelijkwaardige auto te kopen. Sommige autoverzekeraars hanteren expliciet geen dagwaarde maar vervangingswaarde. Volgens het burgerlijk wetboek betekent vervangingswaarde: het bedrag benodigd voor het verkrijgen van naar soort, kwaliteit, hoeveelheid, staat en ouderdom gelijkwaardige zaken. De vervangingswaarde ligt dan wat hoger dan de dagwaarde.

Autoverzekeringen vergelijken

Kies een autoverzekering met een gunstige nieuwwaarderegeling als je de eerste eigenaar van een auto bent. Bij Overstappen.nl vergelijk je snel een eenvoudig het merendeel van de autoverzekeringen. Autoverzekeringen berekenen en overstappen is via onze website erg eenvoudig. Zelf autoverzekeraars vergelijken is niet meer nodig.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
3 minuten 25-04-2024

Over onze expert

Sinds 2017 is Jerry Poel onderdeel van de Kizi familie. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de autoverzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere autoverzekering. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

De dagwaarde van je auto moet je zelfstandig of door iemand anders laten berekenen. Het is niet een vaste waarde die al ergens voor je staat genoteerd. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van de koerslijsten van de ANWB of een dagwaarde berekeningstool.

De dagwaarde en verkoopwaarde zijn zeker niet altijd gelijk aan elkaar. De dagwaarde is een schatting van de waarde a.d.h.v. een aantal factoren (kilometerstand, nieuwprijs, leeftijd en slijtage). De verkoopwaarde is wat je krijgt voor je auto bij de verkoop. Dit kan dus onder of boven de dagwaarde van je auto zitten.

Uiteraard hangt de jaarlijkse waardevermindering af van de cataloguswaarde van je auto, het aantal gereden kilometers en de gedane onderhoud. In procenten zou je kunnen zeggen dat de waardevermindering schommelt tussen de 10% en 20%. Zeker bij nieuwere auto’s is het afschijvingspercentage hoger.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Het laatste nieuws