Scooter schorsen | Overstappen.nl

Scooter schorsen

Ga je een tijdje naar het buitenland of vind je het in de winter veel te koud om je scooter te gebruiken? Dan kun je je scooter schorsen om geld te besparen. Hoe werkt dit precies? Je leest het op deze pagina.

Wat betekent een scooter schorsen?

Schors je het kenteken van je scooter? Dan pauzeer je de belangrijkste verplichtingen die bij het hebben van een scooter komen kijken. Zo hoef je tijdens de schorsingsperiode geen wegenbelasting te betalen en hoeft je scooter ook niet verzekerd te zijn. Wel staat hier tegenover dat je tijdelijk niet met je scooter op de openbare weg mag komen.

Veel mensen kiezen ervoor om hun scooter te schorsen wanneer ze bijvoorbeeld:

 • voor langere tijd naar het buitenland gaan;
 • de scooter in de wintermaanden niet gebruiken;
 • tijdelijk niet mogen, kunnen of willen scooterrijden of
 • geld willen besparen.

Hoe schors je een scooter?

Het schorsen van je scooter kan zowel online als bij een loket van de Rijksdienst van het Wegverkeer (RDW):

Online schorsen

Het online schorsen van je scooter werkt als volgt:

 • Ga naar de RDW-website en log in met je DigiD, eHerkenning of RDW-certificaat.
 • Vul de gevraagde gegevens in en betaal de kosten via iDEAL (bij DigiD en eHerkenning) of de afgesproken betaalmethode (bij RDW-certificaat). Hou je

Je ontvangt na afloop twee mails van de RDW. Eentje met een bevestiging en eentje met de einddatum van de schorsing. Vanaf het moment dat je de tweede mail hebt ontvangen is de schorsing actief.

“Heb je de schorsing online aangevraagd? Print de tweede bevestigingsmail dan uit en bewaar deze goed. Dit is het bewijs van je schorsing.”
Jeremy Broekman - Expert schadeverzekeringen
Jeremy Broekman
Expert schadeverzekeringen

Bij een RDW-loket schorsen

Liever bij een loket langs? Dit werkt als volgt:

 • Bezoek een kentekenloket, RDW-keuringsstation of RDW-balie.
 • Neem een geldig legitimatiebewijs mee, en je kentekencard met tenaamstellingscode of tenaamstellingsbewijs met overschrijvingsbewijs (bij een papieren kentekenbewijs).
 • Betaal de schorsingskosten bij het loket.

De schorsing is direct van kracht. Je ontvangt een schorsingsverslag met de einddatum van de schorsing. Bewaar dit goed.

Na de schorsing

Na de schorsing blijft je kentekenbewijs geldig en kun je je scooterverzekering zelf stopzetten. De RDW geeft aan de Belastingdienst door dat het kenteken is geschorst, waardoor de eventuele wegenbelasting automatisch stopt.

Hoe lang mag je een scooter schorsen?

Je kunt het kenteken van je scooter schorsen voor een periode van 1, 2 of 3 jaar. De schorsing loopt automatisch af.

Een voorbeeld? Je schorst je scooter op 18 juni 2024 voor 2 jaar. Tenzij je de schorsing eerder stopzet, loopt deze in dit geval tot en met 18 juni 2026.

Scooter schorsen: kosten

De kosten voor het schorsen van je scooter hangen af van de lengte van de schorsing:

 • 1 jaar: €13,40
 • 2 jaar: €26,80
 • 3 jaar: €40,20

Je betaalt deze bedragen online via iDEAL of direct bij de balie.

Regels rondom het schorsen van je scooter

Hoe handig ook, het schorsen van je scooter komt met een aantal regels. Zo mag je scooter tijdens de schorsingsperiode niet op de openbare weg staan of gebruikt worden. Je moet deze dus op privéterrein stallen.

Wil je je scooter weer gebruiken voordat de schorsing automatisch afloopt, dan moet je de schorsing eerst stopzetten en minimaal een WA-scooterverzekering afsluiten. Doe je dit niet, dan ben je in overtreding en riskeer je een boete.

Twijfel je over de regels? Neem dan contact op met de RDW.

Tijdelijk schorsen of verkopen?

Twijfel je tussen schorsen of verkopen? Beide opties hebben hun eigen voor- en nadelen en de beste keuze hangt af van je individuele situatie.

Schorsen is voordelig wanneer je van plan bent je scooter later weer te gebruiken. Ben je blij met je huidige scooter en wil je deze graag houden? Dan is schorsen het overwegen waard.

Verkoop je je scooter? Dan krijg je hier eventueel een mooi bedrag voor. Je kunt dit bedrag na een paar jaar gebruiken om opnieuw een scooter te kopen. Wel moet je in dit geval op zoek naar een goede vervanger van je oude scooter en kan het zijn dat je hier uiteindelijk meer voor betaalt.

Scooterverzekering vergelijken

Is je schorsing afgelopen en wil je je scooter opnieuw verzekeren? Wij zetten de allerbeste scooterverzekeringen voor je op een rij! Vul je gegevens in op onze vergelijker, en ontdek welke dekkingen het beste bij jouw situatie passen. Zo bespaar je tijd en weet je zeker dat je niet te veel betaalt.

Gecontroleerd door
Jeremy Broekman - Expert schadeverzekeringen
Jeremy Broekman
Expert schadeverzekeringen
5 minuten 01-07-2024

Over onze expert

Sinds 2023 is Jeremy Broekman onderdeel van de Kizi familie. Hij voorziet je van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Hieronder vallen woonverzekeringen, reisverzekeringen, fietsverzekeringen, motorverzekeringen en scooterverzekeringen. Jeremy is sinds 2016 werkzaam in de online vergelijkingsbranche. Daarnaast heeft hij bij een grote verzekeraar gewerkt, waardoor hij je kan voorzien van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Ook houdt hij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de verzekeringsbranche.

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Nee, je krijgt geen geld terug als je de schorsing van je scooter eerder stopzet. De kosten voor de schorsing zijn eenmalig en worden niet terugbetaald, ongeacht de resterende duur van de schorsing.

Het schorsen van een scooter kost €13,40 voor 1 jaar, €26,80 voor 2 jaar, en €40,20 voor 3 jaar. Deze bedragen dekken de administratieve kosten voor de schorsing.

Je kunt je scooter schorsen voor een periode van 1, 2 of 3 jaar.

Het opheffen van een schorsing kan online via de RDW-website of bij een RDW-loket. Vergeet niet een nieuwe scooterverzekering af te sluiten voordat je weer met je scooter de weg op gaat.

Wanneer je je scooter een tijdje niet gebruikt, blijven je schadevrije jaren doorgaans gewoon geldig. Wel zit er een limiet aan deze geldigheid. Bij veel scooterverzekeraars staat dit limiet op 3 jaar. Heb je dan ook minimaal 3 jaar lang geen scooterverzekering? Dan ben je je schadevrije jaren kwijt. Hou hier rekening mee bij het maken van een planning.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!