Eigen risico scooterverzekering

Yes, je hebt een mooie (nieuwe) scooter, daar zul je veel rijplezier van hebben. Maar wat als je onderuit gaat of schade rijdt? Hoe zit het dan met de kosten? Dekt je scooterverzekering alles? En hoe zit het met je eigen risico bij een scooterverzekering? Wat houdt dat precies in, hoe werkt het en kun je besparen door het eigen risico aan te passen? De antwoorden op al deze vragen en meer geven we je op deze pagina.

Hoe hoog is het eigen risico bij een scooterverzekering?

Het eigen risico bij een scooterverzekering is het bedrag dat je zelf betaalt op het moment dat je schade aan of diefstal van je scooter of brommer claimt.

Maak je schade aan een (voertuig) van een ander, dan geldt er geen eigen risico. In sommige gevallen moet je wel (een deel van) de schadekosten voorschieten, maar dit krijg je weer terug op het moment dat de verzekeraar van de andere partij het schadebedrag compenseert.

De hoogte van je eigen risico? Die varieert:

  • Standaard eigen risico: meestal tussen de €100,- en €250,-. Afhankelijk van je verzekeraar en polis.
  • Jongeren: hoger eigen risico, denk aan €250,- tot €500,-, vanwege statistisch meer risico op schade.
  • WA-scooterverzekering: kies je voor de minimale WA-scooterverzekering, dan geldt er geen eigen risico. De verzekering dekt dan ook minder schade.

Hoger eigen risico kiezen

Als het gaat om het verzekeren van je scooter, dan wil je natuurlijk niet te veel betalen. Het kiezen voor een hoger eigen risico bij je scooterverzekering kan een slimme zet zijn, want zo kun je je maandelijkse uitgaven verlagen.

Hoger eigen risico zorgt voor lagere premie

Door voor een hoger eigen risico te kiezen, het bedrag dat je zelf betaalt in het geval van schade, verlaag je de premie die je maandelijks aan de verzekeraar betaalt. Dit principe werkt omdat de verzekeraar minder risico loopt wanneer jij bereid bent meer van de financiële lasten op je te nemen bij schade. Het resultaat? Een lagere premie, waardoor je op de lange termijn kosten bespaart, mits je geen schade rijdt.

Daarnaast biedt het kiezen van een hoger eigen risico je de mogelijkheid om je rijgedrag te belonen. Ben je iemand die altijd voorzichtig rijdt, de verkeersregels respecteert en risico’s op de weg minimaliseert? Dan is de kans kleiner dat je te maken krijgt met schade. In zo’n geval kan een hoger eigen risico financieel voordeliger uitpakken.

Het is een kwestie van je eigen rijvaardigheid en rijgedrag goed inschatten. Denk je dat het risico op schade klein is door jouw voorzichtige rijstijl, dan kan het financieel aantrekkelijk zijn om voor een hoger eigen risico te gaan.

“Het is altijd verstandig om wat geld om altijd wat geld achter de hand te hebben. In dit geval is dat minimaal de hoogte van je eigen risico van je scooterverzekering. Zo kun je altijd de kosten van je eigen risico betalen, mocht je toch een keer schade aan je scooter krijgen.”
Jeremy Broekman - Expert schadeverzekeringen
Jeremy Broekman
Expert schadeverzekeringen

Samenvatting wel/niet lager eigen risico kiezen bij je scooterverzekering:

  • Lagere premie: hoger eigen risico = lagere maandlasten.
  • Zelf inschatten: ben je een voorzichtige rijder? Dan kan dit in je voordeel werken.

Hoe werkt het eigen risico?

Zoals gezegd is het eigen risico het bedrag dat je zelf betaalt wanneer je een schadegeval claimt bij je verzekeraar.

Voorbeeld: stel, je hebt €200,- eigen risico en €500,- schade. Dan betaal je zelf de eerste €200,- en de verzekering de resterende €300,-. Is de schade minder dan je eigen risico? Dan betaal je alles zelf.

Schade door anderen en eigen risico scooterverzekering

Heb je meer dan de minimaal verplichte WA-verzekering voor je scooter, dus een WA beperkt casco scooterverzekering of all risk-verzekering scooterverzekering en is de tegenpartij schuldig aan de opgelopen schade waarbij jij en je scooter betrokken zijn? Dan hoef je je eigen risico vaak alleen maar voor te schieten en krijg je het bedrag van je eigen risico terug zodra de schade verhaald is op de andere betrokken partij.

Bespaar op je scooterverzekering

Met onze vergelijker duik je in de wereld van scooterverzekeringen. Zo kun je gemakkelijk verzekeringen vergelijken voor jouw scooter.

Met onze onafhankelijke tool:

  • vergelijk je verschillende aanbieders.
  • kijk je naar dekking versus kosten.
  • overweeg je het aanpassen van je eigen risico.

Dus, ga direct naar onze scooterverzekeringvergelijker en vind de deal die bij jou past en bespaar direct op je vaste lasten.

Gecontroleerd door
Jeremy Broekman - Expert schadeverzekeringen
Jeremy Broekman
Expert schadeverzekeringen
5 minuten 15-05-2024

Over onze expert

Sinds 2023 is Jeremy Broekman onderdeel van de Kizi familie. Hij voorziet je van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Hieronder vallen woonverzekeringen, reisverzekeringen, fietsverzekeringen, motorverzekeringen en scooterverzekeringen. Jeremy is sinds 2016 werkzaam in de online vergelijkingsbranche. Daarnaast heeft hij bij een grote verzekeraar gewerkt, waardoor hij je kan voorzien van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Ook houdt hij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de verzekeringsbranche.

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

De kosten variëren per verzekeraar, van ongeveer €100,- tot €500,- voor jongeren.

Ja, bij de meeste verzekeraars kun je kiezen voor een hoger of lager eigen risico. Een hoger eigen risico leidt vaak tot een lagere premie, terwijl een lager eigen risico de maandelijkse kosten kan verhogen. Het is belangrijk om een eigen risico te kiezen dat past bij je financiële situatie en hoeveel risico je zelf wilt dragen.

Gebruik onze scooterverzekering vergelijker om de verzekering te vinden die bij jou past, inclusief een eigen risico dat aansluit bij jouw situatie.

Als de schade aan je scooter lager is dan het bedrag van je eigen risico, dan ben je zelf verantwoordelijk voor de volledige kosten van de reparatie. Stel dat je een eigen risico van €250,- hebt en de schade bedraagt €150,-, dan betaal je €150,- zelf en wordt er niets vergoed door de verzekering.

Dit kan variëren per verzekeraar. Sommige verzekeraars kunnen besluiten het eigen risico te verhogen als je meerdere schadeclaims indient, als onderdeel van hun risicobeheerstrategie. Het is echter niet een standaardpraktijk voor alle verzekeraars. Het is belangrijk om de polisvoorwaarden goed te lezen of direct contact op te nemen met je verzekeraar voor specifieke details over hoe schadeclaims je eigen risico en premie kunnen beïnvloeden.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!