Wat dekt een bagage verzekering? | vergoedingen in 2024

Bagage verzekering

Snel naar

Wat is een bagageverzekering?

Een bagage verzekering is een reisverzekering die schade, diefstal of het kwijtraken van bagage dekt als jij op reis bent. Dit kan een vergoeding zijn voor alle bagage, maar kan ook een maximaal geldbedrag zijn voor één persoon of een reisgezelschap. Een andere belangrijke dekking geldt voor reisdocumenten zoals je paspoort. Een noodpaspoort aanvragen zorgt voor extra kosten die je anders zelf moet betalen. De bagageverzekering zit soms al standaard in je reisverzekering. Als dit niet het geval is kan je een bagageverzekering ook als aanvullende dekking op je reisverzekering afsluiten.
 

Waarom een reisverzekering met bagagedekking?

Met een bagagedekking voorkom je dus extra kosten door schade, verlies of diefstal van je bagage op reis. Dit kan uiteraard voorkomen in het buitenland, maar ook op het vliegveld. Zo meldt Max meldpunt dat ongeveer 5% van alle bagage op vliegvelden vermist raakt. Overstappen van vlucht op het vliegveld is oorzaak nummer 1 van het kwijtraken van de bagage. Daarnaast kan het voorkomen dat je bagage gestolen wordt of schade oploopt. Hiermee wordt niet alleen je koffer bedoeld, maar uiteraard ook de spullen die hierin zitten. Denk aan je dure laptop of je nieuwe trui.


Dekking reisverzekering met bagagedekking

De dekking van een bagageverzekering kan variëren afhankelijk van de specifieke polisvoorwaarden en de verzekeraar. Over het algemeen biedt een bagageverzekering dekking voor schade, verlies of diefstal van persoonlijke bezittingen tijdens het reizen. Hier zijn enkele veelvoorkomende items die wel of niet gedekt kunnen zijn:

Wel

 • pluspunt
  Bagage en persoonlijke bezittingen
 • pluspunt
  Reisdocumenten
 • pluspunt
  Medische hulpmiddelen
 • pluspunt
  Meegnomen uitrusting (tot beperkt bedrag)
 • pluspunt
  Voorgoedingen voor nooduitgaven

Niet

 • minpunt
  Contant geld (tot een beperkt bedrag)
 • minpunt
  Slijtage of veroudering van persoonlijke spullen
 • minpunt
  Diefstal door "onbewaakte bagage"

Bagagedekking standaard meeverzekerd

Bij een aantal verzekeraars is een bagagedekking standaard meeverzekerd. Wel is dit meestal tot een beperkt bedrag. Doorgaans kan je dit verder aanvullen met een extra dekking.

VerzekeraarPer persoonPer reisgezelschap Eigen risico
AegonTot € 1.500Tot € 4.000€ 0 of € 250
FBTOTot € 3.000X€ 0, € 150 of € 300
OHRATot € 1.250X€ 70
Nationale Nederlanden€ 2.500 of € 5.000X€ 0, € 50 of € 100
InsharedTot € 2.500Tot € 7.500€ 100
ABN AMROTot € 2.500X€ 50
Allianz AssistanceTot € 1.000X€ 75
UnigarantTot € 2.000X€ 50 of € 100
De InternationaleTot € 5.000X€ 60

De dekking van een aanvullende bagagedekking

Je kan ervoor kiezen om je reisverzekering aan te vullen met een extra bagagedekking. Het kan zo zijn dat de bagagedekking in je basisdekking niet voldoende is.

