Doorlopende reisverzekering opzeggen | Hoe moet dit?

Doorlopende reisverzekering opzeggen

Het kan gebeuren dat je na een tijd wilt stoppen met je huidige doorlopende reisverzekering. Het is dan mogelijk om je reisverzekering stop te zetten of een overstap te maken naar een andere reisverzekering of verzekeraar. Op deze pagina gaan wij vertellen hoe je een doorlopende reisverzekering opzegt en laten wij de specifieke voorwaarden per verzekeraar zien.

Hoe zeg je een doorlopende reisverzekering op?

Een doorlopende reisverzekering sluit je in principe voor een onbepaalde tijd af. Toch hanteren bijna alle verzekeraars een “eerste verzekeringsjaar” met daarna een automatische verlenging van de doorlopende reisverzekering.

Het specifieke proces van opzeggen bij een doorlopende reisverzekering verschilt per verzekeraar. Toch zijn er een aantal algemene stappen die je bij de meeste verzekeraars kan aanhouden:

Bekijk de opzegbaarheid: Is het wel mogelijk om de reisverzekering in het eerste verzekeringsjaar stop te zetten? Bekijk daarom goed de mogelijkheid tot opzeggen in jouw situatie. Meestal kan je na je eerste contractjaar de doorlopende reisverzekering stopzetten.

Bekijk je opzegtermijn: Dit staat altijd in de polisvoorwaarden van je doorlopende reisverzekering vermeld. Dit is de periode waarin je premie moet blijven betalen (en dus verzekerd bent), na de aanvraag tot opzegging. De meeste verzekeraar hanteren een opzegtermijn van één maand.

De aanvraag voor opzeggen: Je kan meestal een aanvraag doen via de volgende manieren:

  • Telefonisch contact
  • De app van de verzekeraar
  • De website van de verzekeraar

De verzekeraar zal de aanvraag in behandeling nemen en z.s.m. laten weten wanneer de reisverzekering afloopt.

Specifiek per verzekeraar

 

VerzekeraarOpzegbaarheid eerste verzekeringsjaarOpzegbaarheid na een jaarOpzeg mogelijkheden
FBTONiet mogelijkDagelijksPer telefoon: (058) 234 56 78 of online: fbto.nl
Centraal BeheerDagelijksxPer telefoon: (055) 579 8000 of online: centraalbeheer.nl
UnivéNiet mogelijkDagelijksPer telefoon: +31 592 349 340 of online: unive.nl of Univé app
De InternationaleNiet mogelijkDagelijksOnline: verzekeringen.deinternationale.nl
OHRANiet mogelijkDagelijksPer telefoon: 026 205 22 96 of online: ohra.nl
ABN AMRONiet mogelijkOp ieder momentPer telefoon: 0900 – 00 24 of online: abnamro.nl

InsharedDagelijksxOnline: inshared.nl
a.s.r.DagelijksxOnline: asr.nl
UnigarantDagelijksxOnline: unigarant.nl
AegonNiet mogelijkDagelijksOnline: aegon.nl
Nationale NederlandenNiet mogelijkDagelijksPer telefoon: 088-6630663 of online: nn.nl

Wel heb je bij de meeste verzekeraars een opzegtermijn van één maand, die ingaat als je de aanvraag tot opzegging doet. Bij de volgende verzekeraars heb je geen opzegtermijn:

  • a.s.r.
  • Inshared
  • Unigarant: Binnen het eerste verzekeringsjaar kan je niet gelijk opzeggen. De overeenkomst loopt door tot de eerstvolgende dag dat je premie moet betalen. Na het eerste verzekeringsjaar kan dit wel.
  • FBTO
  • Centraal Beheer
  • ABN AMRO

Overstappen van doorlopende reisverzekering

Als je doorlopende reisverzekering het toelaat kan je overstappen van doorlopende reisverzekering. Je moet zelf eerst je eigen reisverzekering stopzetten. Als je de datum weet waarop de overeenkomst afloopt, kan je deze datum doorgeven als ingangsdatum bij je nieuwe verzekeraar.

