Wat is een CIS-registratie? | Autoverzekering vergelijken | Overstappen.nl

Wat is een CIS-registratie?

CIS staat voor Centraal Informatie Systeem. Het is een landelijke stichting die de gegevens van de verzekerde klanten opslaat voor verzekeraars. Bij een aanvraag van een autoverzekering of het indienen van een schadeclaim, kan iedereen te maken krijgen met de Stichting CIS. Op deze pagina meer over wat je kunt doen als je een CIS-registratie hebt ontvangen en wat het betekent.

Wat voor soort CIS-registraties zijn er?

1. Schadeclaims

Elke schadeclaim wordt verzameld door de stichting CIS. Hierbij wordt niet gekeken of de claim terecht of onterecht was. Puur feitelijk worden deze gegevens opgeslagen. Na jouw nieuwe aanvraag worden gegevens er opnieuw bij gehaald.

2. Autoschade en onverzekerd zijn

Schade gereden of betrokken geweest bij een aanrijding in een onverzekerde auto? Dan wordt dit ook bij de CIS geregistreerd. Wat zij opslaan is: de kentekenhouder en de naam van de autobezitter.

3. Opzegging autoverzekering

Heb je jouw premie niet of vaak te laat betaald dan kan de verzekeraar jouw autoverzekering opzeggen en dat bij CIS laten registreren. Hoe en wanneer de verzekeraar overgaat op deze actie staat vermeld in de polisvoorwaarden van je verzekering. Let op, als je zelf opzegt, wordt dat niet bij CIS geregistreerd. Je autoverzekeraar kan jouw autoverzekering ook opzeggen wanneer je te veel schades rijdt en veel negatieve schadevrije jaren hebt of wanneer je niet meewerkt aan het afhandelen van een schade.

4. Afname rijbewijs

Is jouw rijbewijs door een rechter afgenomen, dan zal dat ook bij CIS geregistreerd worden. In dit geval is de registratie op verzoek van de overheid en niet van de verzekeraar.

5. Speciale reden voor registratie

Ook bij verdenking van fraude of oplichting volgt er een CIS-registratie. Zorg er bijvoorbeeld ook altijd voor dat al jouw gegevens bij de aanvraag kloppen. Het fout doorgeven van je verzekeringsverleden of zwijgen over je strafrechtelijk verleden kan leiden tot nader onderzoek via CIS. Dit geldt ook als je bij het aanvragen van een nieuwe verzekering niet helemaal eerlijk bent geweest over je verzekeringsverleden of over je strafrechtelijk verleden. Bij het aanvragen van een nieuwe verzekering worden hierover altijd een aantal vragen gesteld.

Officieel gezien bestaat er geen ‘zwarte lijst’ die verzekeraars hanteren, maar in volksmond wordt de databank van CIS vaak wel de zwarte lijst genoemd.

CIS-registratie opvragen

Zijn je gegevens bij Stichting CIS geregistreerd? Dan heb je het recht om te weten wat er precies is vermeld. Je kunt hiervoor een verzoek indienen. Dit kun je op twee manieren doen via de website van Stichting CIS.

  • WebApp: via de WebApp van CIS kun je jouw registraties sneller inzien. Stichting CIS maakt voor het delen van je persoonsgegevens gebruik Yivi, dit is een identificatiemiddel dat voor iedereen beschikbaar is en waarbij de gebruiker zelf bepaalt welke informatie wordt gedeeld. Door middel van de Yivi app kun je jouw persoonsgegevens veilig aan Stichting CIS verstrekken. Je kunt het vergelijken met de DigiD app die je voor overheidsinstellingen moet gebruiken.
  • Post: stuur het inzageformulier van CIS samen met een kopie van je ID via de post naar ze toe. Binnen uiterlijk een maand, maar ze streven naar 10 werkdagen, ontvang je een overzicht van jouw geregistreerde gegevens

Mag een verzekeraar mij zomaar weigeren?

Ja, dat mag. Autoverzekeraars hebben geen acceptatieplicht, dus ze mogen jouw aanvraag voor een autoverzekering gewoon afwijzen. Wanneer verzekeraars jou als een te groot risico zien, is de kans groot dat ze je niet accepteren. Verzekeraars baseren hun keuze onder andere op de gegevens die in de databank van Stichting CIS staan en de database van Roy-Data. Hierin kunnen ze bijvoorbeeld zien of je een strafrechtelijk verleden hebt, hoeveel (negatieve) schadevrije jaren je hebt en hoeveel schades je hebt geclaimd.

