Hondenverzekering

Je hond verzekeren? Een hondenverzekering is iets wat je zorgvuldig wil uitkiezen. Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt, plus een overzicht van de verschillende verzekeraars. Zo kan je alle hondenverzekeringen goed vergelijken en de beste kiezen voor jouw hond. Wel zo makkelijk.

Hondenverzekering vergelijken

supplier-logo
€12,23
per maand
Max vergoeding: €3500
Eigen risico: €50 per declaratie
Dekking: Basis
Eenmalige poliskosten: €6,05
Extra's: Reisdekking mogelijk
supplier-logo
€15,97
per maand
Max vergoeding: €2500 tot €5000
Eigen risico: 20%
Dekking: Basis
Eenmalige poliskosten: €0
Extra's:
supplier-logo
€16,59
per maand
Max vergoeding: €3000
Eigen risico: €0, €100, €250
Dekking: Basis
Eenmalige poliskosten: €0
Extra's: Gepersonaliseerde penning
Bovenstaande premies zijn berekend met kleine honden. Als je een volwassen hond hebt zal je maandelijks meer premie moeten betalen. Bekijk op de site van de verzekeraar voor je actuele premie.

Hondenverzekering: de ziektekostenverzekering voor je hond

In Nederland zijn we steeds gekker op de trouwe viervoeter. De hond is inmiddels uitgegroeid tot een volwaardig familielid. Het is dan ook niet vreemd dat Nederlanders steeds vaker een hondenverzekering afsluiten. Je hond verdient de beste zorg, maar de kosten voor de dierenarts kunnen hoog oplopen.

Met een huisdierenverzekering voor honden kun je jouw hond verzekeren voor alle onverwachte dierenartskosten.

Een hondenverzekering heeft veel weg van de ziektekostenverzekering voor mensen. Een verzekering is vaak opgebouwd uit een aantal ziektekostenpakketten en eventuele aanvullende dekkingen. Sommige ziektekosten vergoedingen voor je hond zijn net als in het basispakket standaard al gedekt. Je betaalt ook net als bij de normale ziektekostenverzekering een eigen risico, maar dit hoeft niet altijd.

Waarom een hondenverzekering afsluiten?

De belangrijkste reden om een hondenverzekering af te sluiten zijn de kosten bij de dierenarts. Afgelopen jaren zijn kosten voor ingrepen en behandelingen toegenomen. Dit komt omdat er op medisch gebied steeds meer mogelijk is. Je kunt dan denken aan MRI-scans, chemotherapie of orgaantransplantaties. Met een verzekering voor je hond zorg je ervoor dat je deze kosten kunt dragen.

Ook voor reguliere behandelingen betaal je al snel veel geld. Een castratie of sterilisatie van je hond kost gemiddeld al 200 euro en voor het breken van een poot zelfs 1000 euro. Dit zijn eenmalige kosten, maar een hond kan natuurlijk ook chronisch ziek worden. Denk bijvoorbeeld aan kosten bij een allergie of suikerziekte. Het is dan een fijne gedachte dat je hond goed verzekerd is.

Puppy verzekering

In Nederland sluiten we het vaakst een hondenverzekering voor pups af. Dit wordt soms ook wel een puppy verzekering genoemd, maar is verder hetzelfde als een hondenverzekering.

Pups of puppy’s zijn honden jonger dan 12 maanden. Jonge honden zijn helaas niet altijd gezond. Veel mensen verzekeren daarom hun pup. Alles wat de pup heeft op het moment van verzekeren, valt buiten de verzekering. Het is daarom verstandig je hond jong te verzekeren. Ook is de premie voor een jonge hond lager. Verzekeraars passen wel de premie jaarlijks aan.

Wat kost een hondenverzekering?

Een hondenverzekering kost ongeveer tussen 10 en 40 euro per maand. De kosten voor een hondenverzekering zijn afhankelijk van een aantal factoren, waaronder de gekozen dekking. Een hondenverzekering kost meer dan een kattenverzekering, maar je kunt altijd op de kosten besparen door je aanvullende dekkingen aan te passen.

