Eneco introduceert dynamisch energiecontract | Overstappen.nl
04-09-2023

Eneco introduceert dynamisch energiecontract

Energieleverancier Eneco introduceert als eerste grote leverancier een dynamisch energiecontract.

 

4 minuten 11-07-2024
Tom Schlagwein
Energie-expert

Eneco heeft een dynamisch energiecontract geïntroduceerd. Hiermee onderscheidt het zich van andere grote energieleveranciers zoals Vattenfall en Essent die nog geen dynamisch contract aanbieden.

Wat is een dynamisch contract?

Bij een dynamisch contract zijn de tarieven voor stroom en gas gekoppeld aan de ‘spotmarkt’. Daar wordt energie verhandeld voor de komende dag. De stroomtarieven veranderen per uur en de gasprijs één keer per dag. Dit is in contrast met vaste of variabele contracten waar de prijzen vastliggen voor een bepaalde periode.

“Dit type contract reflecteert de actuele marktprijs en stelt consumenten in staat om te profiteren van prijsschommelingen in de energiemarkt. Nadeel is wel dat indien de markt er ongunstig voorstaat, je dit ook direct merkt in je kosten. Het beweegt dus direct mee met de markt.”
Tom Schlagwein
Energie-expert

Direct beschikbaar

Huishoudens met een slimme meter kunnen het contract direct afsluiten. Zonder slimme meter is het niet mogelijk om een dynamisch contract af te sluiten, dit komt omdat de het verbruik continu gemeten moet worden om tegen de dan geldende tarieven af te kunnen rekenen. Huishoudens met zonnepanelen moeten nog even geduld hebben, vanaf oktober kunnen zij het contract afsluiten bij Eneco.

De dynamische kosten bij Eneco

Eneco rekent €7 vaste leveringskosten per product per maand. De inkoopvergoeding bedraagt €0,02232 per kWh voor stroom en €0,07225 per m3 voor gas. Deze kosten komen dus boven op de inkoopprijzen per kWh en m3. Daarnaast betaal je ook nog overheidsheffingen en netbeheerkosten. Op basis van een inventarisatie van Overstappen.nl, blijken deze kosten heel gemiddeld ten opzichte van andere partijen.

Hier zie je het overzicht van dynamische leveranciers en de kosten van iedere leverancier.

Huishoudens kunnen profiteren van fluctuerende energieprijzen

Het dynamische contract is vooral interessant voor consumenten die hun energieverbruik willen sturen op basis van de fluctuerende energieprijzen. Wanneer er bijvoorbeeld veel zonne- en windenergie beschikbaar is, zullen de stroomprijzen doorgaans lager zijn, of zelfs negatief zijn. Het loont dan om elektrische apparaten aan te zetten of bijvoorbeeld een elektrische auto op te laden op de momenten met een gunstige stroomprijs. In uitzonderlijke gevallen kun je dus geld toe krijgen op je rekening.

Dynamische tarieven zijn niet zonder risico’s

Huishoudens die overwegen over te stappen naar een contract met dynamische tarieven moeten zich goed laten informeren over de risico’s van dit type contract. Het grootste gevaar zijn hoge energiekosten. Bij stijgende prijzen zullen dynamische tarieven direct meebewegen, waardoor de kans bestaat dat je dan meer betaalt dan bij een vast of variabel energiecontract. Daarnaast geldt er geen maximumprijs, waardoor de prijzen dus flink omhoog kunnen schieten.

Doordat de prijzen fluctueren zal ook de hoogte van de energierekening verschillen. De ene maand kun je daardoor een stuk meer betalen dan de andere maand. Je moet dus over de financiële middelen beschikken om het verschil met je voorschotbedrag op te kunnen vangen.

Dynamische energiecontracten verplicht in 2025

Zoals het er nu naar uitziet moeten alle energieleveranciers in 2025 een dynamisch energiecontract aanbieden. Dit blijkt uit de nieuwe energiewet die vanaf 2025 moet ingaan. Ook andere grote leveranciers zoals Vattenfall en Essent zullen dus op termijn dynamische contracten gaan aanbieden. Benieuwd wie nu de marktleider is met dynamische energiecontracten? Lees dan: dit zijn de grootste leveranciers met een dynamisch energiecontract.

UPDATE 11-07-2024:
De leveringskosten zijn de verwachte leveringskosten en zijn inclusief de inkoopvergoeding van € 0,02059 per kWh voor stroom. Dit tarief geldt t/m 31 juli 2024. Vanaf 1 augustus 2024 wordt dit € 0,02339 per kWh. Voor gas geldt een inkoopvergoeding t/m 31 juli 2024 van € 0,07899 per m3 en vanaf 1 augustus 2024 € 0,07854 per m3.

Tom Schlagwein
Energie-expert
4 minuten 11-07-2024

Over onze expert

Sinds 2019 is Tom Schlagwein onderdeel van de Kizi familie. Eerst als tarievenspecialist en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot dé energie-expert van Overstappen.nl. Hij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies voor hun energiecontract en is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt. Tom wordt geregeld vermeldt in de pers, waaronder De Telegraaf en Nu.nl.

Terug naar boven