Natura uitvaartverzekering 2024 | Overstappen.nl

Natura uitvaartverzekering

Een naturapolis is een vaak besproken term die ook terugkomt in de uitvaartbrache. Zo kan je een natura uitvaartverzekering afsluiten, die gekenmerkt staat om de uitkering in diensten. Lees op deze pagina wat het is, welke diensten onder de polis vallen en wat de maandelijkse kosten zijn.

Ga snel naar

Wat is een natura uitvaartverzekering

Een natura uitvaartverzekering keert doorgaans uit in de vorm van diensten. De meeste uitvaartverzekeraars hebben een standaardpakket aan diensten wat je zelf uit kan breiden. Daarbij hoeven de nabestaanden zich niet druk te maken over de kosten van bepaalde diensten bij de uitvaart: de uitvaartverzekeraar regelt dit samen met de uitvaartondernemer.

Toch gaat het in de praktijk bij uitvaartverzekeraars meestal anders. Zo wordt er bij een “natura uitvaartverzekering” meestal een vast pakket aan diensten met een geldbedrag gecombineerd. Hierdoor is het eigenlijk een combinatie uitvaartverzekering, maar wordt het door de verzekeraar als een “natura uitvaartverzekering” aangeduid. Let daarom goed op de samenstelling van een uitvaartverzekering.


Diensten die binnen de naturapolis vallen

Omdat je bij een uitvaartverzekering in natura afhankelijk bent van de diensten die de uitvaartverzekeraar aanbiedt, heb je niet de keuzevrijheid om alle soorten diensten te kiezen die je kan afnemen bij een uitvaart. Doorgaans biedt een natura uitvaartverzekeraar de volgende diensten aan in haar pakketten:

Diensten die binnen de naturapolis vallen

Soort dienst
Het verzorgen van de kist
De uitvaartondernemer
Het regelen van de overlijdensakte
Rouwvervoer
Rouwbrieven en bedankbrieven
De kosten van een crematorium of begraafplaats
Verzorging van de overledene
Nabestaandenzorg: praktische, juridisch, financieel en administratief
Het opbaren van de overledene

Voor- en nadelen naturapolis

Hieronder hebben we de voor- en nadelen van een natura uitvaartverzekering op een rijtje gezet.

Voordelen

 • pluspunt
  Vastgesteld pakket aan diensten
 • pluspunt
  De kosten van de uitvaart zijn volledig gedekt
 • pluspunt
  Nabestaanden krijgen bijstand van een uitvaartverzorger
 • pluspunt
  Relatief lage premie

Nadelen

 • minpunt
  Beperkte keuzevrijheid
 • minpunt
  Mogelijk bijkomende kosten (wanneer nabestaanden extra diensten willen)
 • minpunt
  Een “vrij besteedbaar bedrag” alleen aan uitvaartkosten te besteden
 • minpunt
  Je betaalt voor alle diensten (ook als je deze niet gebruikt)

Wat kost een natura uitvaartverzekering?

De kosten van een natura uitvaartverzekering variëren tussen de € 5 en € 33 per maand. De premie hangt af van een aantal factoren, namelijk: het verzekerde bedrag, looptijd en de leeftijd van de verzekerde. Over het algemeen betaald een ouder persoon een hogere premie dan een jonger iemand.

Gegevens:

 • Natura Monuta uitvaartverzekering: Totaal pakket € 9.500, een bedrag van € 2.500 aan vaste diensten.
 • Natura DELA uitvaartverzekering: Totaal pakket € 9.500, een bedrag van € 7.200 aan diensten.

Goedkoopste natura uitvaartverzekering

De voordeligste natura uitvaartverzekering is van Monuta en kost € 5,60 per maand. Tot 50 jaar biedt Monuta de goedkoopste uitvaartverzekering in natura aan. Ben je 50 jaar of ouder? Dan is DELA de voordeligste aanbieder van een natura uitvaartverzekering.


Natura uitvaartverzekering afsluiten

Het afsluiten van een natura uitvaartverzekering kan binnen 5 minuten en hiervoor volg je de volgende 4 stappen:

Stap 1

Bepaal als eerste wat voor soort uitvaart je wilt houden. Een begrafenis is zo een stuk duurder dan een crematie. Zo kost een begrafenis gemiddeld € 9.000 en een crematie kost rond € 6.500.

Stap 2

In de grafiek op onze pagina kan je in één oogopslag zien welke verzekeraar het goedkoopste is in jouw situatie. Houdt wel rekening met de indexatie van de premie. Deze kan in toekomst nog stijgen.

