Auto schorsen

Op deze pagina lees je wat auto schorsen precies betekent, hoe je dit kunt doen en wat de kosten hiervan zijn. Ook leggen we uit wat het verschil is tussen het schorsen en opschorten van je autoverzekering.

Auto schorsen: wat betekent dit?

Wanneer je je auto tijdelijk niet wilt gebruiken, is het mogelijk om het kenteken te schorsen. Een schorsing bevrijdt je tijdelijk van bepaalde verplichtingen zoals het afsluiten van een verzekering, het betalen van motorrijtuigenbelasting en uitvoeren van een APK-keuring. Let op: met een geschorste auto mag je niet meer rijden op de openbare wegen. De schorsing is geldig voor één, twee of drie jaar en eindigt automatisch na deze periode, tenzij je de schorsing verlengt uiteraard.

Waar schors ik mijn kenteken?

Er zijn verschillende opties om je kenteken te schorsen. Zo kun je dit online regelen via de website van Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW), bij een RDW-loket, keuringsstation of een kentekenloket bij specifieke PostNL-vestigingen.

Online via de RDW-website

Voor het schorsen van je kenteken via de RDW, houd je je DigiD en tenaamstellingscode van het voertuig bij de hand. Na het invullen van de gevraagde informatie, betaal je via een van de online betaalmogelijkheden de kosten voor het schorsen. De kosten kunnen variëren afhankelijk van het voertuig en de duur van de schorsing. Na succesvolle betaling ontvang je een bevestiging van de schorsing met de einddatum van de schorsing. Je kenteken staat nu geregistreerd in het kentekenregister als geschorst. Vergeet niet dat een geschorst voertuig niet op de openbare weg mag staan. Zorg ervoor dat het voertuig op privéterrein staat gedurende de schorsingsperiode.

Schorsen bij een RDW-loket of keuringsstation

Het schorsen van een kenteken bij een RDW-loket of keuringsstation is heel eenvoudig. Ga naar een locatie bij jou in de buurt en neem je kentekenbewijs en identiteitsbewijs mee. Bij de balie geef je aan dat je het kenteken wilt schorsen en de medewerker helpt je met de procedure. Na controle van je documenten en betaling van de kosten (afhankelijk van het voertuig en de schorsingsduur), ontvang je direct een nieuw tenaamstellingsbewijs waarop de einddatum van de schorsing vermeld wordt.

Hoeveel kost een kenteken schorsen?

Hoeveel het kost om je kenteken te schorsen hangt af van onder andere de leeftijd van je auto. Het ‘normale tarief’ geldt voor personenauto’s tot 15 jaar oud en bedrijfsauto’s onder de 3.500 kg en tot 15 jaar oud. Onder het ‘laag tarief’ vallen alle andere voertuigen, met uitzondering van brom- en snorfietsen die een speciaal tarief hebben. Wil je de schorsing verlengen? Dan betaal je ook het ‘laag tarief’.

Tarieven van RDW voor het schorsen van je auto

 

Soort schorsingKosten
Schorsing aanvragen voor 1 jaar (normaal tarief)€ 88,05
Schorsing aanvragen voor 1 jaar (laag tarief)€ 29,10
Schorsing aanvragen voor 2 jaar (normaal tarief)€ 117,15
Schorsing aanvragen voor 2 jaar (laag tarief)€ 58,20
Schorsing aanvragen voor 3 jaar (normaal tarief)€ 146,25
Schorsing aanvragen voor 3 jaar (laag tarief)€ 87,30
Bron: RDW

Je betaalt altijd voor minimaal een jaar, ook wanneer je bijvoorbeeld je auto maar 4 maanden wil schorsen. Je krijgt geen geld terug als je de schorsing eerder stopzet.

Vergeet je autoverzekering niet

Heb je je auto geschorst? Dan stopt automatisch de motorrijtuigenbelasting, maar de verzekering moet je zelf opzeggen of pauzeren. Neem hiervoor contact op met je verzekeraar en voeg een kopie van het schorsingsbewijs toe. Je hoeft dan geen premie meer te betalen, totdat de periode van schorsing voorbij is of wanneer je vroegtijdig de schorsing opheft. Zodra de periode van schorsing voorbij is, moet je auto weer verzekerd zijn.

Opheffen schorsing

Een schorsing is standaard geldig voor één jaar, tenzij je hebt gekozen voor twee of drie jaar of verlenging. Je kunt de schorsing ook vroegtijdig beëindigen zonder extra kosten. Wanneer je besluit de schorsing eerder op te schorten, houd dan rekening met het betalen van motorrijtuigenbelasting als de schorsing minder dan één maand heeft geduurd. Na het opheffen van de schorsing ben je weer verplicht om je voertuig direct te verzekeren en, indien van toepassing, een APK-keuring te laten uitvoeren. Het opheffen van de schorsing kan eenvoudig online via de RDW-website of bij een RDW-loket worden geregeld.

Schorsen van je auto vs. opschorten van je verzekering

Het schorsen van je auto en het opschorten van je autoverzekering zijn twee verschillende handelingen. Als je de autoverzekering opschort door de premie niet te betalen, is de auto onverzekerd, maar de dekking kan met terugwerkende kracht worden hersteld als je later betaalt. Bij een schorsing daarentegen, waarbij je het voertuig tijdelijk buiten gebruik stelt, gaat de dekking pas in op de dag na betaling van de achterstallige premie, zonder terugwerkende kracht. Dit onderscheid is belangrijk om te begrijpen en te overwegen bij het beheren van je auto en verzekering.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
5 minuten 11-04-2024

Over onze expert

Sinds 2017 is Jerry Poel onderdeel van de Kizi familie. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de autoverzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere autoverzekering. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Wanneer je oude auto’s verzamelt en deze op jouw naam staan, kun je gebruikmaken van de zogeheten verzamelaarsregeling om meerdere auto’s tegelijk te schorsen. Je kunt de auto’s dan in een schuur stallen en voor een, twee of drie jaar schorsen. Hiermee hoef je geen motorrijtuigenbelasting te betalen en hoeven de auto’s niet verzekerd en APK-goedgekeurd te zijn.

Je mag met een geschorst voortuig niet de openbare weg op, ook niet in het buitenland. Er zijn wel een paar uitzonderingen:

  • Je mag met een geschorst voertuig de kortste route rijden naar een garage of RDW-keuringsstation voor een wijziging aan het voertuig of om een voertuig zonder aansprakelijkheid op naam te zetten.
  • Je mag met een geschorst voertuig de kortste route rijden naar een garage of RDW-keuringsstation voor een APK-keuring. Je auto moet dan wel WA-verzekerd zijn. Neem ook de afspraakbevestiging mee met daarop het tijdstip van de keuring, deze kun je laten zien aan de politie als je wordt gestopt. Vraag de garage altijd om het APK-rapport, want als je zonder geldige APK op de openbare weg rijdt, kun je een boete krijgen.
  • Je mag met een geschorst voertuig van 15 jaar of ouder naar een evenement rijden. Je moet je dan wel aanmelden voor de evenementenregeling bij de Belastingdienst.

Je mag een auto zo vaak schorsen als je wil. Houd er wel rekening mee dat het schorsen per periode van maximaal drie jaar gaat. Wil je de auto langer schorsen dan dat? Dan zul je de schorsing moeten verlengen en weer opnieuw moeten betalen.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Het laatste nieuws