Een tenaamstellingscode: wat is dat? | Overstappen.nl

Een tenaamstellingscode: wat is dat?

Koop of verkoop je een auto, motor of scooter? Dan heb je vast de term 'tenaamstellingscode' wel voorbij zien komen. Maar wat is deze code precies en waarom moet je deze zorgvuldig bewaren? Wij leggen het je uit.

Wat is een tenaamstellingscode?

De tenaamstellingscode is een unieke reeks cijfers die deel uitmaakt van het Nederlandse kentekenbewijs. De code bestaat uit twee delen: het eerste deel ontvang je bij de aankoop van je voertuig en het tweede deel krijg je wanneer dit op jouw naam wordt gezet. Het overschrijvingsbewijs is de voorganger van de tenaamstellingscode.

Alle eigenaren, kopers en verkopers van Nederlandse motorvoertuigen hebben een tenaamstellingscode. Dit geldt niet alleen voor personenauto’s, maar ook voor vrachtwagens, busjes, campers, motoren, scooters en brommers.

Nederlandse tenaamstellingscodes worden beheerd door de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Heb je dan ook vragen over de code of heb je een nieuwe nodig? Dan kun je bij deze instantie terecht.

Tenaamstellingscode
De eerste vier cijfers van de tenaamstellingscode

Waar heb je een tenaamstellingscode voor nodig?

De tenaamstellingscode heb je nodig voor verschillende administratieve handelingen rondom het beheer van je auto of ander voertuig. Om een paar voorbeelden te noemen:

  • Overschrijven van het voertuig: De tenaamstellingscode is noodzakelijk voor het wettelijk overzetten van de eigendom bij koop of verkoop.
  • Aanvragen van een nieuw kentekenbewijs: Is je kentekenbewijs kwijt of beschadigd? Om een nieuwe aan te vragen heb je een tenaamstellingscode nodig.
  • Schorsen van de registratie: Gebruikt de tenaamstellingscode om de registratie van je auto of ander voertuig tijdelijk te stoppen. Dit is handig wanneer je deze een tijdje niet gebruikt.
  • Beëindigen van de schorsing: De schorsing weer opheffen, omdat je je voertuig weer wilt gebruiken? Ook dan heb je een tenaamstellingscode nodig.
  • Export van het voertuig: Je auto meenemen naar het buitenland? Voor het exporteren van een voertuig heb je een tenaamstellingscode nodig.

Daarnaast is de code hét bewijs dat een voertuig van jou is. Bestaat hier twijfel over, dan kun je deze twijfel met de tenaamstellingscode de wereld uit helpen.

Wanneer ontvang je de tenaamstellingscode?

Je krijgt een tenaamstellingscode wanneer je een auto, motor, scooter of ander voertuig hebt gekocht. De code ontvang je in twee delen:

  • Bij aankoop van het voertuig: Het eerste deel krijg je direct bij het overschrijven van het voertuig, meestal bij een kentekenloket. Dit deel vind je in het tenaamstellingsverslag.
  • Na registratie op jouw naam: Het tweede deel ontvang je per post van de RDW, nadat je nieuwe aanwinst officieel op jouw naam is geregistreerd.

Tenaamstellingscode van je auto kwijt of een nieuwe aanvragen?

Stel, je bent de tenaamstellingscode van je auto kwijt. Wat nu? Dat is vervelend, maar geen drama. Bij de RDW kun je namelijk gewoon een nieuwe aanvragen. Dit doe je gemakkelijk op de website van de RDW via DigiD.

Meer weten? Lees dan snel verder op onze pagina’s Tenaamstellingscode kwijt en Tenaamstellingscode aanvragen.

Is de tenaamstellingscode hetzelfde als de meldcode?

Er bestaat verwarring over het verschil tussen de tenaamstellingscode en de meldcode bij voertuigen. En terwijl het allebei codes zijn, is het doel net iets anders.

  • Tenaamstellingscode: De negen-cijferige tenaamstellingscode krijg je van de RDW wanneer je een voertuig op jouw naam zet. Je gebruikt deze code voor administratieve zaken zoals het overschrijven of schorsen van een auto of scooter.
  • Meldcode: Dit is een vier-cijferige code die hoort bij je voertuig. Je hebt deze code nodig als je (bijvoorbeeld) een autoverzekering afsluit. Met behulp van de meldcode weet de verzekeraar om welke auto het gaat.
“Verwar de tenaamstellingscode niet met de meldcode. De eerste is voor eigendomsoverdracht, de tweede voor het afsluiten van een autoverzekering.”
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen

Vind de voordeligste autoverzekering

Ben je zoek naar een voordelige autoverzekering? Bij Overstappen.nl helpen we je bij het kiezen van de voordeligste optie. Jij vult je gegevens in, en wij vergelijken de beste autoverzekeringen voor je. Zo bespaar je tijd en weet je zeker dat je niet te veel betaalt. Begin nu met besparen en vergelijk autoverzekeringen!

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
5 minuten 15-05-2024

Over onze expert

Sinds 2017 is Jerry Poel onderdeel van de Kizi familie. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de autoverzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere autoverzekering. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

De tenaamstellingscode is een unieke 9-cijferige code die je krijgt wanneer je een auto koopt en op jouw naam zet. Je hebt deze code nodig voor administratieve handelingen met betrekking tot jouw auto. Een verkoop, schorsing of sloop bijvoorbeeld.

Je ontvangt het eerste deel van de code bij aankoop van je voertuig. Het tweede deel krijg je per post van de RDW wanneer het voertuig officieel op jouw naam is gezet. Bewaar de code goed, want zonder tenaamstellingscode kun je je auto niet verkopen.

De code bestaat uit 9 cijfers, verdeeld in twee delen (bijvoorbeeld 1234 56789). Elke code is uniek. Iedere keer dat een voertuig een nieuwe eigenaar krijgt, verandert ook de code.

De eerste 4 cijfers van de tenaamstellingscode ontvang je bij de aankoop van je voertuig. Deze zijn essentieel voor het starten van het overschrijvingsproces.

De laatste 5 cijfers van de tenaamstellingscode ontvang je van de RDW per post na de registratie van het voertuig. Heb je deze cijfers op zak, dan is de registratie rond.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!