Zwarte zaterdag 2024: welke dagen moet je vermijden op zomervakantie? | Overstappen.nl
03-07-2024

Zwarte zaterdag 2024: welke dagen moet je vermijden op zomervakantie?

In de zomer zijn er bepaalde dagen waarop er topdrukte op de wegen is. Wat is zwarte zaterdag en hoe ontwijk je het?

3 minuten 10-07-2024
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen

Ga je deze zomer met de auto op vakantie? Dan is het handig om te weten wanneer de wegen het drukst zijn. Tijdens de zomermaanden wordt er in Europa vaak gesproken over “zwarte zaterdag”. Dit zijn de dagen waarop er veel verkeer wordt verwacht op de snelwegen naar populaire vakantiebestemmingen. Deze dagen wil je dus het liefst vermijden, anders is de kans groot dat je in de file komt te staan. Wij vertellen je alles over zwarte zaterdag en wat je kunt doen om verkeersdrukte tijdens je reis te voorkomen.

Wat is zwarte zaterdag?

Zwarte zaterdag is de term die wordt gebruikt voor dagen met topdrukte op de weg in de zomer. Deze dagen vallen vooral in de laatste weekenden van juli en de eerste weekenden van augustus. Veel vakantiegangers vertrekken dan naar hun vakantiebestemmingen en dit leidt tot extreem drukke snelwegen. De drukste dagen worden dit jaar verwacht op:

 • Zaterdag 27 juli
 • Zaterdag 3 augustus

De drukte is niet beperkt tot deze dagen, ook op de zaterdagen, vrijdagen en zondagen ervoor en erna kan het ontzettend druk zijn.

Verwachtingen per land

 • Frankrijk: Vooral in het weekend van 26 juli en 3 augustus wordt er topdrukte verwacht in Frankrijk in beide richtingen. Verder zal het in de weekenden vanaf 5 juli t/m 19 juli druk zijn in Zuidelijke richting. Op 20 en 21 juli en 9, 10, 11, 17, 30 en 31 augustus zal er in beide richtingen veel verkeer zijn, waarbij de meeste drukte op de zaterdagen is. In augustus zijn er ook nog dagen waarop er drukte richting het noorden is: op 16, 18, 23, 24 en 25 augustus. Vooral de Autoroute du Soleil is berucht vanwege de files.
 • België: In België zijn er geen dagen waarop er topdrukte wordt verwacht, maar in de zomerweekenden zal het desondanks wel zeer druk zijn. Op zaterdag 6, 13 en 20 juli zal er veel drukte zijn in zuidelijke richting. In beide richtingen zal het op zaterdag 27 juli en de zaterdagen 3, 10, 17 en 24 augustus erg druk zijn.
 • Duitsland: Ook in Duitsland ontkom je niet aan drukte. In Duitsland zal in de weekenden vanaf 13 juli t/m 31 augustus veel drukte zijn in beide richtingen. Ook in september is het op de 6e en 7e nog erg druk in beide richtingen.
 • Spanje, Italie, Zwitserland, Oostenrijk: Ook in deze landen zijn de wegen druk rond de verwachte zwarte zaterdagen. Vooral naar de routes naar de grote steden en vakantiegebieden kunnen overvol zijn.

Kijk voor het uitgebreide overzicht per land in de verkeerskalender van de ANWB.

Tips voor reizen tijdens drukke dagen

Je kunt de drukte niet volledig ontwijken, maar met een goede planning kun je je reis wel zo prettig mogelijk maken. Wij geven je een paar tips:

 1. Bekijk op welke dagen de drukte het grootst is. Check een verkeersdruktekalender en plan je reis om de zwarte zaterdagen heen. Zo voorkom je dat je urenlang in de file komt te staan.
 2. Kies een slimme vertrektijd. Vaak denken mensen dat midden in de nacht vertrekken beter is, maar dit kan betekenen dat je later alsnog in de file terechtkomt. Vertrek daarom rond 09:00 of 10:00 uur
 3. Check je auto. Je wil natuurlijk voorkomen dat je op de heenweg al stil komt te staan vanwege pech. Controleer daarom voor vertrek je auto: bijvoorbeeld je bandenspanning, het oliepeil en de airconditioning.
 4. Koop vooraf een tolbadge. Als je tolwegen gebruikt, overweeg dan om een tolbadge aan te schaffen. Dit kan je helpen om sneller door tolstations te komen en lange wachttijden te voorkomen. Je kunt deze badges kopen bij de ANWB of tankstations.
 5. Reis via een alternatieve route. Navigatie apps zoals Google Maps, Waze of Flitsmeister kunnen je helpen bij het vinden van alternatieve routes en het vermijden van files met real-time verkeersinformatie.
 6. Zorg voor voldoende eten, drinken en vermaak. Last but not least: bereid je voor op file en neem broodjes, snacks en drinken mee in de auto. Zo zullen jullie niet gedehydrateerd en hongerig in de auto zitten. Neem ook spelletjes, puzzelboekjes, boeken of stripverhalen en een vrolijke playlist mee om het gezellig te houden in de auto. Vergeet ook niet om pauzes te houden en om de 2 à 3 uur te stoppen om je benen even te strekken.
Geschreven door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
3 minuten 10-07-2024

Over onze expert

Sinds 2017 is Jerry Poel onderdeel van de Kizi familie. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de autoverzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere autoverzekering. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.