Wat is de goedkoopste hondenverzekering?

De goedkoopste hondenverzekering is voornamelijk afhankelijk van het soort hond dat je wil verzekeren en de bijbehorende dekking. Er zijn drie soorten dekkingen mogelijk. De verzekering met een ongevallendekking is de goedkoopste hondenverzekering. Deze dekking vergoedt alleen medische kosten die ontstaan door een ongeval. Niet iedere verzekeraar biedt deze ongevallendekking aan. Hieronder vind je daarom een lijst met de top 5 goedkoopste hondenverzekeringen:

 1. Inshared ongevallen hondenverzekering €5,48
 2. Petplan ongevallen hondenverzekering €7,51
 3. Aegon basis hondenverzekering €12,23
 4. Ohra basis hondenverzekering €15,97
 5. Petplan basis hondenverzekering €16,59

Welke soorten dekkingen voor hondenverzekeringen zijn er?

Hondenverzekeringen zijn er met verschillende dekkingen. Naast de ongevallendekking kan je kiezen uit een basisdekking of een aanvullende dekking.

Ongevallendekking

Dit type verzekering biedt alleen dekking bij een aantoonbaar ongeval, zoals bij een gevecht of aanrijding. Wanneer je hond ziek wordt, ben je hier niet voor verzekerd en krijg je ook niets vergoed.

Basisdekking

Als je de kosten bij een ongeval én medische kosten wil dekken moet je kiezen voor een basisdekking. Deze dekking is duurder dan de ongevallendekking. Met een basisdekking is je hond verzekerd voor medische behandelingen, opnames en medicijnen. De basisdekking verschilt per verzekeraar. Kijk goed in het vergoedingenoverzicht van de verzekeraar wat de basisdekking precies vergoedt.

Aanvullende dekking

Net als bij de zorgverzekering voor mensen is er voor dieren naast de basisdekking ook een aanvullende dekking. De naam voor de aanvullende dekking kan verschillen per hondenverzekeraar, zoals plus of extra.

Wanneer je kiest voor een aanvullende dekking, krijg je bovenop de basisdekking extra vergoedingen. Dit zijn ziektekosten vergoedingen voor behandelingen aan bijvoorbeeld gebit of preventieve zorg.

De aanvullende dekking is ook het duurst. Wat er precies onder de aanvullende dekking valt en wat niet verschilt per verzekeraar. Zo valt bij de hondenverzekering van Reaal Dier & Zorg castratie en sterilisatie in de basisdekking, terwijl je met de plusdekking van Ohra zelfs moet bijbetalen.

Wat bepaalt verder de premie?

De premie voor de verzekering van je hond is afhankelijk van een groot aantal factoren, zoals het ras en leeftijd. Ook andere factoren zoals de maximale vergoeding en het eigen risico spelen een belangrijke rol. In principe geldt: hoe ouder de hond, hoe hoger de premie. Zoals eerder beschreven verschillen de prijzen en dekkingen tussen verzekeraars. Het is daarom raadzaam je hondenverzekering te vergelijken en de volgende factoren uit te zoeken:

Maximaal uitgekeerd bedrag per jaar

Alle hondenverzekeringen hebben een maximaal bedrag dat een verzekeraar per jaar uitkeert. Dit maximum verschilt per polis en per verzekeraar. Het bedrag voor een basis- of standaardpolis ligt meestal tussen de 1500 en 3500 euro. Uitgebreidere polissen hebben vaak ook een hoger maximum, van 5000 euro of meer. Let daarom altijd op de dekking en het bijbehorende maximum bedrag als je hondenverzekeringen gaat vergelijken.

Eigen risico

Vaak wordt niet alles vergoed, omdat je ook een eigen risico moet afdragen. Dit is een percentage of een vast bedrag per declaratie of dierenartsbezoek. Er zijn ook verzekeringen waarbij je beide betaalt. Het is in dit geval belangrijk om het eigen risico bij de verschillende verzekeraars te vergelijken.

