Onverzekerd rijden: wat zijn de gevolgen?

Koop je een auto? Dan weet je één ding zeker: je hebt een autoverzekering nodig. Zonder minimaal een WA-verzekering mag je de openbare weg niet op en heb je dus weinig aan je auto. Maar wat zijn de regels nu precies? Is onverzekerd rijden een strafbaar feit en hoe zit het met de boetes? Lees snel verder voor alles over rijden zonder verzekering.

Mag je onverzekerd rijden?

In Nederland is de regel duidelijk: wil je met je auto op de openbare weg rijden of parkeren en is je auto niet geschorst, dan heb je een WA-verzekering nodig. Deze verzekering dekt schade die jij met je auto veroorzaakt bij anderen. Denk bijvoorbeeld aan een aanrijding of parkeerschade waarvoor jij verantwoordelijk blijkt.

Naast de WA-verzekering kiezen veel automobilisten ervoor om ook een WA beperkt casco autoverzekering of all risk autoverzekering af te sluiten. Deze verzekeringen zijn niet verplicht, maar wel handig. Hiermee wordt namelijk ook schade aan je eigen auto gedekt.

De gevolgen van onverzekerd rijden

Het verbod om onverzekerd te rijden is er niet voor niets. Ga je namelijk toch zonder autoverzekering de weg op? Dan kunnen de gevolgen enorm vervelend zijn. Om een paar voorbeelden te noemen:

  • Je riskeert een flinke boete.
  • Bij een ongeval ben je persoonlijk aansprakelijk voor alle schade aan anderen.
  • In geval van schade of diefstal van je eigen voertuig, sta je er volledig alleen voor zonder enige vorm van compensatie.
  • Een toekomstige autoverzekering kan duurder uitvallen of in het ergste geval kun je geweigerd worden door verzekeraars.

Riskeer deze risico’s daarom niet en sluit (minstens) een voordelige WA-verzekering af.

Is onverzekerd rijden een strafbaar feit?

Rijden zonder verzekering is niet alleen onverstandig, maar ook een overtreding van de wet. Artikel 30 WAM verplicht alle auto-eigenaren namelijk om een aansprakelijkheidsverzekering voor motorvoertuigen af te sluiten. De WA-verzekering, dus. Doe je dit niet? Dan pleeg je een strafbaar feit en kun je een boete verwachten.

Hoe hoog is de boete voor onverzekerd rijden?

In 2024 kan zowel de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) als de politie een boete opleggen voor onverzekerd rijden.

De RDW voert regelmatige controles uit op de verzekering van alle geregistreerde auto’s. Blijkt een auto onverzekerd? Dan mag de instantie een boete van €450,- opleggen. Dit doen ze maximaal 3 keer per jaar, wat kan uitkomen op een totaalbedrag van €1.350,-.

Daarnaast mag ook de politie een boete opleggen voor rijden zonder verzekering. Deze ligt in 2024 op minimaal €650,-, waardoor je in een jaar wel €2.000,- aan boetes kunt krijgen.

“De RDW controleert of geregistreerde auto’s wel verzekerd zijn. Is dit niet het geval? Dan kun je maximaal 3 keer per jaar een boete van €450,- per keer verwachten. En daar komt de boete van de politie nog bij! Het is dus overduidelijk dat onverzekerd rijden niet loont.”
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen

Is een verzekering voor je auto altijd nodig?

Wanneer je met je auto de openbare weg op wilt, heb je altijd een verzekering nodig. Is dit echter niet het geval, dan kun je je auto schorsen. Je auto mag dan niet meer de weg op, maar je hoeft ook geen verzekeringspremie en wegenbelasting te betalen. Artikel 30 WAM is dus tijdelijk niet van toepassing.

Wil je de schorsing weer opheffen? Sluit dan opnieuw een verzekering af voordat je weer achter het stuur stapt. De verzekeringsplicht gaat namelijk direct weer in.

Voor het schorsen van een auto heb je je tenaamstellingscode nodig. Lees snel verder voor alles over het aanvragen van je tenaamstellingscode.

Vind de goedkoopste autoverzekering

Op zoek naar de beste verzekering voor jouw auto? Bij Overstappen.nl helpen we je bij het kiezen van de voordeligste optie. Jij vult je gegevens in, en wij maken de vergelijking. Zo bespaar je jezelf het uitzoekwerk en weet je zeker dat je niet te veel betaalt!

Nieuwsgierig? Begin nu met besparen en vul onze vergelijker in!