Uitvaartverzekering afkopen

Wil je je uitvaartverzekering afkopen of opzeggen? Op deze pagina lees je hoe dat in zijn werk gaat, welke opties je hebt en waar je allemaal rekening mee moet houden.

Ga snel naar

Wat betekent een uitvaartverzekering afkopen?

Je uitvaartverzekering afkopen betekent feitelijk dat je je uitvaartverzekering stopzet. Je kan te allen tijde je uitvaartverzekering opzeggen, echter kan dit alleen bij een kapitaalverzekering. Een natura uitvaartverzekering afkopen is niet mogelijk.

Redenen om je uitvaartverzekering af te kopen

Er kunnen verschillende redenen zijn voor het afkopen van een uitvaartverzekering;

  • Je hebt genoeg geld gespaard om je uitvaart zelf te kunnen betalen;
  • Je verhuist naar het buitenland;
  • Je kan de maandelijkse premie niet meer betalen.
tip

Goed om te weten

Houdt er rekening mee dat de voorwaarden en de afkoopwaarde per verzekeraar verschillen. Controleer altijd in je polis of jouw uitvaartverzekering of begrafenisverzekering afkoopbaar is en wat er over de afkoopwaarde wordt vermeld.

Afkoopwaarde uitvaartverzekering

De afkoopwaarde van een uitvaartverzekering is een bedrag dat vrijkomt na het afkopen. Het bedrag wat vrijkomt, is de totale waarde van verzekering voor zolang deze heeft gelopen. De hoogte van dit bedrag verschilt per verzekeraar, en kan op verschillende manieren worden berekend.

Uitvaartverzekering afkopen

Afkoopwaarde uitvaartverzekering berekenen

De berekening van de afkoopwaarde is niet een optelsom van de reeds betaalde premie. Vaak hangt het berekenen van de afkoopwaarde samen met de verstreken looptijd van de polis. Hoe langer de verzekering heeft gelopen, hoe hoger de afkoopwaarde van de premie is. Maar er wordt ook altijd rekening gehouden met de actuele rente en inflatie. Daarnaast worden vaak ook de administratiekosten en risicokosten in mindering gebracht op de afkoopwaarde.

tip

Goed om te weten

Het is vaak financieel niet voordelig om je uitvaartverzekering af te kopen aangezien de opgebouwde afkoopwaarde in veel gevallen lager is dan het bedrag wat je al aan premie hebt betaald.

Premievrij maken uitvaartverzekering

Wanneer je je uitvaartverzekering wilt opzeggen, is er ook nog een andere optie; je kan je uitvaartverzekering premievrij maken. Dit houdt in dat je stopt met het maandelijks betalen van je premie en het opgebouwde bedrag tijdelijk wordt ‘bevroren’. Je bouwt vanaf dan geen bedrag meer op.

Premievrij maken of afkopen?

Het voordeel van het premievrij maken van je uitvaartverzekering tegenover het afkopen, is dat je bij het premievrij maken nog wel verzekerd bent. Het opgebouwde bedrag komt bij overlijden alsnog vrij voor de nabestaanden. Bij het afkopen van je uitvaartverzekering ben je niet langer verzekerd en zullen de nabestaanden geen geld uitgekeerd krijgen.

DELA uitvaartverzekering afkopen

Het is mogelijk om je DELA uitvaartverzekering af te kopen. Je betaalt 150 euro afkoopkosten, dit geldt alleen voor de natura uitvaartverzekering. Deze kosten voor het afkopen van je uitvaartverzekering zijn opgebouwd uit 30 euro administratiekosten, wat resteert is een vertrekbijdrage. De overige waarde van de verzekering wordt overgemaakt naar je rekening.
Het afkopen van je DELA uitvaartverzekering kan via het opzegformulier op de website van DELA, of middels een ondergetekende brief.

Monuta uitvaartverzekering afkopen

Je kan je Monuta uitvaartverzekering afkopen. Voor het afkopen wordt er 270 euro van het opgebouwde bedrag in mindering gebracht. Dit bedrag is op basis van gemiddelde kosten bij afkoop en kan jaarlijks geïndexeerd worden. Verder is het goed om te weten dat het uitgekeerde bedrag via de actuariële rekenmethode van Monuta wordt bepaald.
Om je Monuta uitvaartverzekering af te kopen kan je een schriftelijk verzoek opsturen, of e-mailen naar opzeggen@monuta.nl. Op deze pagina vindt je welke informatie je moet bijsluiten.

Opzeggen uitvaartverzekering

Als je je uitvaartverzekering wilt opzeggen, heb je twee opties:

  1. Het afkopen van je uitvaartverzekering
  2. Het premievrij maken van je uitvaartverzekering

Wanneer je hebt besloten om je uitvaartverzekering af te kopen of premievrij te maken, kan kan je dit doorgaans eenvoudig doorgeven op de website van je uitvaartverzekeraar of door contact op te nemen met de klantenservice van je verzekeraar. Houdt er rekening mee dat er, afhankelijk van je verzekeraar, een opzegtermijn is van 1 of 2 maanden.
Op deze pagina vind je meer informatie over het afsluiten van een uitvaartverzekering.

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.