VerzekeraarPer persoonPer reisgezelschap Eigen risico
AegonTot € 2.500Tot € 5.000€ 0 of € 500
FBTOXXX
OHRA€ 2.500 of € 5.000X€ 70
Univé€ 1.000, € 2.500 of € 3.500X€ 50
Centraal BeheerHet specifieke bedrag staat op het polisblad. Het bedrag ligt rond een maximale vergoeding van € 250 per product.X€ 150 of € 300
Allianz Assistance€ 2.000 of € 3.000X€ 50 of € 75
a.s.r.€ 1.000, € 3.000 of € 5.000X€ 0, € 75 of € 150
UnigarantTot € 4.100X€ 50
De InternationaleTot € 7.000X€ 60

Voor- en nadelen van een bagagedekking

 

Voordelen

 • pluspunt
  Je ontvangt een vergoeding bij diefstal, schade en vermissing.
 • pluspunt
  Een goede dekking van je persoonlijke spullen op reis.
 • pluspunt
  Vergoedingen voor nooduitgaven: Als je bagage verloren gaat of gestolen is, keren sommige reisverzekeraars een noodbudget uit.

Nadelen

 • minpunt
  Extra vaste lasten: niet altijd standaard in de basisdekking
 • minpunt
  Voor sommige spullen beperkte dekking: denk aan elektronische apparaten en persoonlijk waardevolle spullen.
 • minpunt
  Overlappende dekking: Het is mogelijk dat een luchtvaartmaatschappij of creditcardmaatschappij al (beperkte) dekking biedt voor je bagage.

Hoeveel kost een reisverzekering met bagagedekking?

Je kunt een doorlopende reisverzekering met bagagedekking al afsluiten vanaf € 1,90 per maand, dat kan oplopen tot € 9,70 per maand. De kosten van een doorlopende reisverzekering met bagagedekking zijn afhankelijk van:

 • Hoogte eigen risico bagagedekking
 • Hoogte maximale vergoeding bagage
 • Het dekkingspakket van de reisverzekering

Een reisverzekering met bagagedekking afsluiten

Het afsluiten van een doorlopende reisverzekering met bagagedekking kan in onze reisvergelijker. Het volgende stappenplan kan je gebruiken om een reisverzekering met bagagedekking af te sluiten.

Vul je persoonlijke gegevens in

Voor het afsluiten van een reisverzekering hebben wij een aantal gegevens nodig, namelijk: je leeftijd, postcode + huisnummer, geboortedatum en wie je wilt verzekeren (bv. ook gezinsleden).

Reisduur en bestemming van de reis

Hierna vul je de achtereenvolgende reisduur in en de bestemming van je reis. Kijk goed door welke landen je reist en sluit hiervoor de bijbehorende dekking af. Kijk ook altijd in de polisvoorwaarden of de aanbiederspagina van de reisverzekeraar. Hier vind je de specifieke landen die onder de Europa- of werelddekking vallen.

Vergelijk de reisverzekeringen

Vink je benodigde aanvullende dekkingen aan en klik daarna op de knop “vergelijk reisverzekeringen”. Hierdoor kom je op de pagina met de verschillende reisverzekeringen die op basis van premie zijn gesorteerd. Aan de linkerkant bij de zijbalk kan je onder “max. eigen risico bagage”, aangeven welk maximale risico je wilt hebben.

Kies de verzekering die bij jou past

Wetende voor welk bedrag je bagage verzekerd moet zijn, kan je een keuze maken tussen de verschillende reisverzekeringen. Je sluit een reisverzekering af door op de knop “aanvragen” te klikken. Wij sturen je door naar de juiste pagina van de verzekeraar. Hier vul je nogmaals je gegevens in.


Tips voor op reis

Hierbij nog een aantal tip met betrekking tot je bagage op reis:

 • Bewaar de bonnetjes van dure spullen. Dit vordert het proces van uitbetaling van je verzekeraar bij diefstal, schade of het kwijtraken van spullen.
 • Doe in geval van diefstal altijd aangifte bij de lokale autoriteiten en vraag hierbij een schriftelijke kopie van de aangifte. De Rijksoverheid geeft verdere informatie over verschillende situaties.
 • Bewaar essentiële en dure items in de handbagage. Hierdoor voorkom je dat je koffer en daarmee deze spullen niet aankomen op de plek van bestemming.
 • Label je bagage met je naam, adres en telefoonnummer. Bij vermissing kan een luchtvaartmaatschappij makkelijk contact opnemen.