Schadevrije jaren en Roy Data

Als je schadevrije jaren opbouwt, worden die geregistreerd in de centrale database van Roy Data. Autoverzekeraars gebruiken Roy Data bij het opzeggen van een oude verzekering of het aanvragen van een nieuwe autoverzekering. Het aantal schadevrije jaren bepaalt hoe hoog de premiekorting is die je ontvangt.
 
 

Wat is Roy Data?

Het Roy Data systeem is een centrale database waarin verzekeraars schadevrije jaren kunnen registreren en opvragen. Op basis van het aantal schadevrije jaren berekent de verzekeraar de no claim korting. Het voordeel van Roy Data is dat er geen papieren royementsverklaring meer nodig is.

Wat is een royementsverklaring?

Voordat het Roy Data systeem bestond, moest je zelf een royementsverklaring naar de verzekeraar sturen. Dit was een schriftelijk document die je van de verzekeraar kreeg wanneer je jouw autoverzekering had opgezegd. In dit document stonden de opgebouwde schadevrije jaren.

No claim korting

Op basis van de royementsverklaring stelde de verzekeraar de definitieve trede op de bonus-malusladder met bijbehorende no-claimkorting vast. De royementsverklaring was slechts één jaar geldig en werd eenmalig verstrekt.

Roy Data schadevrije jaren opvragen

Je kan schadevrije jaren opvragen in Roy Data met het inzagerecht formulier op de website van de SEPS (stichting efficiënte processen schadeverzekeraars). Na het invullen krijg je een overzicht van alle historische schadevrije jaren die Roy Data staan. Om een verzoek te kunnen indienen, moet je een kopie van je legitimatie meesturen.

Actuele schadevrije jaren in Roy Data opvragen

Wil je weten hoeveel jaren je op dit moment hebt? Omdat schadevrije jaren pas in Roy Data worden gezet nadat een verzekering is beëindigd, kan je deze actuele informatie niet in Roy Data inzien. Je kunt deze wel zelf opvragen bij je huidige verzekeraar. De verzekeraar is ook verplicht je op de hoogte te stellen van het aantal na iedere verlenging of wijziging van de verzekering.

Hoelang blijven schadevrije jaren in Roy Data geldig?

Positieve schadevrije jaren staan 10 jaar in Roy Data en negatieve schadevrije jaren 5 jaar. Let op: dit staat los van de geldigheid. De verzekeraar bepaalt hoelang je schadevrije jaren geldig zijn. Dit is bij de meeste verzekeraars 3 jaar, hierna komen de jaren te vervallen.

Vragen over je autoverzekering?

Neem dan contact op met onze klantenservice, zij helpen je graag.

bellen
Bel
Binnen: 1 minuut
whatsapp
Whatsapp
Binnen: 15 minuten
mailen
Mail
Binnen: 2 uur
chatten
Chat
Begin chat
Binnen: 4 minuten

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.