Vrijwaringsbewijs, wat is het? - Overstappen.nl

Wat is een vrijwaringsbewijs?

Een vrijwaringsbewijs is een officieel document waarmee je aantoont dat je niet meer de eigenaar van de auto bent. Je bent hiermee niet langer verantwoordelijk voor bijvoorbeeld de verplichte APK-keuring. Bewaar dit document zorgvuldig.

Waar is het vrijwaringsbewijs voor?

Je hebt (een kopie van) het vrijwaringsbewijs onder meer nodig om je autoverzekering op te zeggen als je de auto hebt verkocht, bijvoorbeeld via ikwilvanmijnautoaf.nl. Met een vrijwaringsbewijs toon je aan dat je niet langer de kentekenhouder bent en dus niet langer aansprakelijk voor het betalen van motorrijtuigenbelasting, verzekeringen, APK en eventuele bekeuringen.

Hoe kom ik aan een vrijwaringsbewijs?

Je krijgt het vrijwaringsbewijs gelijk mee als je je auto verkoopt aan een door de RDW-erkend autobedrijf of sloperij. Je moet dan wel het volledige kentekenbewijs en legitimatiebewijs meenemen. Bij particuliere verkoop via bijvoorbeeld Marktplaats moet de koper naar het postkantoor. Hier kan de koper de auto overschrijven. De koper krijgt na de overschrijving een tenaamstellingsbewijs en het vrijwaringsbewijs. Het bewijs overhandigt de koper aan je als verkoper, als je het voertuig en het laatste resterende deel van het kentekenbewijs aan hem overdraagt.

Autoverzekering opzeggen

Met een vrijwaringsbewijs heb je het recht de autoverzekering zonder opzegtermijn te beëindigen. Zodra de auto niet meer op je naam staat kun je de autoverzekering opzeggen. Zorg er wel voor dat je het bewijs binnen 2 weken na de sloop of verkoop opstuurt naar de autoverzekeraar.

Vrijwaringsbewijs kwijt

Bewaar het bewijs zorgvuldig. Het is het enige wettelijk geaccepteerde bewijs dat je niet meer verantwoordelijk bent voor de voertuiggebonden verplichtingen. Ben je het bewijs kwijtgeraakt? Geen paniek. Bij het RDW kan je een overzicht opvragen van de kentekens die op je naam staan of hebben gestaan. Dit overzicht wordt door veel autoverzekeraars geaccepteerd als je je autoverzekering na verkoop wilt stopzetten.

Overstappen

Wil je bekijken of je voor je auto een goedkope autoverzekering kan afsluiten? Vergelijk dan tientallen autoverzekeringen in één keer via onze vergelijkingstool.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
minder dan een minuut 14-05-2024

Over onze expert

Sinds 2017 is Jerry Poel onderdeel van de Kizi familie. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de autoverzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere autoverzekering. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!