Ras en gewicht

Het ras van de hond is altijd bepalend voor de hoogte van je premie. Veel verzekeraars vragen dan ook om het ras van je hond. Is dit niet het geval, dan wordt er vaak naar het volgroeide gewicht van de hond gevraagd. Ook dit heeft te maken met het ras. Grotere hondenrassen zijn zwaarder en daardoor ook duurder om te verzekeren.

Let tot slot goed op of er voor jouw hond specifieke voorwaarden gelden. Het kan zijn dat een ras is uitgesloten voor een bepaalde behandeling. Middelgrote tot grote rassen zijn bijvoorbeeld vaker uitgesloten voor heup- en elleboogbehandelingen. Ook zijn er verzekeraars die hondenrassen niet verzekeren omdat er veel afwijkingen voorkomen. Goed om dit nader te onderzoeken wanneer je jouw hond wil verzekeren.

Leeftijd

Ook de leeftijd is van invloed op de hoogte van de maandpremie. De meeste mensen sluiten een hondenverzekering af voor een hond jonger dan 12 maanden. Jongere honden hebben minder vaak medische zorg nodig dan oudere honden. Hierdoor is de maandelijkse premie lager. Wil je een oudere hond verzekeren? De toegestane leeftijd verschilt per verzekeraar. Ook hier is eerst de hondenverzekering vergelijken aan te raden.

De voor- en nadelen van een hondenverzekering

Een ziektekostenverzekering voor je hond is een weloverwogen keuze die je moet maken. Een hond als huisdier is een grote verantwoordelijkheid, die je nu en in de toekomst draagt. Wij hebben de voor- en nadelen op een rijtje gezet.

Voordelen

 • Een hondenverzekering vergoedt de kosten als je hond ziek wordt of een ongeluk krijgt, zoals bij een gevecht of aanrijding. Je hond is verzekerd voor dierenarts consulten, in Nederland geregistreerde medicijnen, medische opnames en behandelingen.
 • Door je hond te verzekeren, houd je grip op de kosten. Je betaalt maandelijkse een vast bedrag en eventueel een eigen risico of bijdrage per gebeurtenis. Zo zijn onverwachte ziektekosten voorzien en kom je niet voor een verassing te staan die potentieel een grote impact heeft op je financiële situatie.
 • Hondenverzekeringen komen met verschillende dekkingen en pakketten die bij jou passen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen je hond alleen te verzekeren bij een ongeval. Je kunt ook kiezen uit vergoedingen voor gebit, vaccinaties of dekking op reis. Hierdoor is je hond niet onnodig verzekerd, bijvoorbeeld als je niet op vakantie gaat.
 • Een hondenverzekering afsluiten betekent een vrije dierenarts keuze. Je bepaalt dus altijd zelf naar welke dierenarts je gaat. Het zorgt ervoor dat je hond verzekerd is van goede specialistische zorg mocht dat nodig zijn.

Nadelen

 • Hondenverzekeringen kunnen duur uitvallen, bijvoorbeeld als je een hond hebt die al wat ouder of zwaarder is. Met name als je meerdere honden wil verzekeren kan een hondenverzekering duur zijn. Je moet honden namelijk altijd apart verzekeren, waardoor je twee keer premie moet betalen.
 • Voor relatief lage en terugkerende kosten ben je standaard niet verzekerd. Het gaat dan om kosten die je zeer waarschijnlijk gaat maken, zoals kosten voor vaccinaties en castratie of sterilisatie. Je moet hiervoor een aanvullende dekking afsluiten, waardoor de kosten van de verzekering toenemen.
 • Alles wat je hond heeft op het moment van verzekeren, valt buiten de verzekering. Verzekeraars willen voorkomen dat je pas een verzekering voor je hond afsluit wanneer deze ziek is. Daarom is er een wachttijd, vaak van 30 dagen. Alles wat zich binnen deze periode openbaart, is niet verzekerd.