Hondenverzekering

supplier-logo
€4,38
per maand
Max. vergoeding: €3500
Eigen risico: 15% tot 50%
Dekking: Basis
supplier-logo
€5,06
per maand
Max. vergoeding: €5000
Eigen risico: €0, €100, €250
Dekking: Basis
supplier-logo
€10,26
per maand
Max. vergoeding: €3000
Eigen risico: 15% tot 50%
Dekking: Basis
supplier-logo
€12,28
per maand
Max. vergoeding: €2500 tot €5000
Eigen risico: 20%
Dekking: Basis
supplier-logo
€14,76
per maand
Max. vergoeding: €1500 tot €5000
Eigen risico: €0 tot €150
Dekking: Basis
Bovenstaande premies zijn berekend met kleine honden. Als je een volwassen hond hebt zal je maandelijks meer premie moeten betalen. Bekijk op de site van de verzekeraar voor je actuele premie.

Wat is een hondenverzekering?

Wij Nederlanders zijn hondsdol op onze viervoeters. Maar liefst 1,5 miljoen honden lopen rond in Nederland. Honden zijn echte gezelschapsdieren. Ze kunnen overenthousiast reageren als ze je weer zien, houden van ravotten door de modder of spelen met andere honden. Een ongelukje zit daarom in een klein hoekje. Daarnaast worden honden, net zoals wij, wel eens ziek. Een hondenverzekering kan dan uitkomst bieden om onverwachte hoge rekeningen te kunnen dekken. Een hondenverzekering heeft veel weg van een ziektekostenverzekering. Een verzekering is vaak opgebouwd uit een aantal pakketten en eventuele aanvullende verzekering.

Waarom een hondenverzekering?

Afgelopen jaren zijn de medische kosten en ingrepen voor honden gestegen. Dit betekent dat de kosten behoorlijk kunnen oplopen als je hond enige medische zorg nodig heeft.

Een castratie of sterilisatie van je hond kost gemiddeld al 200 euro. Is een fractuurbehandeling noodzakelijk van een achterpoot van een herder dan betaal je snel 1900 euro kosten. Dit zijn eenmalige kosten, maar een hond kan natuurlijk ook chronisch ziek worden. Zo kun je denken aan een allergie of suikerziekte. De kosten lopen daardoor flink op. Het is een hele verantwoordelijkheid als je een hondenbezitter bent. Weeg daarom af of het niet verstandig is om een verzekering af te sluiten.

De voor- en nadelen van een hondenverzekering

Een hondenverzekering is weloverwogen keuze die je moet maken. Een hond als huisdier een grote verantwoordelijkheid, die je nu en in de toekomst moet dragen. WIj hebben de voor- en nadelen op een rijtje gezet.

Voordelen

 • Met een hondenverzekering heb je de medische zorg van je hond gedekt. Je kunt zo de kosten wat meer verspreiden en hoeft niet in één keer op te draaien voor de rekening.
 • Ook lage, terugkerende kosten kunnen worden gedekt. Denk hierbij aan vaccinaties of herhaalmedicatie. Let op, dit moet wel onderdeel zijn van je pakket.
 • Je kan kiezen voor goede zorg en specialistische zorg als dat nodig is.

Nadelen

  • De premies kunnen hoog oplopen. Met name als je hond al wat ouder is of als het een specifiek ras betreft. Sommige verzekeraars nemen je hond niet aan als die bepaalde leeftijd heeft bereikt.

De dekking is niet volledig. Verzekeraars werken vaak met een jaarlijkse maximale vergoeding en een eigen bijdrage. Dit wordt berekend met een vast bedrag of een percentage van de kosten.

Niet alles wordt vergoed. Er zijn verschillende pakketten mogelijk, maar vaak worden erfelijke eigenschappen niet meegenomen in de polis. Controleer daarom goed de polis wat wel en niet wordt vergoed.

Hoe komt de premie tot stand?

De premie van een hondenverzekering is afhankelijk van een aantal factoren. Het ras, gewicht en leeftijd spelen een belangrijke rol. In principe geldt, hoe ouder je hond, hoe hoger de premie is. Prijzen tussen verzekeraars verschillen. Het is daarom raadzaam een dierenverzekering te vergelijken en de volgende factoren uit te zoeken.

  1. Maximaal uitgekeerd bedrag per jaar

Alle hondenverzekeringen hebben een maximaal bedrag dat een verzekeraar per jaar uitkeert. Dit maximum verschilt weer per polis en per verzekeraar. Let dus goed op de hoogte van het maximum.

  1. Eigen risico

Vaak wordt niet alles vergoed, omdat je ook een eigen risico moet afdragen. Dit kan een percentage zijn wat je zelf moet betalen of een vast bedrag. Controleer daarom bij de verschillende verzekeraars hoe het eigen risico is opgebouwd.

  1. Wie vergoed wat?

Voor de meeste mensen is de daadwerkelijk vergoeding het belangrijkste. Wat wordt er uiteindelijk vergoed en wat niet. Let goed op of bij jouw hond specifieke voorwaarden gelden. Het kan zijn dat een bepaald ras is uitgesloten voor een bepaalde aandoening. Middelgrote tot grote rassen zijn vaker uitgesloten voor heupbehandelingen. Goed om dit even nader te onderzoeken op de site van de verzekeraar.