“De informatie van Roy-Data en CIS is toegankelijk voor alle aangesloten verzekeraars en gevolmachtigden. Zij kunnen dus op basis van deze informatie besluiten om je aanvraag voor een autoverzekering niet te accepteren.”
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen

Autoverzekering aanvragen met een CIS-registratie

Heb je een CIS-registratie? Dan wordt het lastig om nog een autoverzekering bij een reguliere autoverzekering af te sluiten. Het acceptatiebeleid verschilt erg per autoverzekeraar. Dus ons advies is om, ook met een CIS-registratie, een vergelijking te maken en er één aan te vragen. Wordt je aanvraag dan alsnog afgekeurd vanwege je registratie bij CIS? Dan kun je altijd nog terecht bij autoverzekeraar de Vereende. Via Overstappen.nl kun je vrijblijvend een offerte aanvragen bij deze verzekeraar.

Wanneer wordt mijn CIS-registratie automatisch verwijderd?

Hieronder vind je een overzicht van de registratieduur per type CIS-registratie. Wanneer de registratieduur is afgelopen, wordt je CIS-registratie automatisch uit de databank verwijderd. Hierbij is het goed om te weten dat je niet persoonlijk op de hoogte wordt gesteld wanneer de registratie is verwijderd.

Soort registratieRegistratieduur
Negatieve schadevrije jaren15 maanden
Financiële verplichting niet nakomen3 jaar
Schade5 jaar
Ontzegging rijbevoegdheid5 jaar
Contractuele verplichtingen niet nakomen5 jaar
Verzekeringsfraude8 jaar

Ik ben (onterecht) geweigerd, wat nu?

Loop je tegen problemen aan met je CIS-registratie of ben je onterecht afgewezen door autoverzekeraars? Dan kun je via Stichting CIS een verzoek tot correctie indienen bij de verzekeraar die jou heeft geregistreerd. Dit regel je simpel via hun website met een formulier, waar je precies aangeeft wat er niet klopt aan je gegevens en waarom je vindt dat dit moet worden aangepast. Stichting CIS zorgt er dan voor dat jouw verzoek bij je verzekeraar terechtkomt. Daarna is het even afwachten op de reactie van de verzekeraar. Die bepaalt of je verzoek geaccepteerd of geweigerd wordt.

Mijn correctieverzoek is geweigerd

Als je verzoek wordt afgewezen, dan kun je nog een klacht indienen bij de klachtencommissie van de verzekeraar. Helpt dat niet, dan kun je terecht bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid). Als allerlaatste optie kun je de zaak voorleggen aan de rechter, maar houd rekening met de mogelijke hoge kosten die dit met zich meebrengt. Denk dus goed na of je dit pad wilt bewandelen.

Klopt het aantal schadevrije jaren in Roy-data (de centrale database van Stichting EPS) volgens jou niet? Dan moet je even bellen met je vorige verzekeraar. Stichting EPS kan namelijk niks veranderen aan de schadevrije jaren.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
7 minuten 11-04-2024

Over onze expert

Sinds 2017 is Jerry Poel onderdeel van de Kizi familie. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de autoverzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere autoverzekering. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Ja, dat kan. Iedereen heeft het recht om te zien welke gegevens CIS, en daarmee ook alle verzekeraars, van jou hebben. Via de inzageverzoek pagina van CIS vraag je je eigen gegevens op.

Nee, dit kan niet. Alleen de personen/instanties die jou hebben geregistreerd, kan de registratie laten verwijderen. Je zou de registratie wel kunnen aanvechten met een verwijdering als goed gevolg.

Dit hangt af van de soort registratie. Stel je bent vanwege een speciale reden geregistreerd (verdenking van fraude/oplichting) dan worden je gegevens maximaal 8 jaar geregistreerd. Ging het bijvoorbeeld om een afname van je rijbewijs of opzegging door verzekeraar, dan sta je voor maximaal 5 jaar in het register.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Het laatste nieuws