Hoeveel kost een hond?

Het hebben van een hond kan een geweldige ervaring zijn, maar brengt ook kosten met zich mee. Voordat je een hond in huis neemt is het belangrijk om te begrijpen welke kosten je kan verwachten. Op deze informatiepagina zullen we uitleggen welke kosten er komen kijken bij het houden van een hond als huisdier.

Snel naar

Wat kost een hond per maand?

Dit is een veelgestelde vraag van mensen die een hond willen aanschaffen. De kosten van een hond liggen gemiddeld rond de € 150 per maand. Dit bedrag kan sterk verschillen per hond. Verder op deze pagina worden alle maandelijkse kosten besproken.

De aanschafkosten van een hond

Als eerste het bedrag waarvoor je de hond aanschaft, wat natuurlijk een eenmalige uitgave is en sterk afhangt van zowel de manier van aanschaf als het ras van de hond. Meestal liggen de aanschafkosten van een hond tussen de € 300 – € 1.000.

Adoptiekosten

Als je een hond adopteert, betaal je een eenmalige vergoeding aan het dierenasiel. Volgens de website van de Dierenbescherming ligt dit bedrag rond de € 300. Dit bedrag hangt af van de leeftijd en de gedane behandelingen bij de hond.

Zelfstandig een hond kopen

Je kan uiteraard ook zelf een hond aanschaffen. De prijs van een hond is voornamelijk gebaseerd op het ras. Daarnaast zijn puppy’s meestal duurder dan oudere honden.

Kostentabel honden 2024

Hieronder een tabel met de prijzen van de 10 populairste hondenrassen (puppy’s) in 2024:

Hondenras Prijs
Labrador retriever€ 650 – € 900
Labradoodle€ 1.500 – € 2.000
Golden retriever€ 800
Chihuahua€ 750 – € 1.000
Pomeriaan€ 1.500 – € 3.000
Boomer€ 400 – € 1.000
Franse bulldog€ 1.800
Berner sennenhond€ 1.000
Border collie€ 450 – € 850
Jack russel terriër€ 750 – € 950

Hondenspullen

De aanschaf van een hond gaat gepaard met het kopen van de benodigde spullen. Denk hierbij aan een hondenbed of -kennel, voedselbakken, hondenspeeltjes, riemen etc. Wel geldt hier dat je het zo duur kan maken als je zelf wilt. Meestal liggen deze kosten tussen de € 100 en € 400.

Kosten voeding hond

De maandelijkse kosten van de voeding van een hond kunnen hoog oplopen. Het voedsel bestaat voornamelijk uit droog- en natvoer. Als je hond op een bepaald dieet moet, zullen de kosten hoger oplopen. De kosten voor de voeding liggen meestal tussen de € 20 en € 150 per maand.

Dierenartskosten van een hond

De dierenartskosten voor je hond bestaan onder andere uit vaccinaties, castreren en steriliseren, medicatie, operaties en controles. Dit zijn dus geen standaard maandelijkse kosten, maar grotere, weinig voorkomende kosten. De standaardkosten liggen rond de € 100 per jaar. Hierbij komen nog onverwachte medische kosten voor je hond.

Verzekeringskosten hond

Tegenwoordig bieden verschillende partijen hondenverzekeringen aan. De kosten van een hondenverzekering liggen meestal tussen de € 20 tot € 40 per maand. Dit hangt weer af van de leeftijd van je hond, het ras, het eigen risico en het gewenste “verzekerde bedrag”. Met een verzekering voorkom je onverwacht hoge kosten als je hond naar de dierenarts moet.

Overige kosten van een hond

Naast de bovengenoemde kosten zijn er nog een aantal overige kosten die voorkomen bij het houden van een hond. Eén van de vervelendste kosten zijn die voor de uitvaart van een hond. In Nederland worden de meeste honden gecremeerd nadat ze zijn ingeslapen bij de dierenarts. De kosten voor de crematie van een hond liggen meestal tussen de € 200 en € 300.

Kosten hondenbelasting

De hondenbelasting is een gemeentelijke belasting die elke hondenbezitter in Nederland moet betalen. In de goedkoopste gemeente in Nederland betaal je voor één hond € 20 per jaar en in de duurste gemeente bijna € 140 per jaar. Naarmate je meer honden hebt, betaal je ook een hoger bedrag. Op de website van jouw gemeente vind je het specifieke bedrag voor het aantal honden dat jij bezit.

Hondenbelasting 5- grootste gemeenten 2024

De gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag hebben de hondenbelasting in hun gemeente afgeschaft. De gemeente Eindhoven verhoogde dit jaar nog de hondenbelasting.

Gemeente 1 hond 2 honden 3 of meer honden
Amsterdam€ 0€ 0€ 0
Den Haag€ 0€ 0€ 0
Rotterdam€ 0€ 0€ 0
Utrecht€ 0€ 0€ 0
Eindhoven€ 88€ 176€ 440

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.