Wanneer de twee reisverzekeringen niet goed op elkaar aansluiten, moet je voor beide reisverzekeringen premie betalen. Probeer overlapping van de twee verzekeraars te voorkomen. Dit scheelt namelijk weer in de portemonnee!

Gecontroleerd door
Jeremy Broekman - Expert schadeverzekeringen
Jeremy Broekman
Expert schadeverzekeringen
6 minuten 22-03-2024

Over onze expert

Sinds 2023 is Jeremy Broekman onderdeel van de Kizi familie. Hij voorziet je van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Hieronder vallen woonverzekeringen, reisverzekeringen, fietsverzekeringen, motorverzekeringen en scooterverzekeringen. Jeremy is sinds 2016 werkzaam in de online vergelijkingsbranche. Daarnaast heeft hij bij een grote verzekeraar gewerkt, waardoor hij je kan voorzien van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Ook houdt hij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de verzekeringsbranche.

Snel antwoord

Veelgestelde vragen over het opzeggen van je reisverzekering

In principe kan je de reisverzekering tussentijds niet opzeggen. Je moet bij de meeste verzekeraars het eerste verzekeringsjaar afwachten, waarna je de verzekering kan opzeggen.

Na het eerste verzekeringsjaar moet je een doorlopende reisverzekering kunnen stopzetten. Als je dit niet doet, wordt de overeenkomst meestal verlengt. Bij een enkele verzekeraar kan dit al in het eerste jaar doen.

Het verschilt per verzekeraar of je doorlopende reisverzekering kan aanpassen. Bij de meeste verzekeraars is dit gewoon mogelijk. Wel kan er een termijn gelden waarin de reisverzekering niet mag worden aangepast. Zeker in het eerste verzekeringsjaar kunnen verzekeraars moeilijk doen over het aanpassen van je reisverzekering.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Het laatste nieuws

/assets/danielle-claude-belanger-NUQhvaT_rWA-unsplash-scaled-e1720526464260.jpg
Pers

Bijna 40% Nederlanders vreest diefstal op vakantie

Uit een onderzoek van Overstappen.nl blijkt dat bijna 40% van de Nederlanders vreest voor diefstal van waardevolle spullen tijdens vakanties. Jongeren maken zich vooral zorgen over bagageverlies, terwijl ouderen relatief onbezorgd zijn over reisgerelateerde problemen.

/assets/maarten-duineveld-pmfJcN7RGiw-unsplash-scaled-e1711024908613.jpg
Reisverzekering

Een 10% stijging van het aantal wintersporters met letsel of pech

Lees hier meer over de stijging van het aantal gemelde ongelukken tijdens afgelopen wintersportseizoen.

/assets/marco-ceschi-cw32bXq5JFo-unsplash-scaled-e1708008318186.jpg
Reisverzekering

2023: Succesvol jaar voor de reisbranche met interessante trends

De reisbranche kijkt tevreden terug op een succesvol 2023 en heeft hoge verwachtingen voor een voortzetting van deze positieve trend in 2024. Sinds mei 2023 is er een opmerkelijke toename in het aantal boekingen, vooral voor vakanties buiten Europa, wat duidt op een terugkeer naar het niveau van voor de Covid-19-pandemie.

/assets/IMG_20230102_104149.jpg
Reisverzekering

Wintersport 2023-2024: Trends en inzichten

Het wintersportseizoen 2023-2024 is van start gegaan! In dit artikel krijg je informatie uit een recent onderzoek over de trends en inzichten in de wereld van wintersport. Lees meer over de stijging in populariteit en uitgaven, vroegtijdige boekingen, favoriete bestemmingen en de overweging om een verzekering af te sluiten.

/assets/gemmmm-912dbRKHTII-unsplash-scaled.jpg
Reisverzekering

Aardbeving in Marokko: Hoe handelen de reisorganisaties en reizigers?

Lees in dit artikel meer over de verwoestende aardbeving in Marokko. Kom te weten hoe reisorganisaties hiermee omgaan, wat reizigers doen en wat jij moet doen als jij in Marokko bent of hier nog heen gaat.