Heb ik een uitvaartverzekering?

Het is een vraag die bij het organiseren of plannen van een uitvaart naar boven komt: is er een uitvaartverzekering afgesloten? Bij het overlijden van een persoon kan het soms lastig zijn om te achterhalen of er een uitvaartverzekering is afgesloten. Op deze pagina vind je alle informatie voor het opzoeken van de uitvaartpolis.

Ik ben de polis van mijn uitvaartverzekering kwijt

Om je uitvaart-, crematie- of begrafenispolis te zoeken kan je het beste in je eigen administratie op zoek gaan naar het polisblad van je uitvaartverzekeraar. Als je de uitvaartpolis kwijt bent en deze niet meer terug kunt vinden, is het verstandig om in je e-mail inbox op zoek te gaan naar een mail van je uitvaartverzekeraar.

Waar loopt mijn uitvaartverzekering?

Als je niet (meer) weet waar je een uitvaartverzekering hebt afgesloten kan je een aanvraag indienen bij het Verbond van Verzekeraars. Zij sturen voor jou een vraag uit naar alle levensverzekeraars om te vragen of je bij een van de uitvaartverzekeraars een verzekering hebt afgesloten. En of het dan gaat om een uitvaart-, crematie of begrafenispolis.

Je kan de zoekaanvraag indienen via deze link.

Heeft de overledene een uitvaartverzekering?

Het klinkt vrij logisch, maar kijk in de administratie van de persoon of er een uitvaartpolis te vinden is. Als je toegang tot de mail van die persoon hebt is dit een goede plek om op zoek te gaan. Sinds een aantal jaren wordt er ook altijd een kopie van je uitvaartpolis naar je gemaild, ook als je de uitvaartverzekering in persoon is afgesloten bij de uitvaartverzekeraar.

Er gelden wel een aantal regels rondom het opvragen van deze informatie:

  • je bent de echtgenoot of echtgenote, de samenwonende partner of het kind bent van de overledene;
  • je bent de erfgenaam van de overledene;
  • je bent de executeur testamentair of notaris die het nalatenschap afhandelt.

Wettelijk gezien is het alleen mogelijk om je eigen polis op te vragen. Bij overlijden wordt daar een uitzondering voor gemaakt. Daarom moet je bij de aanvraag een aantal documenten meesturen. Welke documenten dit precies zijn, wordt hier per situatie vermeld.

De uitvaartverzekeraar bestaat niet meer

Maak je geen zorgen, dit betekent niet dat de persoon niet meer verzekerd is. Doorgaans is de polis overgenomen door een andere verzekeraar. Zo wordt een uitvaartverzekering voor een lange tijd afgesloten, waardoor uitvaartverzekeraars worden overgenomen of verdwijnen. Bij de nieuwe verzekeraar kan jij nog steeds je oude polissen verzilveren.
Heb je geen uitvaartverzekering? Voor veel mensen is het geen prettig onderwerp om over na te denken, maar toch is het verstandig om het voor jezelf uit te zoeken. Als je dit leest ben je er natuurlijk al bewust mee bezig. Hier geven we je informatie over wat je het beste kunt doen als je geen uitvaartverzekering hebt:

  • Afhankelijk van je leeftijd kan je beslissen of je wel of geen uitvaartverzekering wilt afsluiten. Hoe ouder je bent, hoe hoger de premie. Ben je ouder dan 50, dan ligt de maandelijkse premie vaak boven de 15 euro per maand. Het kan dan voordeliger zijn om zelf te sparen voor je uitvaart.
  • Je kan ook beslissen om geen uitvaartverzekering af te sluiten. Als je bijvoorbeeld voldoende spaargeld hebt (meer dan 10.000 euro) wat je opzij kan en wilt zetten voor een uitvaart. In dat geval is het niet nodig om een uitvaartverzekering af te sluiten.
Gecontroleerd door
Jean-Paul Würsten - Telecom- en verzekeringsexpert
Jean-Paul Würsten
Telecom- en verzekeringsexpert
5 minuten 25-03-2024

Over onze expert

Sinds 2023 is Jean-Paul Würsten onderdeel van de Kizi familie als onze telecom- en verzekeringsexpert. Hij voorziet overstappers van de belangrijkste informatie over de telecom-, dierenverzekering- en uitvaartverzekeringsmarkt. Met zijn ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de telecom- en verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere aanbieder.

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Je kan zeker als ouder persoon een uitvaartverzekering afsluiten. Wel hanteren een aantal verzekeraars een leeftijdgrens:

  • A.S.R. – 75
  • Lifetri – 74
  • Monuta – 74
  • Dela – 74

De kosten worden verhaald uit je achtergelaten erfenis. Als dit niet mogelijk is, kan de familie gevraagd worden om de kosten te betalen.

In een uiterste geval regelt de gemeente een uitvaart. Weet wel dat de gemeente niet altijd aan jouw wensen kan voldoen.

Het is noodzaak op de uitvaartpolis te vinden. Ga na bij de bekende uitvaartverzekeraars of jij (of iemand anders) daar nog in het systeem staat.

Zoek het polisblad op van je uitvaartverzekeraars. Bekijk daarvoor je mail of papieren administratie.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.