Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring Sluiten

Zorgverzekeringnieuws

« Naar Nieuws

Basispremie voor het eerst lager dan zorgtoeslag

22-12-2017

Het zorgseizoen komt alweer bijna op zijn einde en ook dit jaar was er weer veel te doen om de veranderende zorgverzekeringen. Op Prinsjesdag werd aangekondigd dat de premies zouden stijgen en dat het eigen risico flink zou worden verhoogd, maar niet veel later bleek dit toch niet door te gaan. De premies stegen maar licht en het eigen risico bleef gelijk. Met al deze heisa vroegen wij ons af hoe het nou echt zit met de premiestijgingen. Wij onderzochten daarom hoe de basispremie, het eigen risico, de zorgtoeslag tussen 2010 en 2018 zijn veranderd.

Zorgtoeslag hoger dan premie basisverzekering

Het opvallendste resultaat uit het onderzoek is dat de zorgtoeslag niet alleen hoger is dan ooit tevoren, maar dat deze ook voor het eerst hoger is dan de voordeligste basispremie met standaard eigen risico. Heb je recht op de maximale zorgtoeslag, dan kun je dus geld overhouden aan je zorgverzekering. In 2018 is de maximale zorgtoeslag vastgesteld op €94 en voor de goedkoopste zorgverzekering betaal je €93,85 per maand, echt rijk kun je er dus niet van worden.

Basispremie afgelopen jaren minder hard gestegen dan gedacht

Het gevoel heerst dat de zorg ieder jaar duurder wordt. De premies stijgen weliswaar ieder jaar, maar hoe zit het als we rekening houden met de inflatie? Van 2018 werd verwacht dat het een duur jaar zou worden op het gebied van zorgverzekeringen. Doordat de inflatie echter harder stijgt dan de premies en het eigen risico gelijk blijft, wordt komend jaar zelfs goedkoper dan 2017.

Als we dit doortrekken naar de afgelopen acht jaar dan blijkt de basispremie maar amper te zijn gestegen. Tussen 2010 en 2018 is de gemiddelde basispremie gestegen van €96,07 naar €112,34, maar als de premie alleen met de inflatie was meegestegen dan zouden we nu gemiddeld €108,41 betalen. Kortom, we zijn in acht jaar maar €47,16 per jaar extra gaan betalen.

Dit bedrag is niet voor iedereen makkelijk op te hoesten, maar de kwetsbare groep die hierdoor in problemen kan komen is ruimschoots gecompenseerd omdat de zorgtoeslag in deze periode meer dan evenredig is gestegen. Sinds 2010 is de toeslag met 54,01 procent toegenomen terwijl het inflatie effect maar 12,83 procent was. Na inflatiecorrectie ontvangt deze groep komend jaar €302,04 meer toeslag dan in 2010. Een premiestijging van €47,16 is hierdoor goed gemaakt.

Overzicht veranderingen 2010-2018

De onderstaande grafiek geeft de prijsveranderingen van de zorgverzekeringen weer tussen 2010 en 2018. Je ziet de trendlijn van de zorgverzekeringen met standaard eigen risico, met volledig vrijwillig eigen risico en de verandering van de premie en het eigen risico gecorrigeerd voor inflatie.

Code om interactieve grafiek over te nemen

De bovenstaande grafiek kun je over nemen met deze html-code:
<iframe class=”localfocusvisual” frameborder=”0″ style=”width:100%;height:550px;overflow:hidden” src=”https://localfocus2.appspot.com/5a3cfe1092c9c”></iframe>

Vind de best passende zorgverzekering tot 31 december

Ieder jaar worden de prijzen en dekkingen van de zorgverzekeringen aangepast. Heb je afgelopen jaar nog de goedkoopste verzekering afgesloten, dan kan het zijn dat dit komend jaar niet meer de goedkoopste is. Daarnaast kunnen je eigen zorgbehoeftes natuurlijk ook zijn veranderd, waardoor je een andere dekking nodig hebt. Om zeker te weten dat je ieder jaar opnieuw de best passende verzekering hebt, zonder dat je hiervoor te veel betaalt, kun je het best ieder jaar je zorgverzekering vergelijken. Je ziet dan direct of je nog goed zit bij je huidige verzekering of dat overstappen naar een nieuwe verzekering voor jou voordeliger is. Stap je over voor 31 december, dan wordt de overstap automatisch voor je geregeld. Je kunt ook zelf je zorgverzekering voor de 31e opzeggen. In dat geval heb je tot 31 januari 2018 om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten.