Simkaart

Wat is een simkaart?

Een simkaart is een plastic kaartje met daarop een chip die je in je telefoon stopt. SIM is een afkorting van subscriber entity module. Met de simkaart maak je verbinding met het mobiele netwerk van de provider. Zonder een simkaart kan je niet bellen, (of gebeld worden ) SMS’en of mobiel internetten.

Simkaart kopen

Een simkaart koop je los of in combinatie met een telefoon abonnement. Ook losse simkaarten kan je met of zonder abonnement kopen. Een losse simkaart met abonnement heet sim only en is vooral handig als je al een telefoon hebt.

Prepaid

Een simkaart zonder abonnement wordt ook wel een prepaid simkaart genoemd. Prepaid betekent letterlijk vooraf betaald. Met een prepaid sim koop je dus vooraf je belminuten en/of data. Omdat er bij een prepaid geen abonnement zit, zijn ze te koop in supermarkten en tankstations.

Soorten simkaarten

Wanneer je kiest voor een nieuwe provider, krijg je er standaard een simkaart bij. Er zijn 3 soorten simkaarten voor verschillende telefoons:

  • Standaard sim (25 x 15mm)
  • Micro sim (15 x 12mm)
  • Nano sim (12.3 x 8.8mm)

De standaard sim wordt nauwelijks meer gebruikt en zelfs de micro simkaart is inmiddels zeldzaam. De meeste nieuwe telefoons gebruiken een nano simkaart.

3 in 1 simkaart

Om te voorkomen dat je een simkaart krijgt die niet in je toestel past, leveren providers vaak een 3 in 1 simkaart. Deze is even groot als de standaard sim, maar laat je de 2 kleinere soorten uit de kaart drukken. Zo heb je altijd het juiste formaat simkaart bij de hand. Heb je het verkeerde formaat uitgedrukt? Geen paniek, je kunt de te kleine sim eenmalig in het uitgedrukte frame terugplaatsen.

Nieuwe simkaart

Stap je over naar een andere provider, toestel of gaat je simkaart stuk of kwijt? Dan heb je een nieuwe simkaart nodig. Blijf je bij dezelfde provider, dan kan je dezelfde simkaart blijven gebruiken. Heb je wel een nieuwe simkaart nodig, dan vraag je die eenvoudig aan via je provider. Het aanvragen van een nieuwe simkaart is niet altijd gratis.

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.