Is een scooterverzekering verplicht?

Scooter gekocht en klaar om de weg op te gaan? Dan heb je met een aantal verplichtingen te maken. Zo heb je niet alleen een geldig rijbewijs nodig, maar ook een scooterverzekering.

Maar is een scooterverzekering eigenlijk verplicht? Welke dekkingen zijn er en hoe zit het met aanvullende verzekeringen? Lees snel verder voor een uitgebreid antwoord op deze vragen.

Moet je scooter verzekerd zijn?

In Nederland is het verzekeren van je scooter wettelijk verplicht. Zodra deze een kentekenplaat heeft en technisch gezien de openbare weg op kan, moet je minimaal een WA-scooterverzekering (Wettelijke Aansprakelijkheid) hebben afgesloten. Met deze verzekering is schade die je aan een ander veroorzaakt gedekt. Wel zo fijn, want die kan flink oplopen. Denk bijvoorbeeld aan een ongeluk waarbij het slachtoffer invalide raakt, of een aanrijding met een dure auto.

Ga je toch zonder scooterverzekering de weg op? Dan overtreed je de wet. Je rijdt (of parkeert) illegaal en riskeert niet alleen problemen bij een eventueel ongeluk, maar ook een boete van €420,- na een controle van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Krijg je ook met de politie te maken? Dan komt hier nog eens een boete van een paar honderd euro bij.

“Rijden zonder scooterverzekering? Absoluut niet doen! De boetes kunnen hoog zijn, en de financiële impact van een eventueel ongeluk enorm. Voorkom juridische en financiële problemen en sluit op z’n minst een WA-verzekering af.”
Jeremy Broekman - Expert schadeverzekeringen
Jeremy Broekman
Expert schadeverzekeringen

Welke verzekering is verplicht?

De enige verplichte verzekering voor scooters in Nederland is de WA-scooterverzekering. Deze basisverzekering dekt de schade die je met je scooter aan anderen of andermans eigendommen toebrengt. Heb je alleen een WA-verzekering en raakt je scooter beschadigd door bijvoorbeeld een ongeluk of een botsing met een paaltje? Dan zijn de kosten dus voor je eigen rekening.

Aanvullende dekkingen

Wil je dat ook schade aan je eigen scooter gedekt wordt? Dan heb je één van deze scooterverzekeringen nodig:

  • WA beperkt casco scooterverzekering: De WA beperkt casco scooterverzekering biedt naast de WA-dekking ook bescherming tegen schade aan je scooter, wanneer deze is ontstaan door externe factoren. Denk bijvoorbeeld aan brand, storm- en waterschade of diefstal.
  • All risk scooterverzekering: Dit is de meest uitgebreide dekking. De all risk scooterverzekering dekt alle schade die ook de WA- en WA casco scooterverzekeringen bieden, aangevuld met schade die je per ongeluk zelf hebt veroorzaakt. Een botsing met een paaltje, bijvoorbeeld.

Daarnaast bieden verschillende verzekeraars handige extra’s om je gekozen verzekering nog een stukje uitgebreider te maken. Voeg bijvoorbeeld een pechhulp- of rechtsbijstandsverzekering aan je scooterverzekering toe voor extra hulp wanneer je dit nodig hebt.

Meer weten over het verzekeren van je scooter? Lees dan verder op onze pagina’s over alle dekkingen voor je scooterverzekering, je elektrische scooter verzekeren en de schadevrije jaren bij je scooterverzekering.

Scooterverzekering schorsen

Er is één situatie waarin je als eigenaar van een scooter geen geldige verzekering nodig hebt, en dat is tijdens een schorsing. Als je je scooter tijdelijk niet gebruikt, kun je deze op privéterrein parkeren en laten schorsen door de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer). Tijdens de schorsing mag je scooter niet op de openbare weg komen, maar hoeft deze ook niet verzekerd te zijn. Zo verspil je geen geld aan een verzekering wanneer je deze niet nodig hebt.

Voordat je de scooter na een schorsing weer gebruikt, moet je deze natuurlijk weer verzekeren. Pas na het opheffen van de schorsing en het activeren van de verzekering, mag je weer de weg op.

Scooterverzekering vergelijken

Bij Overstappen.nl helpen we je bij het vinden van de beste scooterverzekering. Jij vult je gegevens in, en wij vergelijken de beste opties voor jouw situatie. Zo bespaar je tijd en weet je zeker dat je niet te veel betaalt. Begin nu met besparen en vul onze vergelijker voor scooterverzekeringen in!

Gecontroleerd door
Jeremy Broekman - Expert schadeverzekeringen
Jeremy Broekman
Expert schadeverzekeringen
4 minuten 15-05-2024

Over onze expert

Sinds 2023 is Jeremy Broekman onderdeel van de Kizi familie. Hij voorziet je van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Hieronder vallen woonverzekeringen, reisverzekeringen, fietsverzekeringen, motorverzekeringen en scooterverzekeringen. Jeremy is sinds 2016 werkzaam in de online vergelijkingsbranche. Daarnaast heeft hij bij een grote verzekeraar gewerkt, waardoor hij je kan voorzien van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Ook houdt hij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de verzekeringsbranche.

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Als je scooter niet verzekerd is, ben je in overtreding wanneer je op de openbare weg rijdt of parkeert. Dit kan boetes van honderden euro’s opleveren en levert problemen op wanneer je in een ongeluk terechtkomt. Alle schade is dan voor jouw rekening, en die kan flink zijn.

Een scooter mag officieel niet onverzekerd zijn, tenzij deze is geschorst. Heb je een nieuwe scooter gekocht? Verzeker deze dan uiterlijk 28 dagen na de tenaamstelling. Doe je dit niet, dan riskeer je hoge boetes en problemen bij een eventueel ongeluk.

Rijden met een geschorste scooter is illegaal en wordt beschouwd als rijden zonder geldige registratie en verzekering. Een serieuze overtreding, waar je een hoge boete voor kunt krijgen. Om nog maar niet te spreken van de kosten bij een eventueel ongeluk, die zonder geldige verzekering allemaal voor jouw rekening zijn.

Het schorsen van je scooter regel je online bij de RDW, bij een RDW-loket of bij een kentekenloket. De kosten voor het schorsen variëren per jaar, dus check de actuele tarieven op de RDW-website. In 2024 schors je je scooter 1 jaar lang voor €13,40.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!