Hondenverzekering

Hondenverzekering vergelijken

supplier-logo
€12,23
per maand
Max vergoeding: €3500
Eigen risico: €50 per declaratie
Dekking: Basis
Eenmalige poliskosten: €6,05
Extra's: Ook op reis verzekerd
supplier-logo
€15,97
per maand
Max vergoeding: €2500 tot €5000
Eigen risico: 20%
Dekking: Basis
Eenmalige poliskosten: €0
Extra's:
supplier-logo
€16,59
per maand
Max vergoeding: €3000
Eigen risico: €0, €100, €250
Dekking: Basis
Eenmalige poliskosten: €0
Extra's: Gepersonaliseerde penning
supplier-logo
€18,57
per maand
Max vergoeding: €1500 tot €5000
Eigen risico: €0 tot €150
Dekking: Basis
Eenmalige poliskosten: €9,08
Extra's: Preventieve zorg tot €65
Bovenstaande premies zijn berekend met kleine honden. Als je een volwassen hond hebt zal je maandelijks meer premie moeten betalen. Bekijk op de site van de verzekeraar voor je actuele premie.

Hondenverzekering: de verzekering voor je hond

In Nederland zijn we steeds gekker op de trouwe viervoeter. De hond is inmiddels uitgegroeid tot een volwaardig familielid. Het is dan ook niet vreemd dat Nederlanders steeds vaker een hondenverzekering afsluiten. Je hond verdient de beste zorg, maar de kosten voor de dierenarts kunnen hoog oplopen.

Met een huisdierenverzekering voor honden kun je jouw hond verzekeren voor alle onverwachte dierenartskosten. We sluiten het vaakst een hondenverzekering voor pups af. Dit zijn honden die jonger zijn dan 12 maanden. Dit wordt ook wel een puppy verzekering genoemd, maar dit is hetzelfde als een hondenverzekering.

Een hondenverzekering heeft veel weg van de ziektekostenverzekering voor mensen. Een verzekering is vaak opgebouwd uit een aantal pakketten en eventuele aanvullende dekking.

Waarom een hondenverzekering afsluiten?

Een van de belangrijkste redenen om een hondenverzekering af te sluiten zijn de kosten bij de dierenarts. Afgelopen jaren zijn kosten voor ingrepen en behandelingen toegenomen. Dit komt omdat er op medisch gebied steeds meer mogelijk is. Je kunt dan denken aan MRI-scans, chemotherapie of orgaantransplantaties. Een verzekering voor je hond zorgt dan dat je voor deze medische kosten verzekerd bent.

Ook voor reguliere behandelingen betaal je al snel veel geld. Een castratie of sterilisatie van je hond kost gemiddeld al 200 euro en voor het breken van een poot zelfs 1000 euro. Dit zijn eenmalige kosten, maar een hond kan natuurlijk ook chronisch ziek worden. Denk aan kosten bij een allergie of suikerziekte. Het is dan een fijne gedachte dat je hier ook doorlopend voor verzekerd bent.

Goedkoopste hondenverzekering

Of een hondenverzekering wel of niet goedkoop is, hangt primair af van de gekozen dekking van de verzekering. Grofweg heb je hondenverzekeringen met drie soorten dekkingen: ongevallen, basis of aanvullend.

Ongevallen

Deze hondenverzekering is het voordeligst van de drie. Dit type verzekering biedt alleen dekking bij een aantoonbaar ongeval, zoals bij een gevecht of aanrijding. Wanneer je hond ziek wordt ben je hier niet voor verzekerd en krijg je dus ook niets vergoed.

De goedkoopste hondenverzekering is de hondenverzekering die je hond alleen verzekert voor medische kosten ontstaan door een ongeval. Alleen biedt niet iedere verzekeraar deze dekking aan. Hieronder vind je daarom een lijst met de goedkoopste hondenverzekeringen:

 1. Inshared ongevallen hondenverzekering €5,48
 2. Petplan ongevallen hondenverzekering €7,51
 3. Aegon basis hondenverzekering €12,23
 4. Petplan basis hondenverzekering €12,45
 5. Ohra basis hondenverzekering €15,97

Basisdekking

Als je de kosten bij een ongeval én medische kosten wil dekken moet je kiezen voor een basisdekking. Deze dekking is duurder dan de ongevallen dekking. Met een basisdekking is je hond altijd verzekerd voor medische behandelingen, opnames en medicijnen. De basisdekking verschilt per verzekeraar. Kijk goed in het vergoedingenoverzicht van de verzekeraar wat de basisdekking precies vergoedt.

Aanvullend

Net als bij de zorgverzekering voor mensen is er voor dieren naast de basisdekking ook een aanvullende dekking. De naam voor de aanvullende dekking kan verschillen per hondenverzekeraar, zoals plus of extra.

