PostNL auto overschrijven: hoe werkt dit? | Overstappen.nl

PostNL auto overschrijven

Wil je een auto op naam zetten? Dan is het noodzaak dat je het kenteken overschrijft op jouw naam, anders ben je niet de rechtmatige eigenaar. Een auto overschrijven kun je doen via een PostNL-servicepunt, locatie van de RDW of kentekenloket. Wij leggen je uit hoe je dit moet doen en wat je nodig hebt.

Auto op naam zetten – Wat betekent dit?

Als je een nieuwe of tweedehands auto hebt gekocht, dan moet je deze auto op naam zetten. Dit heet ook wel overschrijven of tenaamstelling. Op deze manier is het duidelijk dat je de nieuwe officiële eigenaar van de wagen bent. Staat de auto nog niet op jouw naam, dan ben je niet de wettelijke eigenaar en maak je nergens aanspraak op bij schade. Kort gezegd betekent een auto op naam zetten dat het kenteken wordt overgezet van de voormalige eigenaar naar de nieuwe eigenaar. Dit overschrijven doe je bij een zogenaamd kentekenloket.

Wat is een kentekenloket?

Een kentekenloket is een locatie waar zowel bedrijven als burgers hun voertuig kunnen overschrijven, schorsen en schorsingen kunnen beëindigen. Er bestaan drie type kentekenloketten:

  1. PostNL: veel servicepunten van PostNL beschikken over een kentekenloket waar je je auto kunt overschrijven.
  2. Stichting Kentekenloket: (auto)bedrijven die hierbij zijn aangesloten dienen als kentekenloket.
  3. RDW-balie: vind je op een aantal RDW-locaties en RDW-keuringsstations.

Hoe werkt het proces van een auto overschrijven?

Ga je je kenteken overzetten oftewel je auto overschrijven, dan moet je een aantal stappen doorlopen:

  1. Vraag bij de verkoper het volgende op: Het kentekenbewijs op creditcardformaat en de tenaamstellingscode of het originele Tenaamstellingsbewijs (Deel IB) en het Overschrijvingsbewijs.
  2. Ga naar een van de kentekenloketten en neem het volgende mee: bovenstaande documenten, geldig legitimatiebewijs en je rijbewijs.
  3. Nadat de auto op je naam is gezet, ontvang je een tenaamstellingsverslag waar de eerste vier cijfers van de tenaamstellingscode op staan. Ook ontvang je een vrijwaringsbewijs die je aan de voormalige auto-eigenaar moet geven.
  4. Van de RDW ontvang je per post het tweede deel van de tenaamstellingscode en je nieuwe kentekencard. Je bent nu wettelijk de nieuwe auto-eigenaar.

Via het Kentekenloket, de RDW of PostNL je auto overschrijven

Je kunt je auto overschrijven via de PostNL, een officieel Kentekenloket, of de RDW.

PostNL auto overschrijven

Via de PostNL je auto overschrijven gaat gemakkelijk en snel. Servicepunten van PostNL zijn door het hele land te vinden, waarvan er ruim negenhonderd als kentekenloket fungeren. Wil je weten waar het dichtstbijzijnde kentekenloket van de PostNL is, kijk dan op hun website.

Kentekenloket

Jaarlijks worden er tussen consumenten onderling ruim één miljoen auto’s overgeschreven. Doordat dit er zoveel zijn, werd het rond 2014 te veel voor alleen de PostNL en de RDW. De RDW – Rijksdienst voor het Wegverkeer – op zoek naar een tweede landelijk dekkende erkenninghouder. Sinds 2016 wordt het merk- en marketingconcept “Kentekenloket” geëxploiteerd door de onderdelengroothandel PartsPointGroup (PPG). Diverse (auto)bedrijven zijn hierbij aangesloten. Zo heb je meer keuze om je auto over te schrijven dan alleen een PostNL-servicepunt of RDW-locatie. Op de website van Kentekenloket zie je je jouw dichtsbijzijnde locatie.

Via RDW je kenteken overzetten

De RDW is door de overheid bevoegd voor de tenaamstelling van auto’s. Je kunt hier altijd terecht als je je jouw voormalige of juist nieuwe auto wilt overschrijven. Op bijna elke RDW-locatie vind je een RDW-balie. Kijk voor meer informatie op de website van de RDW.

Kenteken overschrijven – Welke voorwaarden worden er gehanteerd?

Wil je via de PostNL je auto overschrijven of een ander kentekenloket, dan worden de volgende voorwaarden gehanteerd:

  • Je moet tenminste 18 jaar oud zijn;
  • Je hebt het complete papieren kentekenbewijs of de kentekencard met de tenaamstellingscode in je bezit;
  • Als koper ben je woonachtig in Nederland en sta je ingeschreven bij de Basisregistratie Personen (BRP).

PostNL auto overschrijven kosten

Ga je je auto overschrijven bij de PostNL, Kentekenloket of de RDW? Dan zijn de kosten bij elke locatie 10,10 euro. Er zit geen verschil in prijs tussen de locaties.

Vergelijking maken van autoverzekeringen

Als je je auto hebt overgeschreven via bijvoorbeeld een PostNL-servicepunt, dan staat de auto officieel op jouw naam en ben je wettelijk verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Anders mag je nog niet de weg op. Vergelijk daarom diverse autoverzekeringen met onze vergelijker en vind de autoverzekering die het beste bij jou past.