Zorgverzekering 18 jaar | Overstappen.nl

Zorgverzekering 18 jaar

Kinderen en jongeren tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd met de zorgverzekering van de ouders. Is je kind of ben jezelf 18 jaar geworden? In bepaalde gevallen kan de 18-jarige bij de ouders meeverzekerd blijven op de zorgpolis. De 18-jarige kan ook een individuele zorgverzekering afsluiten, bijvoorbeeld een voordelige zorgverzekering voor jongeren.

Op de polis van je ouders verzekerd blijven

Wil je graag op de polis van je ouders/verzorgers verzekerd blijven? Dit is mogelijk tot 30 jaar en gebeurt vaak bij thuiswonende of studerende kinderen. Vaak krijgen je ouders/verzorgers voordat je 18 wordt hierover een brief van de zorgverzekering. Als je meeverzekerd blijft via de zorgpolis van je ouders/verzorgers betalen zij je zorgpremie.

Individuele zorgverzekering

Je kunt ervoor kiezen om een eigen voordelige zorgverzekering af te sluiten en zelf de zorgpremie te betalen. Je begint met het betalen van zorgpremie vanaf de eerste dag van de maand die volgt op de maand dat je 18 jaar werd. Als je wilt overstappen van zorgverzekering moet je de nieuwe zorgverzekering voor die datum aanvragen. Als ingangsdatum vul je de datum in van je 18e verjaardag.

Overstapservice beschikbaar?

Ga na of de nieuwe zorgverzekeraar een overstapservice heeft waar je gebruik van kunt maken. Biedt de nieuwe zorgverzekeraar dit niet aan dan moet je de oude zorgverzekering zelf opzeggen voor de eerste dag van de maand die volgt op de maand dat je 18 werd.

zorgverzekering 18 jaar

Jongeren zorgverzekering 18 jaar – 27/30 jaar

Ga je voor een goedkope zorgverzekering? Ben je 18 tot 27-30 jaar oud? Zorgverzekeraars bieden goedkope zorgverzekeringen aan die speciaal gericht zijn op jongeren of studenten. Jonge mensen hebben namelijk over het algemeen minder zorg nodig waardoor ze voordeliger uit zijn. De dekking van een jongeren-zorgverzekering is meestal aangepast op de zorgbehoeftes van jonge mensen. Denk aan extra’s als reizigersvaccinaties, gratis condooms of een ruime dekking voor fysiotherapie.

Internet- of budgetverzekering

Een zorgverzekering voor jongeren is geschikt voor verzekerden met een laag budget. Daarnaast bieden veel zorgverzekeraars ook internet- en budgetzorgverzekeringen aan. De premies hiervan zijn een stuk lager dan de reguliere zorgverzekeringen. De voorwaarden van deze zorgverzekeringen zijn vaak wel strenger. Zo moet je voor medicijnen naar een internetapotheek of is er per provincie maar een beperkt aantal ziekenhuizen waar je terecht kan. Als je weinig zorgkosten verwacht kan een internet- of budgetverzekering een prima keuze zijn.

Als je onverzekerd bent

Iedereen die 18 jaar of ouder is en in Nederland woont of werkt, is verplicht zorgpremie te betalen. Doe je dit niet, dan krijg je een herinnering van het Zorginstituut Nederland en heb je nog beperkt de tijd om een zorgverzekering af te sluiten. Als je dit niet doet krijg je boetes en wordt je automatisch aangemeld bij een zorgverzekeraar. De zorgpremie wordt dan direct op je loon of uitkering ingehouden. 

Recht op zorgtoeslag vanaf 18 jaar

Als je 18 jaar bent geworden heb je recht op zorgtoeslag. Dit is een tegemoetkoming die de Belastingdienst maandelijks op je rekening stort. De hoogte van de zorgtoeslag is afhankelijk van je inkomen. Dankzij de zorgtoeslag blijft de zorgverzekering voor iedereen betaalbaar. Op de website van de Belastingdienst ga je eenvoudig na of je recht hebt op zorgtoeslag.

Vergelijk zorgverzekeringen 18 jaar en ouder

Ben je op zoek naar een goedkope zorgverzekering? Op Overstappen.nl kun je in een keer zorgverzekeraars vergelijken en de beste en goedkoopste zorgverzekering afsluiten. In de zorgvergelijker vind je onder andere de zorgverzekeringen met speciale pakketten voor jongeren. Je zit niet je hele leven aan een zorgverzekering vast. Je kan jaarlijks aan het eind van het kalenderjaar overstappen naar de zorgverzekering die op dat moment goedkoper is of een beter passende dekking biedt.