Wat is een CIS-registratie?

CIS staat voor Centraal Informatie Systeem. Het is een landelijke stichting die de gegevens van de verzekerde klanten opslaat voor verzekeraars. Bij een aanvraag van een autoverzekering of het indienen van een schadeclaim, kan iedereen te maken krijgen met de Stichting CIS. Op deze pagina meer over wat je kunt doen als je een CIS-registratie hebt ontvangen en wat het betekent.

Wat voor soort CIS-registraties zijn er?

1. Schadeclaims
Elke schadeclaim wordt verzameld door de stichting CIS. Hierbij wordt niet gekeken of de claim terecht of onterecht was. Puur feitelijk worden deze gegevens opgeslagen. Na jouw nieuwe aanvraag worden gegevens er opnieuw bij gehaald.

2. Autoschade en onverzekerd
Schade gereden of betrokken geweest bij een aanrijding in een onverzekerde auto? Dan wordt dit ook bij de CIS geregistreerd. Wat zij opslaan is: de kentekenhouder en de naam van de autobezitter.

3. Opzegging vanwege wanbetaling
Premie niet of vaak te laat betaald dan kan de verzekeraar jouw autoverzekering opzeggen en dat bij CIS laten registreren. Hoe en wanneer de verzekeraar overgaat op deze actie staat vermeld in de polisvoorwaarden van je verzekering. Let op, als je zelf opzegt, wordt dat niet bij CIS geregistreerd.

4. Afname rijbewijs
Is jouw rijbewijs door een rechter afgenomen, dan zal dat ook bij CIS geregistreerd worden. In dit geval is de registratie op verzoek van de overheid en niet van de verzekeraar.

5. Speciale reden voor registratie
Ook bij verdenking van fraude of oplichting volgt er een CIS-registratie. Zorg er bijvoorbeeld ook altijd voor dat al jouw gegevens bij de aanvraag kloppen. Het fout doorgeven van je verzekeringsverleden of zwijgen over je strafrechtelijk verleden kan leiden tot nader onderzoek via CIS.

Meestgestelde vragen over een CIS-registratie

Staat jouw vraag over een CIS-registratie hier niet tussen? Neem dan contact op met onze klantenservice.

Autoverzekering CIS-registratie

Kan ik mijn CIS-registratie inzien?

Ja, dat kan. Iedereen heeft het recht om te zien welke gegevens CIS, en daarmee ook alle verzekeraars, van jou hebben. Via dit formulier van CIS vraag je je eigen gegevens op.

Stichting CIS registratie

Kan ik mijn CIS-registratie verwijderen?

Nee, dit kan niet. Alleen de personen/instanties die jou hebben geregistreerd, kan de registratie laten verwijderen. Je zou de registratie wel kunnen aanvechten met een verwijdering als goed gevolg.

maximale duur CIS-registratie

Hoelang sta ik in CIS geregistreerd?

Dit hangt af van de soort registratie. Stel je bent vanwege een speciale reden geregistreerd (verdenking van fraude/oplichting) dan worden je gegevens maximaal 8 jaar geregistreerd. Ging het bijvoorbeeld om een afname van je rijbewijs of opzegging door verzekeraar dan sta je voor maximaal 5 jaar in het register.

Autoverzekering aanvragen met een CIS-registratie

Het acceptatiebeleid verschilt erg per autoverzekeraar. Dus ons advies is om, ook met een CIS-registratie, een vergelijking te maken en er één aan te vragen. Wordt je aanvraag dan alsnog afgekeurd vanwege je registratie bij CIS? Neem dan contact op met die verzekeraar om de situatie toe te lichten.

Geaccepteerd met CIS-registratie

Vraag nog niet beantwoord?

bellen
Bel
Binnen: 1 minuut
whatsapp
Whatsapp
Binnen: 15 minuten
mailen
Mail
Binnen: 2 uur
chatten
Chat
Begin chat
Binnen: 4 minuten

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.