Vergoeding tandartsverzekering is te vaak sigaar uit eigen doos | Overstappen.nl
06-12-2023

Vergoeding tandartsverzekering is te vaak sigaar uit eigen doos

Voor sommige tandverzekeringen betaal je bijna net zo veel als je maximaal vergoed krijgt.

4 minuten 06-12-2023
Eva van Erk
Zorgexpert

De kosten voor een behandeling door de tandarts of mondhygiënist kunnen aanzienlijk oplopen. Veel mensen sluiten daarom een aanvullende tandartsverzekering af. Is dit dit juiste keuze of kun je de tandartskosten beter uit eigen zak betalen? Overstappen.nl rekende uit welk gedeelte van de premie je zelf betaalt. Voor sommige tandverzekeringen betaal je 90% van de maximale vergoeding zelf! Dat is nog eens een sigaar uit eigen doos.

Tandartsverzekering loont lang niet altijd

Voor volwassenen valt tandzorg, op een aantal bijzondere tandheelkundige ingrepen na, buiten het basispakket. Om een deel van deze tandartskosten toch vergoed te krijgen, sluiten veel mensen een aanvullende tandartsverzekering af.

Echter, uit ons onderzoek blijkt dat je de kosten van die verzekering er vaak nauwelijks of zelfs bij lange na niet uithaalt. Bij sommige tandverzekeringen betaal je ruim 90% van de maximale vergoeding zelf. Dan kun je de tandartskosten beter uit eigen zak betalen, want de kans is groot dat je de maximale vergoeding niet opmaakt.

Overzicht tandverzekeringen 2024

Hieronder zie je de prijs die je per maand betaalt voor een basisverzekering inclusief tandverzekering. We vergelijken de vier populairste dekkingsvormen: maximale vergoedingen van € 250 en € 500 per jaar, beide beschikbaar met 75% en 100% vergoedingsopties. In het overzicht hebben we de premie met de dekking vergeleken. Een premie/dekking-verhouding van 80% betekent dat je premie 80% van de dekking is. Je hebt dus alleen profijt van je tandverzekering als je meer dan 80% van de maximale dekking gebruikt.

Zo bepaal je of je tandverzekering waar voor je geld biedt

Een tandartsverzekering dekt de kosten voor de tandarts en de mondhygiënist. Bij de meeste tandverzekeringen ontvang je een maximale vergoeding, bijvoorbeeld € 250 of € 500. De verzekeraar betaalt nooit meer dan dat bedrag voor tandartsrekeningen. Daarnaast is er een percentage dat de verzekeraar vergoed. Afhankelijk van de aanvullende tandartsverzekering die je kiest is dit 75%, 80% of 100%. Aan de hand van een voorbeeld leggen we uit of je waar voor je geld krijgt als je kiest voor een tandverzekering.

Voorbeeld van € 500 tandverzekering met 100% vergoeding

Stel je hebt gekozen voor een tandverzekering die maximaal € 500 vergoedt (100% vergoeding) en je betaalt hiervoor € 36 per maand.

Je betaalt dan 12 * € 36 = € 432 per jaar voor een maximale vergoeding van € 500. Oftewel (€ 500 – €432)/500 = 86% betaal je zelf. Dat is een sigaar uit eigen doos! Tenzij je zeker weet dat je in 2024 een behandeling hebt die € 500 of meer kost, is zo’n verzekering geen slimme zet.

“Let bij het kiezen van een tandverzekering goed op of de maximale vergoeding hoger is dan je jaarpremie. Je hebt weinig aan een verzekering die bijna net zo veel kost als hij maximaal vergoedt.”
Eva van Erk
Zorgexpert

Is een tandverzekering echt nodig?

Een tandartsverzekering is vaak de sluitpost van je zorgverzekering, maar kan een behoorlijk verschil maken in de totaalpremie. Voor sommige tandverzekeringen betaal je bijna net zo veel als je maximaal vergoed krijgt.

Om een goede keuze te kunnen maken is het verstandig om vóór het einde van het jaar aan je tandarts te vragen of je volgend jaar behandelingen nodig hebt. Op basis van deze informatie kun je een vergelijking maken voor je zorgverzekering en de best passende aanvullende verzekering kiezen. Wanneer er geen behandelingen noodzakelijk zijn, is het meestal voordeliger om de tandartskosten uit eigen zak te betalen

Eva van Erk
Zorgexpert
4 minuten 06-12-2023

Over onze expert

Eva is onze expert in zorgverzekeringen. Ze werkt inmiddels heel wat jaren in de zorgbranche en kent het klappen van de zweep. Haar kennis en ervaring deed zij op als productmanager bij een zorgverzekeraar. Zij kent de ins and outs van zorgverzekeringen en vertelt je graag hoe jij je voordeel kunt doen met de laatste ontwikkelingen op de zorgverzekeringsmarkt.

Terug naar boven