Wanneer je kiest voor een aanvullende dekking, krijg je bovenop de basisdekking extra vergoedingen. Dit zijn vergoedingen voor behandelingen aan bijvoorbeeld gebit of preventieve zorg.

De aanvullende dekking is ook het duurst. Wat er precies onder de aanvullende dekking valt en wat niet verschilt per verzekeraar. Zo valt bij de hondenverzekering van Reaal Dier & Zorg castratie en sterilisatie in de basisdekking, terwijl je met de plus dekking van Ohra zelfs moet bijbetalen.

Wat bepaalt verder de premie?

De premie van de verzekering voor je hond is afhankelijk van een groot aantal factoren zoals ras en leeftijd van je hond. Ook andere factoren als maximale vergoeding en het eigen risico spelen een belangrijke rol. In principe geldt: hoe ouder de hond, hoe hoger de premie. Zoals eerder beschreven verschillen de prijzen en dekkingen tussen verzekeraars. Het is daarom raadzaam je hondenverzekering te vergelijken en de volgende factoren uit te zoeken:

 • Maximaal uitgekeerd bedrag per jaar

Alle hondenverzekeringen hebben een maximaal bedrag dat een verzekeraar per jaar uitkeert. Dit maximum verschilt per polis en per verzekeraar. Het bedrag voor een basis- of standaardpolis ligt meestal tussen de 1500 en 3500 euro. Uitgebreidere polissen hebben vaak ook een hoger maximum, van 5000 euro of meer. Let dus goed op de polis en op de hoogte van het maximum bedrag.

 • Eigen risico

Vaak wordt niet alles vergoed, omdat je ook een eigen risico moet afdragen. Dit is een percentage of een vast bedrag per declaratie of dierenartsbezoek. Er zijn ook verzekeringen waarbij je beide betaalt. Het is in dit geval belangrijk om te controleren hoe het eigen risico bij de verschillende verzekeraars is opgebouwd.

 • Ras en gewicht

Het ras van de hond is altijd bepalend voor de hoogte van je premie. Veel verzekeraars vragen dan ook om het ras van je hond. Is dit niet het geval, dan wordt er vaak naar het volgroeide gewicht van de hond gevraagd. Ook dit heeft te maken met het ras. Grotere hondenrassen zijn zwaarder en daardoor ook duurder om te verzekeren.

Let tot slot goed op of er voor jouw hond specifieke voorwaarden gelden. Het kan zijn dat een ras is uitgesloten voor een bepaalde behandeling. Middelgrote tot grote rassen zijn bijvoorbeeld vaker uitgesloten voor heup- en elleboogbehandelingen. Ook zijn er verzekeraars die hondenrassen niet verzekeren omdat er veel afwijkingen voorkomen. Goed om dit nader te onderzoeken wanneer je jouw hond wil verzekeren.

 • Leeftijd

Ook de leeftijd is van invloed op de hoogte van de maandpremie. De meeste mensen sluiten een hondenverzekering af voor een hond jonger dan 12 maanden. Jongere honden hebben minder vaak medische zorg nodig dan oudere honden. Hierdoor is de maandelijkse premie lager. Wil je een oudere hond verzekeren? De toegestane leeftijd verschilt per verzekeraar. Ook hier is eerst de hondenverzekering vergelijken aan te raden.

De voor- en nadelen van een hondenverzekering

Een hondenverzekering is weloverwogen keuze die je moet maken. Een hond als huisdier een grote verantwoordelijkheid, die je nu en in de toekomst moet dragen. Wij hebben de voor- en nadelen op een rijtje gezet.

Voordelen

 • Met een hondenverzekering heb je de medische zorg van je hond gedekt. Je kunt zo de kosten wat meer verspreiden en hoeft niet in één keer op te draaien voor de rekening.
 • Ook lage, terugkerende kosten kunnen worden gedekt. Denk hierbij aan vaccinaties of herhaalmedicatie. Let op, dit moet wel onderdeel zijn van je pakket.
 • Je kan kiezen voor goede zorg en specialistische zorg als dat nodig is.

Nadelen

 • De premies kunnen hoog oplopen. Met name als je hond al wat ouder is of als het een specifiek ras betreft. Sommige verzekeraars nemen je hond niet aan als die bepaalde leeftijd heeft bereikt.
 • De dekking is niet volledig. Verzekeraars werken vaak met een jaarlijkse maximale vergoeding en een eigen bijdrage. Dit wordt berekend met een vast bedrag of een percentage van de kosten.
 • Niet alles wordt vergoed. Er zijn verschillende pakketten mogelijk, maar vaak worden erfelijke eigenschappen niet meegenomen in de polis. Controleer daarom goed de polis wat wel en niet wordt vergoed.