Oude polissen verzilveren | Overstappen.nl

Oude polissen verzilveren

Snel naar

Oude uitvaartpolissen

Het verzilveren van een oude uitvaartpolis is een belangrijke stap na het overlijden van een dierbare. De verzekerde heeft soms een hele tijd geleden een uitvaartverzekering afgesloten, om zo de kosten van de crematie of begrafenis te dekken. De eerste vraag die je moet achterhalen: Is er wel een uitvaartverzekering afgesloten? Het vinden van je uitvaartpolis is een proces van een aantal stappen die de nabestaanden zelf kunnen nemen. Als je weet waar de polis is afgesloten kan je beginnen met het verzilveren van oude uitvaartpolis.

Hoe lang heb je om een uitvaartpolis te verzilveren?

Na het overlijden van een dierbare heb je meestal nog 5 jaar de tijd om eventuele uitvaartpolissen te laten uitkeren. Bekijk altijd goed de polisvoorwaarden van de uitvaartverzekeraar, omdat deze termijn kan afwijken per verzekeraar.


Verbond van verzekeraars

In veel gevallen kan het verbond van verzekeraars je helpen bij het vinden en verzilveren van oude uitvaartpolissen. Zij hebben een zoekservice die jou helpt met het achterhalen van de uitvaartpolis. Zo sturen zij de aanvraag door naar de deelnemende uitvaartverzekeraars, die op hun beurt op zoek gaan naar eventuele “oude polissen”. Als dit het geval is krijg je ook te horen hoeveel je uitgekeerd zal krijgen.

Let op: Het verbond van verzekeraars eist wel dat jijzelf op voorhand probeert te achterhalen waar de verzekering is afgesloten. Lees daarom de rest van de pagina goed door.


Stappenplan verzilveren uitvaartpolis

Het verzilveren van de uitvaartverzekering is alleen mogelijk als de verzekerde is overleden. Als dit niet het geval is, kan je de uitvaartverzekering afkopen of premievrij maken. Daarnaast kan je ervoor kiezen om de uitvaartverzekering stop te zetten, wat in veel gevallen niet de juiste optie is. Zo ben je niet meer gedekt voor een uitvaart en ontvang je geen vergoeding voor de betaalde premie. Het laten uitkeren van je uitvaartverzekering gaat doorgaans via het volgende stappenplan:

1. Uitvaartpolis vinden

Als eerste moet je het polisnummer van de overledene achterhalen. Dit kan bijvoorbeeld via de mail of mogelijke papieren documentatie. Het is belangrijk dat je de volgende gegevens hebt opgeschreven: polisnummer, naam en achternaam.

2. Overlijden van de verzekerde melden

Het is belangrijk dat je het overlijden van de verzekerde meldt bij de uitvaartverzekeraar. Je moet hiervoor een overlijdensakte opsturen. Hiermee zet je de uitbetaling van de polis in gang.

3. Uitkering van het bedrag

Het is nu de beurt aan de uitvaartverzekeraar om de uitvaartpolis uit te keren. Je zal schriftelijk, via de mail of telefonisch bericht krijgen van de verzekeraar.


Overzicht oude uitvaartverzekeraars

Door de jaren hebben er veranderingen plaatsgevonden in het landschap van uitvaartpolissen. Zo zijn er veel uitvaartverzekeraars die zijn overgenomen door de jaren heen. Om jou te helpen met het vinden van je “huidige uitvaartverzekeraar”, hebben wij een lijst opgesteld met de huidige namen van “oude verzekeraars”.

