Zorgverzekering buitenland

Wil je weten hoe het precies zit met de zorgverzekering buitenland? Als je als Nederlander in het buitenland gaat wonen, werken of alleen op vakantie gaat dan gelden er bepaalde regels met betrekking tot je zorgverzekering.

In welke situatie is een basisverzekering in Nederland verplicht?

Vakantie of wonen in het buitenland

Als je voor een korte of lange tijd (maximaal 1 jaar) op vakantie gaat of woont in het buitenland maar daar niet werkzaam bent.

Studeren

Als je tijdelijk studeert in het buitenland.

Studeren en werken

Buitenlanders die in Nederland studeren en ook werken bij een Nederlandse werkgever.
Nederlanders die in Nederland werken maar in het buitenland wonen. Ook Nederlanders die in het buitenland wonen en die daar werken in dienst van een Nederlandse werkgever of in dienst van de Nederlandse overheid.

Werknemers

die uit het buitenland komen (of daar wonen) en die in Nederland werken
Iedereen die in Nederland werkt bij een Nederlandse werkgever, ook als je regelmatig in het buitenland moet zijn voor je werk.

Pensioen of uitkering

Ontvang je pensioen/uitkering en ga je naar het buitenland verhuizen? Dan vervalt jouw Nederlandse zorgverzekering. Als je in een verdragsland woont, dit is bijna elk land in Europa, moet je jezelf registreren bij het Zorginstituut Nederland. Als je in een niet-verdragsland woont dan moet je zelf een ziektekostenverzekering afsluiten in het land waar je op dat moment woont.

Wanneer is een basisverzekering in Nederland niet verplicht?

Studeren – Nederlanders die tijdelijk in het buitenland zijn in verband met hun studie en buitenlanders die tijdelijk in Nederland zijn in verband met hun studie.

Gepensioneerden in het buitenland – ze hebben wel in Nederland gewerkt. Hier zijn speciale regelingen voor. Voor meer informatie hierover moet je contact opnemen met het Zorginstituut.

Wonen in het buitenland – werken in het buitenland bij een buitenlands bedrijf

Ambtenaren (+gezin), personeelsleden van ambassades en consulaten in Nederland.

Ambtenaren werkzaam in dienst van Aruba en Nederlandse Antillen.

Vreemdelingen die hier wonen maar werken zonder werkvergunning.

Twijfel over of je echt een basisverzekering nodig hebt?

Als je twijfelt of je nou wel of niet verplicht bent om een basisverzekering af te sluiten kun je contact opnemen met de Sociale Verzekeringsbank (SVB). De SVB bepaalt of je voldoet aan bepaalde voorwaarden.

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.