Auto schorsing opheffen, hoe werkt dat?

Wil je je auto weer gaan gebruiken na een periode van schorsing? Op deze pagina ontdek je hoe je eenvoudig en snel de schorsing van je auto opheft. Stap-voor-stap nemen we je mee door dit proces, zodat je binnen no-time weer zorgeloos de weg op kunt.

Hoe werkt een schorsing van de auto?

Heb je je auto tijdelijk niet nodig? Dan kun je deze schorsen. Een schorsing van je auto houdt in dat je een bepaalde periode geen wegenbelasting en verzekeringspremies hoeft te betalen. Dit is ideaal wanneer je bijvoorbeeld langere tijd in het buitenland verblijft.

Je regelt de schorsing eenvoudig via de website van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW), bij een kentekenloket of bij een RDW-keuringsstation of -balie. Belangrijk is dat je auto tijdens de schorsingsperiode niet op de openbare weg mag staan of rijden.

Hoe kan ik de schorsing van mijn auto opheffen?

Bij het schorsen van je auto kies je voor een schorsingsperiode van 1, 2 of 3 jaar. Na deze periode loopt de schorsing vanzelf af.

Wil je de schorsing graag eerder opheffen? Dat kan op ieder moment, via de website of een loket van de RDW.

Schorsing online opheffen

Het online opheffen van een schorsing werkt als volgt:

  • Log op de website van de RDW in met je DigiD, eHerkenning of RDW-certificaat.
  • Dit doe je via de knop ‘schorsing stopzetten’.
  • Vul alle gevraagde gegevens in.
  • Wacht op 2 losse e-mails van de RDW. In de tweede e-mail staat de einddatum van de schorsing.

Schorsing opheffen bij het loket

Liever de schorsing opheffen bij een loket? Dat kan ook. Ga in dit geval langs bij een kentekenloket, RDW-keuringsstation of RDW-balie. Neem een geldig legitimatiebewijs, je kentekencard en je bijbehorende tenaamstellingscode – of het tenaamstellingsbewijs en het overschrijvingsbewijs (bij een papieren kentekenbewijs) mee. De medewerker aan de balie heft de schorsing direct voor je op en geeft je een bewijs mee.

Let op! Is de schorsing opgeheven? Dan mag je weer de openbare weg op. Wel moet je voertuig dan weer (minimaal) WA-verzekerd zijn. Als deze APK-plichtig is en je hiervoor motorrijtuigenbelasting moet betalen, dan gaan ook deze verplichtingen direct weer in.

Vind de goedkoopste autoverzekering

Schorsing opgeheven en op zoek naar een goede autoverzekering? Bij Overstappen.nl helpen we je bij het kiezen van de voordeligste optie. Jij vult je gegevens in, en wij zetten de beste opties voor je op een rij. Zo bespaar je tijd en weet je zeker dat je goed zit.

Benieuwd? Begin nu met besparen en vul onze vergelijker in!

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
4 minuten 23-04-2024

Over onze expert

Sinds 2017 is Jerry Poel onderdeel van de Kizi familie. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de autoverzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere autoverzekering. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Het opheffen van een schorsing kost niets. Heb je echter een schorsing van bijvoorbeeld een jaar betaald en hef je deze na 3 maanden weer op, dan krijg je geen geld terug.

Bij het aanvragen van een schorsing selecteer je een periode van 1, 2 of 3 jaar. Wil je deze eerder beëindigen? Dan kan dit op ieder moment.

Let op! Zeg je de schorsing binnen 1 maand weer op? Dan moet je (voor belastingplichtige auto’s) alsnog motorrijtuigenbelasting betalen over de schorsingsperiode.

Rijden met een geschorste auto is illegaal. Je riskeert hiermee een boete en bent niet verzekerd, wat ernstige financiële gevolgen kan hebben.

Na het opheffen van de schorsing moet het voertuig weer verzekerd zijn en een geldige APK hebben. Heb je geen verzekering meer? Sluit dan minimaal de verplichte WA-verzekering af voordat je weer de weg op gaat.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Het laatste nieuws