Oude verzekeraarNieuwe verzekeraar
Aegona.s.r.
Agis LevenMonuta
Algemeen BelangDELA
AMEVa.s.r.
Ardantaa.s.r.
AuroraOHRA
AXA LevensverzekeringReaal
Axenta.s.r.
BudgetUitvaartPolisDELA
ConcordiaReaal
De CentraleReaal
De Utrecht N.V.a.s.r.
DLG verzekeringenReaal
FlorentisTwenthe
Generalia.s.r.
HAV Banka.s.r.
Hooge HuysReaal
Klaverblada.s.r.
LevobAchmea
N.V. Noord-BrabantOHRA
NorthwestYarden
NUVAYarden
ProteqReaal
RVS Victoria VestaNationale Nederlanden
Stad Rotterdama.s.r.
Verzekerings Uniea.s.r.
ZelfReaal

Staat de uitvaartverzekeraar waar je uitvaartverzekering is afgesloten niet op deze lijst? Dan is waarschijnlijk de naam van de verzekeringsmaatschappij niet veranderd. Je kan altijd een check uitvoeren bij het verbond van verzekeraars.


Ardanta oude polissen

Ardanta was een bekende Nederlandse uitvaartverzekeraar die onder de verzekeringsmaatschappij a.s.r. viel. In 2023 is ervoor gekozen om niet meer door te gaan onder de merknaam Ardanta, maar de overkoepelende naam a.s.r. uitvaartverzekeringen te gebruiken. Ardanta zelf begon in 1965 onder de naam “Algemene Nederlandse Begrafenisverzekering en Verzorgingsmaatschappij ANBV’. In 1984 is het bedrijf overgenomen door AMEV. De naam Ardanta zet zich dus niet meer voort, wat betekent dat klanten van Ardanta nu rechtstreeks onder a.s.r. uitvaartverzekeringen vallen. In principe is er dus niks veranderd als je in het verleden de Ardanta uitvaartverzekering hebt afgesloten.


Wat is de waarde van mijn uitvaartpolis?

Je bent uiteraard benieuwd hoeveel de oude uitvaartpolis waard is en of dit dus voldoende dekking biedt voor de uitvaart. Hoe je dit kan achterhalen, varieert per uitvaartverzekeraar. Sommige verzekeraars hanteren een “online omgeving” waarin klanten kunnen inloggen. Als je “oude verzekeraar” niet meer bestaat, is het aan te raden om telefonisch of via de mail contact op te nemen met de “nieuwe verzekeraar”. Een polisnummer, voor- en achternaam en geboortedatum zijn belangrijke gegevens om de waarde van je uitvaartpolis te achterhalen.

De (uitgekeerde) waarde van je uitvaartpolis is afhankelijk van de volgende factoren:

  • Het soort uitvaartverzekering: Een natura uitvaartverzekering of kapitaal uitvaartverzekering.
  • Hoe lang is er premie betaald: Hoe langer je premie hebt betaald, hoe hoger de waarde van je uitvaartverzekering zal zijn.
  • Is je uitvaartverzekering geïndexeerd: Bij indexatie stijgt het verzekerde bedrag mee met de inflatie. Het bedrag kan laag uitvallen als dit niet het geval is.
  • Het verzekerde bedrag: Voor welke bedrag, ook wel de geschatte uitvaartkosten, is een uitvaartverzekering afgesloten.

Overige informatie uitvaartverzekeraars

Uitvaartverzekering afkopen

Het afkopen van je uitvaartverzekering doe je wanneer je wilt stoppen met het betalen van de maandelijkse premie. Je ontvangt een afkoopwaarde voor de tijd dat je premie hebt betaald.

Uitvaartverzekering afkopen

Heb ik een uitvaartverzekering?

Het kan zijn dat een tijd geleden een uitvaartverzekering is afgesloten voor jou of iemand anders. Het is vervelend als de uitvaartpolis zoek raakt. Wij helpen je met het vinden!

Heb ik een uitvaartverzekering?

Wel of geen uitvaartverzekering

Is een uitvaartverzekering voor iedereen wel de juiste beslissing? Lees alles over de afweging voor het afsluiten van een uitvaartverzekering op deze pagina.

Wel of geen uitvaartverzekering