Budget Energie introduceert dynamisch energiecontract | Overstappen.nl
04-09-2023

Budget Energie introduceert dynamisch energiecontract

Budget Energie heeft als tweede grote energieleverancier een dynamisch energiecontract geïntroduceerd.

3 minuten 04-09-2023
Tom Schlagwein
Energie-expert

Vanaf vandaag kunnen bestaande en nieuwe klanten van Budget Energie een dynamisch energiecontract afsluiten. Dit komt in navolging van Eneco, dat eerder vandaag ook een dynamisch energiecontract introduceerde.

Verschillende contractvormen

Budget Energie zegt het belangrijk te vinden dat klanten kunnen kiezen voor een contractvorm die het beste bij hun past. Met de komst van dynamische contracten kunnen klanten van Budget Energie nu kiezen tussen een vast, variabel of dynamisch contract.

Wat is een dynamisch contract?

Bij een dynamisch contract zijn de tarieven voor stroom en gas gekoppeld aan de ‘spotmarkt’. Daar wordt energie verhandeld voor de komende dag. De stroomtarieven veranderen per uur en de gasprijs één keer per dag. Dit is in contrast met vaste of variabele contracten waar de prijzen vastliggen voor een bepaalde periode.

Flexibiliteit of zekerheid

Met dynamische tarieven kunnen huishoudens inspelen op de energieprijzen door hun energieverbruik daarop aan te passen. In de app van Budget Energie kunnen klanten de tarieven voor de volgende dag zien en ook hun energieverbruik per uur bijhouden. Als de tarieven laag zijn, bijvoorbeeld wanneer er veel stroom wordt opgewekt met zonne- en windenergie, dan zullen de tarieven dalen of zelfs negatief zijn. Door juist op die momenten een wasje te draaien of de vaatwasser aan te zetten profiteer je van de gunstigste tarieven.

Huishoudens die liever willen weten waar ze aan toe zijn, kunnen kiezen voor de zekerheid van een vast contract. De tarieven blijven dan gedurende de looptijd van het contract hetzelfde. Zo zijn ze beschermd tegen een prijsstijging, maar profiteren ze niet van een prijsdaling. Huishoudens die niet vast willen zitten voor een langere periode, kunnen kiezen voor een variabel contract. Deze tarieven bewegen maandelijks of halfjaarlijks mee met de
inkoopprijzen op de markt, als deze stijgen en ook als deze dalen.

Bekijk ook: vast of variabel energiecontract?

Budget Energie dynamische tarieven

Budget energie rekent €5,99 per maand aan vaste leveringskosten per product. De inkoopvergoeding bedraagt €0,02099 per kWh stroom en €0,07501 per m3 gas. Deze kosten komen dus boven op de inkoopprijzen per kWh en m3. Daarnaast betaal je ook nog overheidsheffingen en netbeheerkosten. Op basis van een inventarisatie van Overstappen.nl, blijken deze kosten heel gemiddeld ten opzichte van andere partijen.

“Na Eneco en eerder Vandebron, volgt nu een grote bestaande leverancier die ook dynamische contracten gaat aanbieden. Onze verwachting is dat iedere grote partij op kortere termijn dan de verplichting van 2025 gaat volgen met het aanbieden van een dynamisch contract, naast de bestaande vaste en variabele contracten.”
Tom Schlagwein
Energie-expert

Dynamische energiecontracten verplicht in 2025

In de nieuwe energiewet die vanaf 2025 moet ingaan staat dat alle energieleveranciers een dynamisch energiecontract moeten aanbieden. Eneco en Budget Energie zijn de eerste twee grote leveranciers die de stap al hebben gezet. De andere twee grote energieleveranciers, Vattenfall en Essent, zullen op termijn ook dynamische contracten moeten gaan aanbieden. Benieuwd wie op dit moment de marktleider is met dynamische energiecontracten? Bekijk dan het onderzoek naar de grootste leveranciers met een dynamisch energiecontract.

Tom Schlagwein
Energie-expert
3 minuten 04-09-2023

Over onze expert

Sinds 2019 is Tom Schlagwein onderdeel van de Kizi familie. Eerst als tarievenspecialist en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot dé energie-expert van Overstappen.nl. Hij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies voor hun energiecontract en is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt. Tom wordt geregeld vermeldt in de pers, waaronder De Telegraaf en Nu.nl.

Terug naar boven