Accessoiresdekking auto
Niet alleen de auto zelf is een kostbaar, ook de inhoud kan waardevol zijn. Is dit eigenlijk wel standaard opgenomen in jouw autoverzekering? Op deze pagina lees je in hoeverre de inhoud van jouw auto verzekerd is bij schade of een auto-inbraak.
Zijn mijn auto-accessoires meeverzekerd?
In de meeste gevallen biedt een autoverzekering alleen dekking aan schade die jij met je auto aan anderen toebrengt. In hoeverre jouw accessoires hierbij verzekerd zijn, hangt van de dekking af. Heb je bijvoorbeeld alleen een WA-dekking, dan zijn accessoires nooit meeverzekerd. Bij een WA+ en allrisk verzekering zijn accessoires vaak wel (gedeeltelijk) meeverzekerd. Wat de hoogte van de dekking is en voor welke spullen dat precies geldt, kun je terugvinden in de polisvoorwaarden van je verzekering.
Staandaard verzekerd: Af-fabriek accessoires
De verzekering maakt onderscheid in auto-accessoires. Belangrijk hierbij is op welk moment de accessoires in jouw auto gebouwd of geplaatst zijn. We spreken van accessoires die af-fabriek zijn als deze al in de auto zaten toen deze uit de fabriek kwam. De verzekering ziet dit niet als accessoires, maar als onderdelen van de auto, waardoor ze gewoon zijn meeverzekerd met je auto. Hiervoor moet je wel minimaal een WA+ of all risk dekking afsluiten.
Als jij op een later moment zelf onderdelen hebt toegevoegd of heb laten toevoegen door de garage, dan spreekt de verzekering van accessoires en dan vallen deze onderdelen onder je accessoire verzekering. Denk hierbij aan een nieuw alarmsysteem, nieuwe velgen of een trekhaak, die je hebt toegevoegd aan de auto nadat deze uit de fabriek kwam.
Wat vergoedt mijn autoverzekeraar bij schade door diefstal?
Zowel bij een gelukte auto-inbraak als een poging tot inbraak kan er veel schade ontstaan aan jouw auto. Is er een ruit ingetikt of is het slot beschadigd? Als je alleen een WA-dekking hebt, wordt dit niet vergoed. Meestal wordt dit wel vergoed bij een beperkt casco of allrisk verzekering.
Voor je accessoires geldt doorgaans een maximaal bedrag dat je gratis in je basisdekking zit. Dit ligt meestal tussen de € 500 en € 2.500. Wanneer je dit bedrag wilt ophogen, zul je een aparte accessoiredekking moeten afsluiten.
De schade die de verzekeraar vergoedt heeft geen invloed op jouw schadevrije jaren. Hierdoor verandert je huidige no-claimkorting niet. Wel geldt hierop een uitzondering, namelijk de schade die jij aan iemand anders veroorzaakt.
Losse spullen
Ook veel andere losse spullen die je uitsluitend in de auto gebruikt, vallen niet onder de dekking van jouw autoverzekering. Denk hierbij aan een dakkoffer, kinderstoeltje of een telefoonhouder. Dit soort spullen kun je soms wel onder een andere verzekering claimen, bijvoorbeeld bij jouw inboedelverzekering of een reisverzekering. Bewaar daarom altijd goed de bonnetjes van dit soort aankopen.
Fietsdragers vallen in de meeste gevallen wel gewoon onder de dekking van je autoverzekering.
Voorwaarden vergoeding gestolen accessoires
Er zijn situaties waarin de verzekeraar niets vergoedt als er losse spullen uit de auto zijn gestolen. Bijvoorbeeld als een laptop duidelijk in het zicht lag in de auto. Of wanneer de auto niet op slot was toen er werd ingebroken. Om diefstal of schade te verhalen bij je verzekeraar, moet je altijd aangifte doen.
Uitkering in nieuwwaarde of dagwaarde
Wanneer er schade ontstaat accessoires of iets wordt gestolen, kan je een schadeclaim indienen bij je verzekeraar. Wanneer de verzekeraar de nieuwwaarde uitkeert, krijg je het bedrag terug waarvoor je dezelfde accessoire nieuw zou kunnen aanschaffen. Meestal geldt deze vorm van uitkering alleen bij nieuwe accessoires. Dus bijvoorbeeld in het eerste jaar na de aankoop. Wanneer het al wat ouder is zal je waarschijnlijk de dagwaarde uitgekeerd krijgen. Dit is de nieuwwaarde minus de afschrijvingen. Dit bedrag ligt dus meestal stukken lager dan de waarde waarvoor jij de accessoire hebt gekocht.
Autoverzekering vergelijken
Als jouw auto is uitgerust met veel kostbare accessoires en onderdelen, dan is het raadzaam een goede en uitgebreide autoverzekering af te sluiten. Vul de vergelijker van Overstappen in en wij tonen je de verzekeraars die het beste bij jou en je auto passen. Sommige verzekeraars zijn namelijk beter ingespeeld op auto’s met dure accessoires dan andere verzekeraars.
Veelgestelde vragen
Is je vraag nog niet beantwoord?
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!
Klantenservice
Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.