Wat is een vrijwaringsbewijs?

Een vrijwaringsbewijs is een officieel document waarmee je aantoont dat je niet meer de eigenaar van de auto bent. Je bent hiermee niet langer verantwoordelijk voor bijvoorbeeld de verplichte APK-keuring of het betalen van bekeuringen. Bewaar dit document zorgvuldig.

Waar is het vrijwaringsbewijs voor?

Je hebt (een kopie van) het vrijwaringsbewijs onder meer nodig om je autoverzekering op te zeggen als je de auto hebt verkocht, bijvoorbeeld via ikwilvanmijnautoaf.nl. Met een vrijwaringsbewijs toon je aan dat je niet langer de kentekenhouder bent en dus niet langer aansprakelijk voor het betalen van motorrijtuigenbelasting, verzekeringen, APK en eventuele bekeuringen.

Hoe kom ik aan een vrijwaringsbewijs?

Je krijgt het vrijwaringsbewijs gelijk mee als je je auto verkoopt aan een door de RDW-erkend autobedrijf of sloperij. Je moet dan wel het volledige kentekenbewijs en legitimatiebewijs meenemen. Bij particuliere verkoop via bijvoorbeeld Marktplaats moet de koper naar het postkantoor. Hier kan de koper de auto overschrijven. De koper krijgt na de overschrijving een tenaamstellingsbewijs en het vrijwaringsbewijs. Het bewijs overhandigt de koper aan je als verkoper, als je het voertuig en het laatste resterende deel van het kentekenbewijs aan hem overdraagt.

Autoverzekering opzeggen

Met een vrijwaringsbewijs heb je het recht de autoverzekering zonder opzegtermijn te beëindigen. Zodra de auto niet meer op je naam staat kun je de autoverzekering opzeggen. Zorg er wel voor dat je het bewijs binnen 2 weken na de sloop of verkoop opstuurt naar de autoverzekeraar.

Vrijwaringsbewijs kwijt

Bewaar het bewijs zorgvuldig. Het is het enige wettelijk geaccepteerde bewijs dat je niet meer verantwoordelijk bent voor de voertuiggebonden verplichtingen. Ben je het bewijs kwijtgeraakt? Geen paniek. Bij het RDW kan je een overzicht opvragen van de kentekens die op je naam staan of hebben gestaan. Dit overzicht wordt door veel autoverzekeraars geaccepteerd als je je autoverzekering na verkoop wilt stopzetten.

Overstappen

Wil je bekijken of je voor je auto een goedkope autoverzekering kan afsluiten? Vergelijk dan tientallen autoverzekeringen in één keer via onze vergelijkingstool.

Is je vraag nog niet beantwoord?

Neem contact op met onze klantenservice via één van de getoonde contact opties.
 • chat
  020 - 760 42 42
  Binnen: 1 min
 • chat
  +3197 - 01 42 02 32 1
  Binnen: 15 min
 • chat
  service@overstappen.nl
  Binnen: 2 uur
 • chat
  Begin chat
  Binnen: 4 min
 

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.