Welke internetsnelheid heb je nodig?

 
De internetsnelheid is de snelheid of capaciteit van je internetaansluiting uitgedrukt in Mbps of Mbit/s. De internetsnelheid bepaalt hoe snel je bestanden kunt downloaden of uploaden. Dit wordt de download- en uploadsnelheid genoemd. Welke snelheid je nodig hebt, hangt af van je verbruik. We vertellen je graag wat een goede internetsnelheid is.
 
 

Downloadsnelheid

De downloadsnelheid bepaalt hoe snel je gegevens van het internet kunt binnenhalen, zoals het weergeven van deze pagina of het bekijken van een online video.

Uploadsnelheid

De uploadsnelheid geeft aan hoe snel je gegevens naar het internet kunt versturen. Dit doe je bijvoorbeeld als je videobelt of een foto op social media plaatst. De uploadsnelheid is lager dan de downloadsnelheid, tenzij je glasvezel internet hebt.

Internetsnelheid in Mbit/s (Mbps)

De download- en uploadsnelheid worden uitgedrukt in Mbit/s of Megabit per seconde (Mbps). Een Megabit is iets anders dan een Megabyte (MB) die je kent van de computer. Een MB is 8 keer groter dan een Mbit. Een bestand van 20 MB downloaden met 20 Mbit/s duurt dus geen 1 seconde, maar 8 seconden.

Hoeveel Mbps is normaal?

Het internet in Nederland wordt steeds sneller, van de bijna 8 miljoen internetaansluitingen heeft inmiddels 77% een internetsnelheid tussen de 100 Mbps en 1 Gbit. In 2022 was dit nog 40%. Een snelheid van 100 Mbps is tegenwoordig dus normaal te noemen.
bron ACM telecommonitor

Internetsnelheden per type verbinding

Providers bieden verschillende internetsnelheden aan. Hoe hoger de internetsnelheid, hoe duurder het pakket is. Naast de prijs is ook het type verbinding van invloed op de snelheid die je kunt krijgen. Hieronder vind je een overzicht met de minimale en maximale internetsnelheden per type verbinding.

VerbindingMinimale snelheidMaximale snelheidUploadsnelheid

ADSL

30 Mbit

200 Mbit

Lager

Kabel

100 Mbit

1000 Mbit

Lager

Glasvezel

50 Mbit

8000 Mbit

Gelijk

Wat is een goede internetsnelheid?

Een goede internetsnelheid verschilt per situatie. Voor iemand die alleen woont en internet beperkt gebruikt, bijvoorbeeld voor e-mail en wat browsen, is een lage internetsnelheid van 30 Mbit voldoende. Wie samenwoont en tegelijkertijd internet gebruikt, is beter af met 50 Mbit. Voor wie veel downloadt, video streamt of met meer dan 2 personen tegelijkertijd internet gebruikt, is een internetsnelheid van 100 Mbit/s goed.

Welke internetsnelheid heb ik nodig?

Hoeveel Mbit je nodig hebt, hangt af van het verbruik. Je verbruik is weer afhankelijk van het aantal apparaten en personen die (tegelijkertijd) van internet gebruikmaken. We zetten de verschillende snelheden met de mogelijkheden op een rij.

Laag – 30 Mbit

Voldoende voor één persoon om beperkt gebruik te maken van internet, zoals browsen, mailen of een simpele video te bekijken.
 
Je kunt alleen nog voor deze snelheid kiezen als er ADSL op je adres beschikbaar is.

Gemiddeld – 50 Mbit

Goede snelheid voor twee personen die tegelijk internet gebruiken of voor één persoon die internet intensiever gebruikt, zoals downloaden.
 
Je kunt alleen nog voor deze snelheid kiezen als er ADSL of glasvezel op je adres beschikbaar is.

Snel – 100 tot 400 Mbit

Geschikte snelheid voor gezinnen die tegelijkertijd op internet zitten. Je kunt met meerdere apparaten zonder problemen internetten, UHD video streamen of downloaden.

Zeer snel – 1000 tot 8000 Mbit (8 Gbit)

Snelheden geschikt voor grote gezinnen met meerdere heavy users. Je kunt met meerdere apparaten tegelijk UHD video streamen en zeer snel grote bestanden (zoals games) downloaden.

Wat is er mogelijk op mijn adres?

Bekijk wat er bij jou thuis mogelijk is met de postcodecheck. Je ziet dan gelijk de maximale snelheid, verbinding en abonnementen.

Check je internetsnelheid

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.