Dierenartskosten van een hond (2024)

Dierenartskosten hond

Een belangrijke kostenpost voor je hond zijn de dierenartskosten. Uiteraard hoop je de dierenarts zo veel mogelijk te vermijden, maar elke hond moet toch eens langs. De dierenartskosten voor een hond kan je onderverdelen in eenmalige kosten, onverwachte kosten en terugkerende kosten. Lees op deze pagina alle relevante informatie over de dierenartskosten van je hond.

Snel navigeren naar

Eenmalige dierenartskosten hond

Een gedeelte van de kosten die jij maakt als hondenbezitter zijn gelukkig eenmalig. Toch is het belangrijk om deze kosten mee te nemen in je totale kostenplaatje.

Chippen

Het plaatsen van een identificatiechip gebeurt meestal in een vroeg stadium. Dit kan al vanaf € 40. Wel komen er extra kosten bij het registreren van je hond.

Castratie

Het castreren van je hond kan zowel preventie zijn voor nageslacht of kan medische noodzaak zijn. De kosten van de castratie hangt sterk af van het gewicht van je hond. Het castreren van honden die zwaarder zijn is eenmaal duurder. Meestal liggen de kosten tussen de € 250 en € 400. Dit is inclusief medicatie.

Sterilisatie

De kosten voor het steriliseren van je hond zijn ook weer afhankelijk van het gewicht. De kosten liggen tussen de € 350 en € 650. Dit is ook inclusief medicatie.

Inslapen

Het inslapen van je hond is een eenmalige handeling die uitsluitend mag worden uitgevoerd door de dierenarts. Je betaalt gemiddeld € 175 voor de euthanasie van je hond. Dit bedrag is afhankelijk van het gewicht van je hond.


Terugkerende dierenartskosten

Naast eenmalige kosten bij de dierenarts, heb je ook terugkerende dierenartskosten voor je hond. Dit zijn kosten die periodiek gepland staan of vaker voorkomen. Denk zo aan preventieve kosten als ontwormen, vlooien preventie en een gebitscontrole.

Ontwormen

Het ontwormen van je hond is iets wat meerdere keren per jaar moet gebeuren. Zeker bij puppy’s wordt er geadviseerd om dit regelt te doen. Vraag altijd goed aan je dierenarts hoe vaak je hond ontwormd moet worden. Het ontwormen zelf kan met verschillende soorten medicatie, die ook weer in prijs verschillen. Je kan rekenen op zo’n € 100 tot € 150 per jaar.

Vlooien preventie

Vlooienpreventie door het gebruik van een vlooienmiddel loopt minder in de kosten op. Een maandelijkse behandeling hoeft niet duurder te zijn dan € 5. Je kan dus al aan vlooienpreventie doen vanaf € 60 per jaar.

Gebitscontrole

Het trekken van tanden en kiezen, maar ook het verwijderen van tandsteen komen voor bij een gebitshandeling van je hond. Deze kosten beginnen vanaf € 200 en kunnen oplopen tot € 400.


Onverwachte dierenartskosten hond

Naast de terugkerende en eenmalige kosten, kan het gebeuren dat je hond onverwachte dierenartskosten maakt. Hoewel dit niet regelmatig voorkomt, telt dit aardig op bij hoeveel een hond kost.

Operaties

Het kan zo zijn dat je hond een operatie moet ondergaan. Vervelend voor je hond, maar ook voor je portemonnee. De kosten voor een operatie bij je hond beginnen meestal bij € 500 en kunnen oplopen tot € 1.500. De complexiteit van de operatie en het gewicht van je hond hebben invloed op de kosten.

Overige medische kosten

Naast onverwachte operaties kan het zijn dat dat je medische kosten kwijt bent als je hond ziek raakt of een ongeval heeft. Denk zo aan medicijnen en ongeplande onderzoeken bij de dierenarts.

Niet medische kosten

Een hondenverzekering dekt meestal uitsluitend de medische kosten van een dier. Toch is het mogelijk om de crematie van een hond te verzekeren. Deze kosten kunnen zo oplopen tot € 300.


Besparingsmogelijkheden op dierenartskosten

Op deze pagina is gebleken dat de dierenartskosten van een hond hoog kunnen oplopen. Het is daarom verstandig om te kijken naar de volgende besparingsmogelijkheden.