Stap 3

Op de pagina uitvaartverzekering vergelijken kan je nog een diepgaandere vergelijking maken op gebied van de belangrijkste voordelen en bijbehorende kosten. Wanneer je een keuze hebt gemaakt klik je op de knop “bekijken”.

Stap 4

Je wordt doorgestuurd naar de juiste pagina van de verzekeraar. Hier stel je jouw natura uitvaartverzekering samen. Kijk zo goed naar het pakket aan diensten en het “vrij besteedbare bedrag”.


Verschil naturaverzekering en kapitaalverzekering

Hoewel mensen vaak denken dat er geen verschil zit in het soort uitvaartverzekering, zit er een groot verschil tussen een kapitaal en natura uitvaartverzekering:

Natura uitvaartverzekering

Natura uitvaartverzekering

 • Vast pakket aan diensten
 • Uitvaart is van te voren vastgelegd
 • De premie sluit aan op jouw wensen
 • Het opgebouwde bedrag wordt niet gezien als eigen vermogen
kapitaal uitvaartverzekering

Kapitaaluitvaartverzekering

 • Vrij besteedbaar geldbedrag
 • Nabestaanden hebben veel keuzevrijheid
 • Teveel betaalde premie wordt uitgekeerd
 • Het gespaarde bedrag wordt gezien als eigen vermogen

Welke verzekeraar biedt een natura uitvaartverzekering aan?

De volgende uitvaartverzekeraars bieden o.a. een natura uitvaartverzekeringen aan:

 • Monuta biedt een “standaard” natura uitvaartverzekering aan met een verzekerd bedrag van € 9.500. Het vrij besteedbare bedrag, van € 7.000, kan je aanpassen tussen de € 4.500 en € 12.500.
 • Ook DELA biedt een uitvaartverzekering in natura aan. Standaard zit hierbij een pakket aan diensten van € 7.200. Het vrij besteedbare bedrag moet tussen de € 720 en € 25.000 liggen.
 • Een andere aanbieder die het verleden natura uitvaartverzekeringen heeft aangeboden is Lifetri. Op dit moment kan je geen uitvaartverzekeringen bij Lifetri afsluiten.

Natura sommen uitvaartverzekering

Een natura sommen verzekering is een soort uitvaartverzekering, waar de nabestaanden of de uitvaartverzorger declaraties kan indienen bij de verzekeraar. Wel mogen de declaraties alleen betrekking hebben op de kosten van de uitvaart. De uitvaartverzekeraar Twenthe is een organisatie die natura sommen uitvaartverzekeringen aanbiedt. Je kiest een bepaald bedrag dat je wilt verzekeren, dat gebruikt kan worden voor de uitvaart. Je nabestaanden hebben dan meer vrijheid voor welke diensten zij willen afnemen.

Combinatie uitvaartverzekering

De termen “naturaverzekering” en “combinatieverzekering” worden veelvuldig door elkaar heen gebruikt. Als je heel streng zou kijken bestaat een natura uitvaartverzekering uitsluitend uit diensten. Toch blijkt dit in de praktijk aangevuld te worden met een “vrij besteedbaar bedrag”. Hierdoor kan je stellen dat het eigenlijk een combinatie uitvaartverzekering is. Dit bedrag kan je uitsluitend uitgeven aan aan de uitvaart van de verzekerde.


Vrijstelling belasting natura uitvaartverzekering

In 2020 is bepaald dat er een “vrijgesteld bedrag” van € 7.232 geldt voor een natura uitvaartverzekering. Als de waarde van je natura uitvaartverzekering boven deze waarde komt, moet je dit bedrag aangeven als vermogen in box 3. Bij een kapitaal uitvaartverzekering geldt een andere belastingvrijstelling.


Natura uitvaartverzekering vergelijken

In onze vergelijker is het mogelijk om 6 uitvaartverzekeringen van 5 verzekeraars te vergelijken. Hierbij zijn Monuta en DELA de enige verzekeraars die een natura uitvaartverzekering aanbieden. Verzekeraars hanteren verschillende premies voor je gewenste uitvaart. Het is daarom verstandig om een vergelijking te maken voor je uitvaartverzekering.

Jean-Paul Würsten
Expert uitvaartverzekeringen
9 minuten 09-04-2024

Sinds 2023 is Jean-Paul Würsten onderdeel van de Kizi familie als onze telecom- en verzekeringsexpert. Hij voorziet overstappers van de belangrijkste informatie over de telecom-, dierenverzekering- en uitvaartverzekeringsmarkt. Met zijn ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de telecom- en verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere aanbieder.