Schadevrije jaren en Roy Data | Overstappen.nl

Schadevrije jaren en Roy Data

Als je schadevrije jaren opbouwt, worden die geregistreerd in de centrale database van Roy Data. Autoverzekeraars gebruiken Roy Data bij het opzeggen van een oude verzekering of het aanvragen van een nieuwe autoverzekering.

Wat is Roy Data?

Het Roy Data systeem is een centrale database waarin verzekeraars schadevrije jaren kunnen registreren en opvragen. Op basis van het aantal schadevrije jaren berekent de verzekeraar de no claim korting. Het voordeel van Roy Data is dat er geen papieren royementsverklaring meer nodig is.

Wat is een royementsverklaring?

Voordat het Roy Data systeem bestond, moest je zelf een royementsverklaring naar de verzekeraar sturen. Dit was een schriftelijk document die je van de verzekeraar kreeg wanneer je jouw autoverzekering had opgezegd. In dit document stonden de opgebouwde schadevrije jaren.

No claim korting

Op basis van de royementsverklaring stelde de verzekeraar de definitieve trede op de bonus-malusladder met bijbehorende no-claimkorting vast. De royementsverklaring was slechts één jaar geldig en werd eenmalig verstrekt.

Roy Data schadevrije jaren opvragen

Je kan schadevrije jaren opvragen in Roy Data met het inzagerecht formulier op de website van de SEPS (stichting efficiënte processen schadeverzekeraars). Na het invullen krijg je een overzicht van alle historische schadevrije jaren die Roy Data staan. Om een verzoek te kunnen indienen, moet je een kopie van je legitimatie meesturen.

Actuele schadevrije jaren in Roy Data opvragen

Wil je weten hoeveel jaren je op dit moment hebt? Omdat schadevrije jaren pas in Roy Data worden gezet nadat een verzekering is beëindigd, kan je deze actuele informatie niet in Roy Data inzien. Je kunt deze wel zelf opvragen bij je huidige verzekeraar. De verzekeraar is ook verplicht je op de hoogte te stellen van het aantal na iedere verlenging of wijziging van de verzekering.

Hoelang blijven schadevrije jaren in Roy Data geldig?

Positieve schadevrije jaren staan 10 jaar in Roy Data en negatieve schadevrije jaren 5 jaar. Let op: dit staat los van de geldigheid van je schadevrije jaren. De verzekeraar bepaalt hoelang je schadevrije jaren geldig zijn. Dit is bij de meeste verzekeraars 3 jaar, hierna komen de jaren te vervallen.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
2 minuten 15-05-2024

Over onze expert

Sinds 2017 is Jerry Poel onderdeel van de Kizi familie. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de autoverzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere autoverzekering. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Het laatste nieuws