Preventie

Je kent de uitspraak wel: “voorkomen is beter dan genezen”. Oftewel, zorg ervoor dat je hond niet ziek kan worden. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom een aantal manieren hoe je preventief kan zorgen voor je hond:

 • Bezoek regelmatig de dierenarts: De dierenarts is degene die eventuele gezondheidsproblemen vroegtijdig kan opsporen. Dit voorkomt leed bij de hond, maar ook aan jouw portemonnee.
 • Vaccinaties: Houdt je aan de voorgeschreven vaccinaties van je puppy of hond. De vaccinatie zorgt ervoor dat jouw hond de desbetreffende ziekte niet kan dragen. Vaccinatie is doorgaans goedkoper dan de nodige ingreep.
 • Ontworming en vlooien- en tekenpreventie: Het regelmatig ontwormen en toedienen van preventieve behandelingen tegen vlooien en teken is van belang. Deze parasieten kunnen gezondheidsproblemen veroorzaken. Vraag aan je dierenarts hoevaak dit moet gebeuren.

Het afsluiten van een hondenverzekering

Naast preventie kan het ook financieel interessant zijn om een hondenverzekering af te sluiten. Een verzekering zorgt voor gedeeltelijke of volledige dekking van de gemaakte kosten. Let wel op: tot welke leeftijd je hond verzekert kan worden.

Het vergelijken van een hondenverzekering

Meerdere verzekeraars bieden een dierenverzekering aan voor honden. Deze pakketten, met bijbehorende dekkingen en premies, verschillen per verzekeraar. Het is rendabel om de verschillende hondenverzekeringen met elkaar te vergelijken.


Sluit eenvoudig een hondenverzekering af

  1. 1

   Vul jouw gegevens en die van je hond in

  1. 2

   Vergelijk tussen verschillende verzekeraars

  1. 3

   Kies de beste optie

  1. 4

   Je hond is verzekerd tegen medische kosten

  1. 1

   Vul jouw gegevens en die van je hond in

  pijltje
  1. 2

   Vergelijk tussen verschillende verzekeraars

  pijltje
  1. 3

   Kies de beste optie

  pijltje
  1. 4

   Je hond is verzekerd tegen medische kosten


Wat krijg ik vergoed?

Welk bedrag, maar ook welke behandelingen je vergoed krijgt, hangt af van de verzekeraar. Klik op de aanbieders voor meer informatie.

Maximale vergoeding per verzekeraar

Het bedrag dat je hooguit terugkrijgt, verschilt per verzekeraar en specifiek pakket. In de onderstaande tabel staan de maximale vergoedingen van de pakketten die de verzekeraars aanbieden.

VerzekeraarBedrag
OHRA€ 3.000, € 4.000 of € 6.000
Figo Pet€ 3.000, € 6.000 of “onbeperkt bedrag”
PetSecur€ 3.250, € 4.000 of € 6.000
Univé€ 2.500 of € 5.000

Bronnenlijst:Veelgestelde vragen

  Hoeveel zijn de dierenartskosten per jaar?

  De jaarlijkse kosten van je dierenarts verschillen sterk per hond. Je kan in iedergeval rekenen op een paar honderd euro.

  Hoeveel kost een hondenverzekering per maand?

  Gemiddeld liggen de kosten van je hondenverzekering tussen de € 25 en € 40. De kosten van je hondenverzekering zijn afhankelijk van je eigen risico, de maximale vergoeding, het ras van je hond en de leeftijd.

  Worden de dierenartskosten van mijn hond vergoed?

  De dierenartskosten van je hond worden vergoed als je hond aangemeld staat bij een verzekeraar. Je krijgt meestal niet het gehele bedrag vergoed, maar een gedeelte van de rekening. Daarnaast krijg je niet voor alle behandelingen een vergoeding.

  Waarom is de dierenarts zo duur?

  Door de toegenomen inflatie zijn ook de prijzen van dierenartsen gestegen. Met het afsluiten van een hondenverzekering verzeker jij jezelf voor deze stijgende kostenpost.

Jean-Paul Wursten
Expert dierenverzekeringen
9 minuten 24-04-2024

Over onze expert

Sinds 2023 is Jean-Paul Würsten onderdeel van de Kizi familie als onze telecom- en verzekeringsexpert. Hij voorziet overstappers van de belangrijkste informatie over de telecom-, dierenverzekering- en uitvaartverzekeringsmarkt. Met zijn ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de telecom- en verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere aanbieder.

bellen
Bel
Binnen: 1 minuut
whatsapp
Whatsapp
Binnen: 15 minuten
mailen
Mail
Binnen: 2 uur
chatten
Chat
Begin chat
Binnen: 4 minuten